Virgil
0 °C
3 °C

'Az Oktatási Minisztérium csak a játékszabályokat határozta meg'

2003.06.30. 21:56
A Sulinet Expressz program keretében alkatrészt is lehet vásárolni adókedvezménnyel, és ennek nem előfeltétele egy teljes sulinetes konfiguráció megszerzése. A végzős hallgatók nem csúsztak le az akcióról, és a sulinetes adókedvezmény mellett más adójóváírás is érvényesíthető, amennyiben van rá keret, tudtuk Fejér Bernáttól, az Oktatási Minisztérium jogászától, aki ma délután fél kettőtől volt az Index Törzsasztalának vendége.
Fejér Bernát elmondta, az adókedvezményt az SZJA törvény határozza meg, és amíg a vonatkozó paragrafus hatályban van, addig igénybe lehet venni az adókedvezményt. Az pedig csak az éppen hivatalban lévő kormányon múlik, hogy fenntartja-e a programot.

A diákigazolvány számít

A végzős hallgatók a korábbi híresztelésekkel ellentétben nem csúsztak le az akcióról, ugyanis a Pénzügyminisztériummal való megállapodás szerint, ha a hallgatói jogviszonyuk még fennállt ebben a félévben, akkor a diákigazolvány érvényességéig vásárolhatnak a kedvezményes számítógépet.

A felsőoktatásban tanulók igényjogosultak, függetlenül attól, hogy milyen típusú képzésben vesznek részt, de az esti gimnáziumi képzés tanulói nem. A külföldi állampolgárok közül csak azok vehetik igénybe a kedvezményt, akik a magyar adójogszabályok hatálya alá tartoznak, tehát Magyarországon fizetnek adót, és magyar oktatási intézmény hallgatói.

Az adókedvezményt egy szülő évente maximum hatvanezer forint erejéig igényelheti vissza, függetlenül attól, hogy hány gyermek van a családban.

Lesznek alkatrészek

Az hardverekkel kapcsolatos ellentmondásos hírek után most kiderült, hogy alkatrészeket is lehet vásárolni, kivéve alaplapokat. Az Oktatási Minisztérium informatikai szakértői jelenleg gondolkoznak azon, hogy a későbbiekben miként lehet esetleg az alaplapokat is felvenni az upgrade termékek közé. Bár az ado.sulinet.hu honlap jelenleg csak a komplett konfigurációkat tartalmazza, a közeljövőben az adatbázis tartalmazni fogja az upgrade termékek listáját is, tudtuk meg a válaszokból.

Az utóbbi hetekben számtalanszor elhangzott az Index fórumain, hogy a sulinetes számítógépek jóval drágábbak a boltok többi termékénél. Megtudtuk, hogy a Sulinet Expressz weboldala márciusi adatokat tartalmazott, de az OM folyamatosan frissíti az adatbázist, amely már tartalmazza az új eszközöket és árakat.

Tartják a piaci árakat

"A pályázat nyertes szállítói nem adhatnak olcsóbban a Sulinet Expressz programba tartozó számítástechnikai eszközt a programon kívül. Amennyiben ugyanazt a terméket mégis olcsóbban adják, akkor automatikusan ugyanannyival csökkenteniük kell a Sulinet Expressz matricával ellátott termékeiket is, illetve számolhatnak azzal, hogy kizárják őket a pályázatból. A programban csak legálisan beszerzett eszközök vesznek részt, ezért ha a piacon ugyanolyan termék lényegesen olcsóbban vásárolható, az gyaníthatóan kevésbé jogkövető, és a szürkének különböző árnyalataival jellemzett tevékenységnek köszönhető"- mondta Fejér Bernát.

"Hiszünk abban, hogy a legjobb ár/teljesítmény viszonyt nem egy minisztérium, hanem a piac és a verseny határozza meg. Az oktatási Minisztérium csak a játékszabályokat határozta meg. Azt gondoljuk, hogy azokat a szállítókat, akik elavult termékeket drágán árulnak, a piac fogja kiszorítani."

Új pályázat készül

A jelenlegi pályázat keretében nem lesznek sem új szállítók, sem új viszonteladók, ha viszont egy szállító vagy valamely alvállalkozója új üzlethelyiséget nyit, ott lehet forgalmazni a Sulinet Expressz programban szereplő termékeket. Később egy új pályázat keretében a minisztérium szeretné tovább bővíteni a szállítók körét, de előbb megvárják az első gyakorlati tapasztalatokat.