Géza
-11 °C
-4 °C

Napi félmilliárd forintos kötbérrel fenyegetik a Microsoftot

2005.12.22. 14:30
Az Európai Bizottság megítélése szerint a Microsoft nem teljesítette az uniós kartelleljárásban rá kirótt feltételeket. Brüsszel ezért újabb bírság kivetésével fenyeget. Ennek összege elérheti akár a napi kétmillió eurót is.

A világ legnagyobb szoftvercége az Európai Bizottság megítélése szerint nem teljesíti a korábban lezajlott kartelleljárásban rá kirótt feltételeket. Mint emlékezetes, a Bizottság bizonyítottnak látta, hogy a szoftvercég visszaélt a Windows piacvezető szerepével.

Neelie Kroes versenyjogért felelős uniós főbiztos csütörtökön a Microsoftot az időhúzás miatt akár napi kétmillió eurós (502 millió forintos) összeget elérő bírsággal fenyegette meg.

Nem a pénzen múlik

Ha kitűzik a végleges határidőt, ezt követően az uniós bírság minden egyes napért a Microsoft napi globális forgalmának 5 százalékát kitevő összeg is lehet. Az eredeti pénzbírságot már régen megfizette a szoftvercég, a huzavona a további húsbavágó feltételek miatt zajlik.

"Megadtam a Microsoft számára minden lehetőséget, hogy eleget tegyen a kötelezettségeinek. Nem marad más választásom, mint a céget formális úton a határozat betartására szorítani" idézi Kroes szavait a Bizottság honlapján megjelent közlemény.

Várják a választ

A szoftverkonszernnek most öt hete van a válaszra, illetve a Bizottság biztosítja a szóbeli meghallgatás lehetőségét. Mint emlékezetes, az uniós vizsgálat 2004-es lezárásakor a Microsoftot 497 millió eurós pénzbírságra ítélték, továbbá előírták, hogy a Windows operációs rendszer bizonyos részeiről műszaki információkat köteles kiadni, írta az APA hírügynökség.

A szoftvercéget többek közt arra kötelezték, hogy Európában az intergrált Media Player lejátszótól mentes Windows-változatot is tartson a kínálatában. Ezen kívül a Workgroup szervereknél a versenytársai számára tisztességes feltételek mellett biztosítson hozzáférést bizonyos műszaki adatokhoz.