Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Letöltőket cenzúráz a Microsoft?

2006.01.20. 10:30
Paranormális jelenségeknek lehet szemtanúja, ha fájlcserélésről beszélget az MSN csevegőhálózatán, és még linkeket is küldözget.

Érdekes jelenségre hívta fel a figyelmet szerdán a prohardver.hu pécémagazin fórumában az Agostino álnevet használó internetező: barátjával a népszerű BitTorrent fájlcserélő szoftver működéséről beszélgettek, és néhány linket is megosztottak volna egymással, de nem ment. Hiába küldték el újra meg újra a legjobb kliensszoftverek weboldalára mutató linkeket (például ezt: http://www.bitlord.com/download.php), az üzeneteik nyomtalanul eltűntek a kibertér szövevényes kábeldzsungelében.

Néhány sor hiányzik

Nem arról van szó, hogy Kína nyomására az egész világra kiterjesztették szólásszabadságot korlátozó szűrőiket, mint ahogy csütörtökre az is kiderült, hogy nem a BitTorrent szúrja a szoftvergyártó szemét: elegendő a download.php és a gallery.php szavakat beírni az üzenet blokkolásához. Kis nyomozással kideríthető, hogy férgek meg vírusok is használják ezeket a szavakat megtévesztő linkjeikben, valószínűleg ezeknek a terjedését próbálták megakadályozni a Microsoft szakértői.

Ilyen és ehhez hasonló módosításokat lazán megtehet a Microsoft, a .Net Messenger szolgáltatás felhasználási feltételeiben egyértelműen leírja, hogy tilos trójaikat, férgeket, botokat, meghamisított fájlokat vagy bármilyen más kártevőt küldözgetni, illetve hogy a Microsoft bármikor és bármilyen okból megváltoztathatja a szolgáltatást, törölheti a részeit.