Árpád
0 °C
9 °C

A T-Online a fájlcserebere ellen

2002.02.04. 15:40
A legnagyobb német internetszolgáltató, a T-Online figyelmeztető levelet küldött azoknak a felhasználóinak, akik P2P cserefórumokon szerzői jogvédelem alatt álló anyagokat csereberélnek. Korábban csak mendemondák voltak a szolgáltató készülődéséről, de most a levelekben a letöltött fájlokat is megnevezik.
Korábban úgy mondták, a falnak is füle van, mindenekelőtt a panellakásokban. Ezekben a napokban a legnagyobb német szolgáltató sokezer ügyfele számára végre világossá válik, hogy a világot beszövő információs országútra vezető feljáró csak mégsem ad akkora szabadságot. Valaki mindig látja, hallja és feljegyzi, hogy a felhasználó mit művel a látszólag anonim világhálón.

A felhasználók kedvenc foglalatosságai közé tartozik már egy ideje, hogy fájlokat cseréljenek a névtelenséget ígérő P2P börzéken. Sok T-Online felhasználó kénytelen lesz a következő napokban megállapítani, anonimitás ide vagy oda, nekik ebből nem jutott.

Állandó jegyzetelés

A szolgáltató legalábbis bármely pillanatban képes meghatározni, ki hol szörföl éppen, és ott mit csinál. Ez ellen az alkalmanként kiosztott dinamikus IP számok sem segítenek. A T-Online minden egyes alkalommal jegyzi melyik IP számot milyen telefonszámról használták, és a feljegyzéseket 80 napig megőrzik.

Az adatvédelmi aggályokat fogalmazókat leszereli, hogy ez az eljárás nem csak legális, de törvényileg előírják a szolgáltatónak. A távközlési szolgáltatókról szóló törvény (Telekommunikationsdienstegesetz) megköveteli a szolgáltatóktól, hogy a nyomozóknak szükség esetén átadják a szükséges információkat.

Vagyis ha nem csak lehet, de egyenesen muszáj is figyelni, a szerzett adatokat konstruktívan hasznosítani is lehet - gondolhatták a T-Online illetékesei. A PC-Welt számolt be először a fenyegető figyelmeztető levél hullámról, melyből az első adagot már szét is küldték.

Egy panasz nyomán íródtak a levelek

A T-Online egyelőre megelégszik a szoftvercseréket bonyolító felhasználók figyelmeztetésével. A levél szövege figyelmezteti a felhasználót, hogy az előfizetéséről több alkalommal szerzői jogvédett szoftvert kínáltak fel. Más alkalommal is előfordult ilyen, vagyis ez semmiképp nem lehet véletlen - következtet a levél. Fenyegető hangnemben folytatódik az írás, miszerint a szerzői jogvédett szoftverek további cseréje "következményeket von maga után".

A T-Online azt állítja, erre a lépésre a szerzői jogok egyik tulajdonosa által tett panasz nyomán kényszerült, miután az illető a Morpheus hálózaton T-Online előfizetőket tudott azonosítani. Önmagától a szolgáltató nem látna neki szerzői jogsértések felkutatásának az ügyfelek adatforgalmában - bizonygatta a T-Online egyik szóvivője. Ugyanígy az ügyfelek adatai az adatvédelmi törvény (Datenschutgesetz) rendelkezéseinek megfelelően nem kerülhetnek ki a cégtől.

Javasolt az önmegtartóztatás

Ez viszont bekövetkezhet, ha valaki megalapozott igénnyel pert indít az adatok kiadása érdekében. Ennek szellemében a jelenlegi figyelmeztető levelek felérnek az önmegtartóztatásra való felszólítással.

Az azonosított felhasználók hálózati forgalmának további ellenőrzését egyelőre nem tervezik. Ennek ellenére a felhasználóknak illendő komolyan venni a levelet. Aki folyamatosan feltűnik a különböző kigyűjtött listákon, könnyen letilthatják a hozzáférését. Végül is Németország legnagyobb internetes szolgáltatójának hírnevéről van szó.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.