Blanka, Bianka
10 °C
18 °C

A Metallica megtért a nethez

2003.06.05. 00:12
A Metallica csütörtökön indítja el a Metallicavault.com oldalt, ahonnét koncertvideókat és számokat lehet majd letölteni. A három éve a Napstert is beperelő metálzenészek most azt állítják, hogy korábban csak a rossz minőségű kópiák miatt ellenezték a fájlcserét.
Az oldal csak azoknak lesz ingyenes, akik megvásárolják a Metallica új albumát, a St. Angert, ami szintén csütörtökön jelenik meg, írta a News.com. A CD-tokban egy egyedi kód lesz, ezzel lehet majd belépni az oldalra és letölteni a koncertvideókat és az újonnan megjelentetett számokat.

"Mi mindig is azt szerettük volna, hogy a rajongók online is hozzáférjenek a zenénkhez - mondta Lars Ulrich, a zenekar dobosa. - De az eddigi terjesztési módszerek egészen mostanáig nem biztosították azt a minőséget, amit a rajongóink elvárnak tőlünk."

Divat lett

Úgy látszik tehát, hogy a Metallica netellenes korszaka véget ért, és a zenekar csatlakozik azokhoz a zenészekhez és kiadókhoz, akik online hirdetik albumaikat. A közelmúltban például Madonna tette letölthetővé American Life című számát másfél dollárért a Madonna.com-on. (Persze ő sem nagy barátja a fájlcserének: amikor a szám megjelent a P2P-hálózatokon, hatalmas tömegben árasztotta el a rendszereket hamis fájlokkal. Emiatt rövidesen fel is törték az énekesnő oldalát.

Amikor a fájlcsere virágzásnak indult, a Metallica tagjai voltak az elsők, akik tiltakoztak a jelenség ellen. 2000 áprilisában be is perelték a Napstert, egyúttal több mint 335 ezer, Metallica-számokat megosztó felhasználó napsteres nevét gyűjtötték össze. A zenekar nem kívánta beperelni a felhasználókat, de követelte kitiltásukat a hálózatról.

Nem a lopás bántotta őket

A zenekar most már azt állítja, hogy korábbi ellenérzéseik pusztán a cserélgetett felvételek rossz minőségének szóltak, nem pedig a "lopásnak", ahogy akkoriban nevezték a fájlcserét, ki tudja miért. A Metallica keresetét később egyesítették több hasonló keresettel, ezek a perek akkor zárultak le, amikor a szövetségi bíróság a jogvédett anyagok szűrésére kötelezte a Napstert.

A mostani CD-kódos konstrukció azonban már önmagában is spórolásra csábít. A felhasználók például odaadhatják a kódjukat másoknak, és cserélgethetik a letöltött számokat is. Az oldalt üzemeltető Speakeasy megnyugtatásképpen kijelentette, hogy ha mondjuk egymillió ember lép be az oldalra ugyanazzal a kóddal, lépni fognak az ügyben.

A Metallicavault.com-on három darab hatvan perces koncertfelvétel is lesz, emellett a rajongók letölthetnek és cserélgethetnek ritka, kiadatlan számokat is. Az oldalra havonta kerülnek fel új anyagok.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!