Judit
3 °C
6 °C

Az FBI a hazafias hackerekhez fordul

2003.02.14. 13:01
A valódi hazafi nem hackel, azt csak az államnak szabad. Az FBI nemzeti infrastruktúra védelmi központja (NIPC) arra figyelmeztetett, hogy az USA és az Irak közötti feszültség növekedése mindkét oldalon fokozhatja a hackerek aktivitását
"Az indítéktól függetlenül ismét meg kell erősíteni, hogy az ilyen tevékenység illegális, és súlyos bűncselekményként üldözendő" - figyelmeztet a honlapján mindenkit az NIPC. Az amerikai kormány nem tartja bocsánatosnak még a hazafias hackelést sem.

A hazafias érzelmektől vezérelt hackereket is megtéveszthetik az olyan preparált kódok, amelyek külsőleg a másik oldalt támadják, valójában azonban pont a hazájuk ellen irányulnak. Ebben és több más esetben a hazafias hackerek az ellenség eszközeivé válnak, figyelmeztet az FBI.

A figyelmeztetés nem egészen egy héttel azelőtt került nyilvánosságra, hogy kormányzati tisztviselők elismerték: Bush elnök aláírta azt a titkos rendeletet, amelyben a kormány számára engedélyt ad az USA által külföldi számítógéprendszerek ellen indítandó cybertámadások irányelveinek kidolgozására.

Cyberhadviselés

Az USA mostanáig soha nem folytatott átfogó cybertámadást, de januárban hivatalnokok arról számoltak be, hogy a kidolgozandó cyberstratégia tartalmazni fogja, hogy a nemzet megtámadása esetén a védelmi minisztérium internetes hadviselést rendelhet el, emlékeztet az MSNBC.

A NIPC figyelmeztetése nem tér ki a kormány szerepére a hasonló támadásokban, de azt világossá teszi, hogy az indítéktól függetlenül illegálisnak minősülnek a számítógépes hálózatok elleni egyéni támadások.

Az FBI alá tartozó ügynökség külön megemlíti az Irak és annak szimpatizánsai ellen fellépő hazafias hackerek, a háborút ellenző, és ezért amerikai rendszereket támadó hackereket, és azokat, akik a krízishelyzetet kihasználva leplezik saját valódi céljaikat.

Ahogy növekedik a feszültség, okos dolog figyelni és felkészülni az ilyen típusú tevékenységekre, véli az NIPC. Az ügynökség szerint bölcs dolog, ha a hálózati rendszergazdák és a számítógépes felhasználók óvintézkedéseket tesznek, hogy a krízis idején védjék magukat az internetes támadásoktól.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.