Zelma, Rajmund
-10 °C
-3 °C

Háromszor kelendőbb lett a digitális zene

2006.01.20. 14:25
2005-ben 1,1 milliárd dollár értékben vásároltak digitális zenét világszerte, közölte egy zeneipari szervezet.

Az iPod és a lejátszós mobiltelefonok népszerűségének köszönhetően 2010-re a zenepiar bevételeinek negyedét a digitális forgalmazás adja majd - áll az International Federation of Phonographic Industry (IFPI) digitális zenéről kiadott jelentésében.

A fogyasztói társadalom 420 millió számot töltött le legálisan, így az összes eladott zenén belül 6 százalékos arányra rúgtak. A lemezcégek megduplázták a választékot: 2 millió nóta, dal és csasztuska közül válogathatott a tisztességes vásárló. 2005-ben az előfizetős szolgáltatásokat 2,8 millióan vették igénybe, az előző év 1,5 millió előfizetőjével szemben.

Az IFPI adatai szerint a nyájat a 21 országban működő Apple iTunes vezeti, amely 2003-as indulása óta 850 millió letöltést adott el. A mobiltelefonokra letöltött zenék jelenleg a digitális zenei eladások 40 százalékát képezik.

ipod macro
Annyira divatos
forrás: Worth1000.com

Az IFPUI vezérigazgatója John Kennedy sajtótájékoztatóján közölte továbbá: a legális letöltések Nagy-Britanniában és Németországban már az ingyenes letöltések fölé kerekedtek.

"Ez nagyon jó hír a digitális zenei piacnak és a digitális gazdaságnak. A lemezkiadók termékeny és változatos módon licencelik zenéjüket. A mobil és szélessávú digitális kereskedelem egy új hulláma söpör végig a világon" - mondta Kennedy.

Két évvel ezelőtt 50 digitális zenei szolgáltatást lehetett elérni, ma több mint 335 szolgáltatásba rakhatja a pénzét a hallgató.

Az illegális fájlcsere továbbra is probléma: a szervezet közölte, hogy nemrég indított pert húszezer személy ellen.

"Túl nagy kihívásokkal kell szembenéznünk, hogy elégedettek lehessünk. Különösen szükségünk lenne az internetszolgáltatók és zenével kereskedők együttműködésére a szellemi tulajdon megvédésében és a kalózkodás megállításában. Nem elég, ha kiveszik a részüket a digitális zene sikeréből, a kötelességekben is osztozniuk." - jelentette ki Kennedy.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.