Abraham Lincoln találta fel a Facebookot?

2012.05.10. 11:48

Egyetlen nap alatt több tízezren osztották meg a Facebookon, emellett blogokon és kommentekben is futótűzként terjed a szenzációs hír, ami szerint a legendás amerikai elnök, Abraham Lincoln találta volna fel a közösségi oldalakat. A sztori egy Nate St. Pierre nevű bloggerig vezethető vissza, aki azt állítja, a springfieldi Lincoln-múzeumban bukkant rá egy dokumentumra, ami felett eddig elsiklottak a történészek, és ami azt bizonyítja, Lincoln jó 150 évvel megelőzve az internetet, kitalált egy olyan médiát, ami meghökkentően emlékeztet a mai közösségi oldalakra.

A blogger a Springfield Gazette nevű újság 1845 december 24-i számára hivatkozik, és ilyen lap valóban létezett a XIX. században. St. Pierre szerint itt egy bemutatószámról van szó, amit Lincoln egy szabadalmi kérvény mellé, illusztrációként csatolt. A szabadalom egy új típusú újságról szólt, aminek személyre szabott verziói vannak, és amiben mindenki azt írja le, amit magáról és a gondolatairól meg akar osztani a város többi lakójával. A lap tördelése is egy Facebook-üzenőfal logikai felépítését követi, profilképpel és személyes adatokkal kezdődik, aztán jönnek a rövidebb-hosszabb cikkek.

A Discovery News több olyan pontra is rámutat, amelyek bizonyítják, hogy álhírről van szó. Az állítólagos 1845-ös lapban egy 1847-es Lincoln-kép szerepel profilképként, ráadásul ebben az időben a nyomdatechnika még nem is tartott ott, hogy képpes legyen fényképeket sokszorosítani (metszetekkel dolgoztak). Az amerikai szabadalmi hivatal archívumában nem szerepel Lincoln állítólagosan elutasított kérvénye, és megtalálták a Springfield Gazette valódi számát is, amiből Photoshoppal készült Lincoln Facebookja.

Értékeljen és nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Mondja el melyik, és nyerjen értékes ajándékaink közül!

Ajándékozzon utazást karácsonyra!

Nem tudja mivel lepje meg kedvesét? Válasszon szállásutalványaink közül egyet!