Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Kartell zsarolta a zeneboltokat?

2005.12.27. 15:17
Az amerikai hatóságok a zeneletöltések árával kapcsolatos megállapodások miatt vizsgálódnak. A gyanúsítottak között van a Warner Music, a Sony BMG, az EMI Group és a Universal Music.

A New York-i államügyészség több zenei konszern ellen indított nyomozást az internetes zenei letöltések díjaival kapcsolatos árkartell gyanúja miatt. A Warner Music Group karácsony napján jelentette be, hogy a cég képviselőit meghallgatásra berendelte Eliot Spitzer főállamügyész.

"Mindenben együttműködünk a vizsgálódó hatóságokkal" - idézte az APA hírügynökség a zenei konszern egyik szóvivőjének szavait. Az államügyészség részéről egyelőre nem kommentálták az esetet.

Sürgették az Apple-t

A zeneiparhoz közeli források szerint a vizsgálatok arra irányulnak, hogy a négy kiadó (Warner, Sony BMG, EMI Group és az Universal Music) a zenei letöltéseket bonyolító internetes oldalak nagykereskedelmi árainak meghatározásakor vajon összehangoltan jártak-e el.

Az esetleges ilyen magatartás mozgatórugója az volna, hogy a konszernek magasabb árakat diktálhassanak a letöltési platformoknak. Az elmúlt hónapok során állítólag mindenekelőtt az Apple-t noszogatták közös erővel, hogy számonként 99 cent (200 forint) helyett magasabb árat alkalmazzon az általa működtetett iTunes Music Store-ban.