Koronavírus adatok

2022. jan. 17.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Piroska
-4 °C
5 °C

Háromszor kelendőbb lett a digitális zene

2006.01.20. 14:25
2005-ben 1,1 milliárd dollár értékben vásároltak digitális zenét világszerte, közölte egy zeneipari szervezet.

Az iPod és a lejátszós mobiltelefonok népszerűségének köszönhetően 2010-re a zenepiar bevételeinek negyedét a digitális forgalmazás adja majd - áll az International Federation of Phonographic Industry (IFPI) digitális zenéről kiadott jelentésében.

A fogyasztói társadalom 420 millió számot töltött le legálisan, így az összes eladott zenén belül 6 százalékos arányra rúgtak. A lemezcégek megduplázták a választékot: 2 millió nóta, dal és csasztuska közül válogathatott a tisztességes vásárló. 2005-ben az előfizetős szolgáltatásokat 2,8 millióan vették igénybe, az előző év 1,5 millió előfizetőjével szemben.

Az IFPI adatai szerint a nyájat a 21 országban működő Apple iTunes vezeti, amely 2003-as indulása óta 850 millió letöltést adott el. A mobiltelefonokra letöltött zenék jelenleg a digitális zenei eladások 40 százalékát képezik.

ipod macro
Annyira divatos
forrás: Worth1000.com

Az IFPUI vezérigazgatója John Kennedy sajtótájékoztatóján közölte továbbá: a legális letöltések Nagy-Britanniában és Németországban már az ingyenes letöltések fölé kerekedtek.

"Ez nagyon jó hír a digitális zenei piacnak és a digitális gazdaságnak. A lemezkiadók termékeny és változatos módon licencelik zenéjüket. A mobil és szélessávú digitális kereskedelem egy új hulláma söpör végig a világon" - mondta Kennedy.

Két évvel ezelőtt 50 digitális zenei szolgáltatást lehetett elérni, ma több mint 335 szolgáltatásba rakhatja a pénzét a hallgató.

Az illegális fájlcsere továbbra is probléma: a szervezet közölte, hogy nemrég indított pert húszezer személy ellen.

"Túl nagy kihívásokkal kell szembenéznünk, hogy elégedettek lehessünk. Különösen szükségünk lenne az internetszolgáltatók és zenével kereskedők együttműködésére a szellemi tulajdon megvédésében és a kalózkodás megállításában. Nem elég, ha kiveszik a részüket a digitális zene sikeréből, a kötelességekben is osztozniuk." - jelentette ki Kennedy.  • Vennék
  • Hírek