Agyonhallgatják az atomháborút?

2014.09.24. 15:34

Négy napja történt, hogy atombombát dobtak Donyeckre, de lehet, hogy csak egy vegyi üzemet talált el egy rakéta, sőt, nem is vegyi üzem, hanem lőszergyár lehetett, de mindegy is, mert az egész világ agyonhallgatja a történteket.

Hagyja egy kicsit ülepedni a hallottakat, aztán tartunk egy sajtószemlét.

Amit tudni lehet: 

  • Négy napja felrobbant valami Donyeckben.
  • Gombafelhőt hagyott maga után.
  • Többen találgatják, hogy mi lehetett az, de hárman négyfélét mondanak. 

Ami szinte egészen biztos: amit a most előkerült képeken és videókon látunk, az nem atomrobbanás. Higgyék el, ha tényleg atomcsapást mértek volna Donyeckre, azt nem tőlünk hallanák először, hanem a vízcsaptól, mert még abból is ez folyna. 

Ehhez képest a nagyobb nemzetközi hírportálok – a BBC, a Guardian vagy a CNN, de még az orosz oldalak se! – semmit, de tényleg semmit nem írtak a történtekről, pedig az ukrán helyzettel egyébként mindennap foglalkoznak. Kizárt, hogy a világ összes külpolitika rovatából mindenki egyszerre ment nyaralni, a sportrovatok figyelmét meg elkerülte egy atomháború. A sajtó nem így működik.

Hát akkor hogyan? Lássuk:

Felrobbantottak egy vegyi üzemet Donyeckben” – olvasható a State of Ukraine Twitter-profilján; a szöveg mellé fényképet is csatoltak. Tehát szerintük nem atomcsapás volt.

„Robbanás pusztított el egy katonai létesítményt Kelet-Ukrajnában; Kijev taktikai atomfegyver használatával vádolja Oroszországot” – írja a Red Flag News. Ez már egy erősebb cím – a nemzetközi helyzet egyre fokozódik.  

„Hatalmas robbanás pusztított el egy lőszergyárat Ukrajnában, a felkelők uralta Donyeckben” –  konszolidál a Russia Today (az ő magyar divíziójuknál szeretne dolgozni Lovas István).

A portál cikke szerint az épületet aknagránát találta el, és az elharapódzó tűz óriási kárt okozott. A lőszer- és robbanóanyag-gyártáson kívül a harctéren talált, besült töltetek hatástalanítását is itt végezték. A robbanás idején senki nem volt a gyárban, így nem sérült meg senki, bár a tűz szörnyű pusztítást végzett. Egy szemtanú szerint kész szerencse, hogy az akna nem a főépületet találta el, mert ott két és fél tonna robbanóanyagot őriztek. A gyár szerencsére lakott területtől távol épült – valószínűleg ezért nem halt meg senki.

Ugyancsak a Russia Today osztotta meg a videót, amit biztos távolságból, egy konyhaablakból készítettek, majd töltöttek fel a Youtube-ra. Az operatőr meglepően higgadtan kommentálja a látottakat; csak akkor remeg meg a keze, amikor egy nagyobb robbanás lökéshulláma másodpercekkel később odaér.

Valami felrobbant Donyeckben

Az RT-nek nyilatkozó névtelen forrás szerint a lőszergyárat Tocska-U (Scarab B) típusú rakétával lőhették meg; ezt 1989-ben rendszeresítették, és az ukrán hadseregben is használták.

Az English Russia ezt írja:

Nem vagyok biztos benne, hogy pontosan milyen robbanások ezek, de az ukránok legfelsőbb katonai vezetőit idézte egy újságíró egy Facebook-posztban, ahol valai olyasmit írt, hogy „taktikai nukleáris fegyvereket használtak a katonáink ellen a donyecki reptérnél. Ezeket 2S4 Tyulpan önjáró aknavetőből lőtték ki, amik (a Wikipédia szerint) indíthatnak "páncéltörő, vegyi és nukleáris tölteteket”. Azt mondta, a robbanások olyan erősek voltak, hogy az emeletek „az alapoktól az ötödik emeletig” összeomlottak.

A rendőrségi sajtóközleményekben ilyenkor szokott feltűnni a „meg nem erősített értesülések szerint” panel. Most is erről van szó: az English Russia egyik újságírója egy francia újságíró facebookos bejegyzésére hivatkozik, aki az infót állítólag az ukrán csúcsvezetéstől szerezte, akik szerint ez atomrobbanás volt.

A gombafelhő formájáról nyilván mindenki azonnal nukleáris robbanásra asszociál, és Oroszország a közelmúltban többször célozgatott rá, hogy vannak arrafelé nukleáris fegyvereik. Az is igaz, hogy a Russia Today sem pártatlan – mégis csak egy orosz propagandatévéről van szó –; ha kéne, talán a hirosimai atomcsapást is letagadnák. De a mostani képek és videók alapján ez nem atomrobbanás: az egy vakító villanással kezdődik, és ilyen távolságból simán elolvasztja a filmeseket. 

Atomrobbanások
Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM