Szabina
5 °C
11 °C

Az ASVA szerint a letöltés is illegális

2005.05.04. 12:50
Nemcsak a filmek feltöltése és megosztása, hanem az egyszerű letöltés is jogsértő az ASVA szerint. A jogvédő szervezet álláspontja alapján a dvd-k magáncélú másolása, ideértve a biztonsági másolatok készítését is, tilos.

"Előszeretettel bújnak az internet 'szabadságharcosai', 'gerillái', a mögé az érvelés mögé, hogy ők csak letöltenek, ezért semmiféle kárt nem okoznak", mondta Kálmán András, az Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közhasznú Alapítvány (ASVA) igazgatója. A szervezet szerint azonban a passzív letöltők is vétkesek, bár nem tervezik feljelenteni őket.

Az ASVA jogi álláspontját a rendőrségnek szervezett tájékoztatókon is elmondja, annak ellenére, hogy jogértelmezésük kevés követőre talált.

Mi az az ASVA?
Az Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közhasznú Alapítványt filmforgalmazók, kábeltévés műsorkészítők és a Sony hozták létre 1992-ben piaci érdekeinek védelmére. A szervezet támogatói között szerepel az amerikai filmgyártók egyesülete (MPAA), a Magyar Filmkiadók Egyesülete, a Magyar Videó Kiadók Egyesülete, a Discovery, az HBO, az MTV Europe, a Sony Playstation és - az ASVA fejlesztés alatt álló honlapja szerint - az ORFK.

Minden jog fenntartva?

Számos rendőrségi akció indult az elmúlt két hónapban az ASVA feljelentése nyomán dvd-kalózok, illetve ftp-szerverek és fájlmegosztó hubok üzemeltetői ellen. Március végén lebukott a legnagyobb hazai ftp-kalózszerver, és megbénult a DC ++ fájlcserélő hálózat egyik magyarországi központja, a Mátrix hub is.

Kálmán András, az ASVA igazgatója elmondta, a szervezet célpontjai továbbra is azok lesznek, akik felkínálják a jogvédett tartalmakat. A bűnüldöző szervek és az ASVA tevékenysége nem a letöltők ellen irányul, mondta, ezért nem tervezik felelősségre vonni őket abban az esetben sem, ha fizettek az illegális szolgáltatóknak.

Ugyanakkor mivel a szerzők, illetve forgalmazók általában nem engedélyezik a másolást, az internetről letöltött jogvédett filmek, illetve a saját dvd-kről otthon készített másolatok az ASVA szerint illegális kópiák. Nem csak az engedély nélküli közzététel jogsértő, hanem a minden dvd-n megtalálható másolásvédelmi rendszer feltörése is.

Az ASVA a letöltések illegális voltáról az Artisjus-szal sem jutott megegyezésre, annak ellenére, hogy - az ASVA igazgatója szerint - "egy hajóban eveznek".

Artisjus: életszerű és zsebpénzbarát

Az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület szerzői jogvédő iroda jogásza, Szinger András az Indexnek korábban elmondta, az egyesület szerint ha a letöltő magáncélra tölt le, nem mást kér fel erre, és nem oszt meg semmit, nem lehet felelősségre vonni. "A letöltés a magyar jog szerint - amennyiben jövedelemszerző/fokozó jellege nincs és csak a családi-baráti kör műélvezetét szolgálja - magáncélú másolásnak minősül, amely a törvény értelmében szabad felhasználás" - mondta Szinger.

A szabad felhasználásnak erre a formájára hivatkozik az Artisjus, amikor azt mondja, hogy a szerzőket, előadóművészeket és kiadókat "a magáncélú másolásokra tekintettel külön díjazás is megilleti". 2003-ban 1,8 milliárd forint bevétele volt az egyesületnek üres cd-k és DVD-k jogdíjaiból, az írható dvd-k után idén 4,7GB-ig darabonként 150, afelett 300 forint jogdíjat állapított meg a jogvédő iroda.

A magánmásolás nemcsak a filmes DVD-k feltöréséről és a filmletöltésről szól, tette hozzá a jogász. Ha ezeket illegálisnak tekintjük is (mint ahogy a másolásvédelmi kód feltörése az is, de pl. az eleve rippelve megszerzett hordozó másolása nem!), megmarad a piacon legális forgalomban elérhető, és a CD-re DVD-re í­rhat milliónyi CD-lemez, szabadon fogható tv- és rádióműsorok, stb, ezeknek a magánmásolása miért is illegális? A jogalkotó egyszer eldöntötte, hogy ezek a jelenségek a magánszférába tartoznak, nem kriminalizálhatók, csak indirekt módon kompenzálható az okozott veszteség. Ha bármilyen fejlemény (DRM technológia, internet, stb) nyomán ezen a helyzeten változtatni kellene, az ismételten jogalkotói feladat lenne, mondta.

Click Download!

Dénes Bertold ügyvéd szerint a két vélemény közül az Artisjus értelmezése az, amely levezethető a szerzői jogi törvényből. A ügyvéd elmondta, magánszemélyek legálisan tölthetnek le díjfizetés és a szerző engedélye nélkül, ha az Artisjus által is leírt módon magáncélra, és nem pénzszerzés céljából teszik.

A felhasználótól nem várható el, hogy kiderítse: milyen körülmények között kerültek fel az internetre a letölthető filmek, a másolásvédelmi technikák megkerülése pedig legális, ha valaki ezt a fent említett feltételek betartásával végzi, mondta a ügyvéd.

Adatmegosztás
Az ASVA a rendőrségnek szervezett tájékoztatókon is elmondja, hogy a letöltések is jogellenesek, ám ilyenkor azt is hozzáteszik, hogy nem őket kell felelősségre vonni, hanem a szervezett bűnözőket, mondta a szervezet igazgatója. A rendőrök egyébként sem találkoznak a letöltések problémájával, tette hozzá. Az ASVA 2002-ben együttműködési megállapodást kötött az ORFK-val, melyet 2005-ben megújítottak. Kálmán András, a szervezet igazgatója szerint ennek alapján az ASVA rendszeresen tájékoztatja az ORFK-t a magyarországi és nemzetközi szerzői jogi trendekről, illetve bejelentést tesz a jogsértésekről. Az ORFK cserébe elemzi a bejelentéseket, ha kell nyomozást indítanak, illetve tájékoztatják az ASVA-t az ügyek kimeneteléről. Emellett oktatást is szerveznek a rendőröknek, amire meghívják az ASVA munkatársait is.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.