Hajnalka
0 °C
14 °C

Nem mindig az olcsóbb zeneletöltő a jobb

2006.04.11. 11:30
Bár a zeneletöltés virágzik, a szolgáltatók közt árban és minőségben sok különbség van. És itt a zeneipar újabb mumusa is: a mobilközi fájlcserélés, zeneletöltés.

Amíg a hagyományos lemezekből évről évre egyre kevesebbet tudnak eladni, addig az online zenekereskedelem virágzik. A Nemzetközi Zeneipari Szövetség (IFPI) nemrégiben közzétett adatai szerint az online zeneletöltés tavaly már több mint egymilliárd dollár bevételt hozott. A zeneszám-letöltések 85 százaléka az Apple iTunes szolgáltatásán történik.

A Techcrunch a napokban összehasonlította a zeneletöltő szájtokat. Bár az iTunes kétségtelenül a legnépszerűbb zeneletöltő, az összesítés szerint mégsem az Apple-nél a legjobb pénzért zenét letölteni. Az összehasonlítás alapján ugyanis kiderült, hogy az AllofMP3 nem csak jóval olcsóbban kínálja a zeneszámokat letöltésre, de ráadásul a cédére írást sem korlátozza. Az iTuneson 99 centbe kerül egy digitális dal, míg az AllofMP3-n mindössze 9 centbe. Igaz, az iTunes kétmillió dalos adatbázissal rendelkezik, míg riválisa csak 500 ezer zeneszámot tesz letölthetővé.

Orosz szájt, kiskapu

Fontos előnye az AllofMP3-nek, hogy sokkal jobb minőségben (320 kbps) ajánlja a dalokat, mint az iTunes (128 kbps). Szintén előbbi mellett szól, hogy a fájlokat tetszőleges formátumban tölthetjük le, míg az iTunes esetében csak az iPod által támogatott AAC-fájlverziót kapjuk meg. A TechCrunch ugyanakkor megjegyzi, hogy az AllofMP3 egy orosz oldal, mely az orosz szerzőjogi törvények szerint jár el. Pontosabban egy jogi kiskaput használ ki, mivel a szerzőjog megsértésére vonatkozó orosz törvény csak a fizikai hordozón tárolt adatokra terjed ki. Így az AllofMP3 jövője meglehetősen kérdéses.

Ha ezt a zeneletöltőt nem számoljuk, a Techcrunch szerint az igazi kérdés, hogy milyen adathordozóra szeretnénk másolni a letöltendő zeneszámokat. Az iPod-tulajdonosoknak továbbra is az iTunes a legjobb választás, míg a többieknek a Real Rhapsodyt ajánlják, mivel ez a zeneletöltő az iTuneséhoz hasonló nagy zenetárra rendelkezik (1,5 millió dal), viszont a felhasználói interfész sokkal letisztultabb, és a zeneszámokat is sokkal jobb minőségben (192 kbps) kaphatjuk meg. Mindamellett a legolcsóbban - az AllofMP3-t nem számolva - a BuyMusic oldalain vásárolhatnánk letölthető zenét.

Magyarországon még nem alakult ki a zeneletöltés piaca. Egyelőre csak kevés helyen, és relatíve drágán (amerikai áron) juthatunk hozzá letölthető zenéhez. Az iTunes és a Real Rapshody szolgáltatását pedig egyelőre Magyarországról nem lehet igénybe venni. Ugyanakkor például az AllofMP3-n magyarországi felhasználók is fizethetnek, tölthetnek.

Illegál

A legális mellett az illegális zeneletöltés is népszerű, nyilván főként azokban az országokban, ahol nem olyan nagy a választék legális zeneletöltő szolgáltatásokból, mint Amerikában. Egyes becslések szerint a brit zeneiparnak például csak tavaly 414 millió fontos (158 milliárd forintos) kára volt az illegális zeneletöltésekből. A zeneiparnak pedig Európa-szerte már egy újabb mumussal kell szembenéznie. Svéd fejlesztők ugyanis olyan programot készítettek, melynek segítségével lehetővé válik - wifin keresztül - a mobiltelefonok közti fájlcserélés, és van egy magyar fejlesztésű mobil fájlcserélő szoftver, a Symella, amely gprs vagy 3g elérésen tud rácsatlakozni a Gnutella p2p hálózatára. Persze ma már a bluetoothos telefonokkal ugyanúgy lehetőség nyílik mobilok közti fájlok megosztására.

Mobiltelefonra is lehet legálisan letölteni, a magyar szogáltatók közül a T-Mobile és a Pannon is rendelkezik okostelefonra telepíthető zenekezelő szoftverrel. Az illegális másolgatás miatt aggódó lemezkiadók szempontjából a mobil jobb platform, mint a számítógép, mert a számlázás, a licenc biztonságos tárolása, illetve a felhasználó azonosítása pofonegyszerűen megoldható a SIM-kártyával. Sajnos a mobilos adatátvitel egyelőre drága, és ezen felül több száz forintot kell kifizetni egyetlen közepes minőségű számért.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Egzotikus körutazások!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.