Blanka, Bianka
10 °C
18 °C

Tűzszünet után háborút hirdet a BSA

2003.06.03. 16:30
Újságírói kérdésre, miszerint mi következik most, hogy a meglehetősen fenyegető elnevezésű Tűzszünet véget ér, háború vagy esetleg a béke, Sebők Erzsébet főtitkár kijelentette, hogy minden cégnél megkezdődnek a nyári szabadságok, és mindenkinek kellemes pihenést kívánnak, ősszel viszont újra kezdik a munkát. Ormós Zoltán jogi képviselő viszont úgy fogalmazott, hogy ki kell mondani, most a háború következik.
Kedden ért véget négy alföldi megyében a BSA (Business Software Alliance) Tűzszünet kampánya. A kezdeményezéssel az érdekvédelmi szervezet célja az volt, hogy felhívja a figyelmet az illegális szoftverhasználat veszélyeire, jelentette ki Sebők Erzsébet, a BSA Magyarország főtitkára.

Egyre legálisabb

Az elmúlt évben 45 százalékra csökkent hazánkban az illegális szoftverek aránya. Jelenleg ez a mutató körülbelül 41 százalékon áll, ami a régióban az egyik legjobb. Így az országnak jó esélye van arra, hogy felzárkózzon a Nyugat-Európára átlagosan jellemző 35 százalékos arányhoz, jelentette ki a BSA keddi tájékoztatóján Pálos György, a BSA Magyarország elnöke.

A 2001-ben módosított szerzői jogi törvény annak idején nagyon korszerű volt, de mostanra módosítások váltak szükségessé, véli a szervezet elnöke. Magyarország EU csatlakozásával újabb szerzői jogi törvényt kell hozni, és bár a hivatalos tervezet még nincs, a hírek szerint a kalózkodást szigorúbban fogják üldözni. A szoftverek területén azonban nagy változás nem várható, mondta ki Pálos György.

Nyilvános adatbázisból dolgoztak

A kedden végetért Tűzszünet kampányban az érdekvédelmi szervezet mintegy 30 ezer céget és egyéni válllakozót figyelmeztetett levélben, hogy rendezze a szoftvergazdálkodását, mondta el Sebők Erzsébet. Az Index kérdésére, hogy pontosan mi volt a kiválasztás szempontja, a BSA főtitkára kijelentette, hogy nyilvánosan hozzáférhető cégadatbázisból szűrték ki a megcélzandó vállalatokat.

Ezeknek a BSA 30 napot "biztosított" a szoftvernyilvántartásuk rendezésére. Sebők Erzsébet elmondása szerint a több ezer visszajelzésből azt szűrték le, hogy a vállalatok örömmel fogadták a javaslatokat a szoftvergazdálkodásuk felmérésére.

Adott esetben személyes tanácsadásra és telefonos konzultációra is lehetőség nyílott. Azonban olyan mélyen nem mentek bele a problémákba, hogy a licencek közül a megfelelőt javasolják, ugyanis a BSA-nak nem profilja az ingyenes üzleti tanácsadás, jelentette ki Sebők Erzsébet. Ilyen kérdésekkel a vállalatokon belül a jogi osztályt vagy külső szakértőket lehet megkeresni, javasolta a BSA főtitkára.

Amennyiben a figyelmeztetett cégek rendszerük rendbetételével nem végeztek 30 nap alatt, újabb 30 nap haladékot kérhettek. Sebők Erzsébet szerint az ország szoftverlegalitási mutatójának háromszázalékos javulásában szerepet játszott a Tűzszünet kampány is. Mivel az akció csak most zárul le, teljes hatása a jövő évi számokon lesz mérhető.

Ezután is a cégekre figyelnek

A Tűzszünet kampányhoz hasonló akciók egyébként a jövőben is lesznek, és a BSA továbbra is csak a vállalati felhasználókra koncentrál, biztosított mindenkit Sebők Erzsébet.

A vállalatoknál mutatkozó problémák közül az egyik legfontosabb a licencek túlhasználata volt. Bizonyos számú licence ugyanis minden cégnek van, mondta el Ormós Zoltán, a BSA jogi képviselője. Ha viszont ennél több példányt használ, a vállalatvezetésre legalábbis a gondatlan elkövetés rábizonyítható. Ugyanakkor recesszív piacon egy zsugorodó cégnek akár több licence is lehet, mint ahány számítógépet egyáltalán használ, emlékeztetett a BSA szakértője.

Térképezik a felelősséget

A másik kérdés a cégeknél az egyértelmű felelősségtérkép összeállítása volt. Sok cégtől a rendszergazdák és a gazdasági vezetők jeleztek vissza arról érdeklődve, hogy ha felsőbb döntés következtében jogsértő a cégük szoftverhasználata, személy szerint milyen következményekre számíthatnak. Erre szintén nem adott a BSA konkrét tanácsokat, csak javasolni tudták az egyértelmű felelősségrendszer kialakítását, mondta Ormós Zoltán. Egyébként ebben a témában olyan nagy számban merültek fel kérdések, hogy a BSA tájékoztató kiadványt állít össze, tudtuk meg.

Az ország különböző régióin végigvonuló Tűzszünet kampány nyomán 40-50 büntető feljelentést tett a BSA, több esetben magánszemélyek kezdeményezésére indult nyomozás. Megfigyelhető egyébként, hogy az utóbbi időben közvetlenül a rendőrséghez fordulnak a visszaélést bejelentők, mondta Ormós Zoltán.

A feljelentett cégeket egyébként a BSA nem találomra választotta ki, ezek már korábban a szervezet látókörébe kerültek. Csupán a Tűzszünet idejére várakozó álláspontra helyezkedtek, mondta Ormós Zoltán.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.