Mária
-7 °C
3 °C

A rendőrség adatot kérhet a szolgáltatótól

2001.11.16. 16:46
A szeptember 11-i terrortámadásokra válaszul a brit kormány által előterjesztett terrorizmusellenes törvénycsomag számos olyan szabadságkorlátozó elemet tartalmaz, melyek bevezetését régóta áhítja a Blair-kabinet. A javaslatok egy része jogvédő szervezetek szerint alaposan túllő a célon.
A kedden beterjesztett 125 elemű javaslatnak vannak olyan pontjai, melyeket akár természetesnek is vehetnénk. A vallási kisebbségek védelméről szóló például maximum hét év börtönt irányoz elő azoknak, akik szavakban vagy tettekben a más vallásúak bántalmazására szólítanak fel.

Fél évig fogva tarthatják a terroristagyanús elemeket

Mások szokatlanul szigorúak: a törvény egy eleme lehetővé teszi egy terrorizmussal gyanúsított külföldi állampolgár fogva tartását bírósági döntés nélkül, a belügyminiszter döntése alapján akár hat hónapig is. Ez azután újabb hat hónappal meghosszabbítható. A hatóságok nem kötelesek a gyanúsított tudomására hozni, milyen bizonyítékok vannak ellene.

Ez a pont egyébként sérti az Emberi Jogok Európai Konvencióját, amelyhez Nagy-Britannia 1998-ban csatlakozott. "A javaslat fogva tartásra vonatkozó része egyértelműen a legrosszabb pontja ennek az amúgyis ijesztő és átgondolatlan törvényjavaslatnak" - mondta John Wadham, az angol jogvédő szervezet, a Liberty ügyvezetője, és kilátásba helyezte, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága előtt megtámadja az új törvényt. "A kormány ráadásul egy sereg más illiberális javaslatot is igyekszik becsempészni a törvénybe a szeptember 11-i támadások ürügyén" - tette hozzá Wadham.

A rendőrség tudja, kivel e-maileznek a felhasználók

A legszembeötlőbb példa erre az internetszolgáltatókkal foglalkozó rész, amely már hosszabb ideje hever a belügyminisztériumi tervezőasztalokon. A törvény kötelezné az internetszolgáltatókat - és más telekommunikációs cégeket -, hogy 12 hónapig őrizzék meg, és a hatóságok felszólítására adják át felhasználóik adatforgalmára - telefonhívásaikra, faxaikra, e-mailjeikre - vonatkozó információikat (ki kivel, mikor, milyen hosszan, stb). Magát az adatforgalmat nem kell loggolnia a szolgáltatónak.

Az illetékes hatóságnak - ügyészségi nyomozóhivatalnak, rendőrségnek - nem kell bírósági engedélyt kérnie ahhoz, hogy az adatokat elkérje a szolgáltatótól. A törvény többi pontjával ellentétben ez az elem nem korlátozódik a terroristagyanús ügyekben folytatott nyomozásokra, vagyis a hatóságok bármilyen indokkal hozzáférhetnek az információhoz.

A brit javaslat ellentétes az európai szabályozással

A november 23-án Budapesten aláírásra kerülő Európai Számítógépes Bűnözés Elleni Egyezmény ezt elvileg megengedi - a pontos szabályozás az egyes államok hatáskörébe tartozik -, azonban kimondja, hogy az internetszolgáltató csak olyan adatot őrizhet meg felhasználói által lefolytatott kommunikációról, amely a szolgáltató-ügyfél viszonyhoz feltétlenül szükséges (például számlázáshoz). A szolgáltató legfeljebb 90 napig őrizhet meg ilyen adatot.

Hasonlóképp, az 1995-ös Európai Adatvédelmi Direktíva kimondja, hogy a személyes adatok nem őrizhetőek meg, miután felhasználták őket arra a célra, amire felvették őket. Ezen a ponton tehát a brit törvényjavaslat ellentétes az érvényes és a hamarosan érvénybe lépő európai rendelkezéssel.

David Blunkett brit belügyminiszter a rendelkezés szükségességét azzal indokolta, hogy a hatályos törvényekben túlságosan sok kiskapu teszi lehetővé, hogy a terroristagyanús személyek elkerüljék a felelősségre vonást, jelentette az MTI a javaslat benyújtásakor. Tagadta, hogy a törvény korlátozná a polgári szabadságjogokat, mondván, "csak néhány embert érint". Az ellenzéki Konzervatív Párt támogatásáról biztosította a rendelkezés bevezetését, ám kevesellte annak szigorát. A szintén ellenzéki Liberális Demokraták szerint a törvény, ha megszavazzák, "a terroristák győzelmét jelenti".

Szerettük volna megkérdezni az internetszolgáltatók véleményét is, de a három megkeresett brit szolgáltató egyikétől sem jeleztek vissza.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!