Piroska
-12 °C
-2 °C

Lebukott B, a cyberkém

2001.02.23. 16:20
Lebukott Robert Philip Hanssen, fedőnevén B, aki az FBI programozójaként tizenöt éven keresztül szolgáltatott adatokat a KGB-nek és utódszervezetének másfélmillió dollárnyi készpénzért és gyémántért.
Készpénz és gyémántok
Robert Philip Hanssen
Padlón van az amerikai nemzetvédelem. A szervekkel hagyományosan jó kapcsolatban lévő USA Today tudósítása szerint az FBI veterán ügynöke, az 56 esztendős, kémelhárításban, C és Pascal programozásban járatos ügynöke Robert Philip Hanssen tizenöt éve adott el államtitkokat az oroszoknak. A KGB-nél és utódjánál az FSB-nél ,,Ramon Garcia" illetve ,,B" fedőnéven nyilvántartott kettősügynök másfélmillió dollárnyi készpénzért és gyémántért a szupertitkos amerikai kódtörő ügynökség, az NSA és az FBI lehallgató technikáival (értsd: Echelon és Carnivore), illetve a CIA-t, az NSA-t és az amerikai védelmi minisztériumot összekötő zárt számítógépes hálózattal (COINS) kapcsolatos dokumentumokat adott át. Méghozzá nem is akárhogy.

Hanssen, aki kiválóan programozott, már tevékenysége elején 1985-ben kezdeményezte, hogy számítógépes üzenőtáblákat, BBS-eket használva kommunikáljanak. ,,B" évekkel később már titkosított levelezésre alkalmas kéziszámítógépet - Palm VII-et - használt. A Hanssen elleni nyomozást vezető Stefan Pluta által beadott jelentés szerint a kém összekötőjének olyan flopikat adott át, amelyen a dokumentumok olyan szektorokban voltak elhelyezve, amelyeket egy átlagos számítógép meghajtója nem tud olvasni.

Kőkemény konspiráció

Fort Meade, NSA központ
A Hanssent lebuktató információ beérkezésének napján CIA szakemberei napokra megszállták az orosz témájú lehallgatások felvételeit tartalmazó archívumot. Az egyik felvételen kollégái felismerték a veterán ügynök hangját.

Ezzel egy időben az FBI adatbázisán lefuttatott kereséseket rögzítő logokat átnézve kiderült, hogy Hanssen harmincöt esetben tájékozódott a kémelhárítási ügyek fejleményeiről. A szakember többek között a következő kulcsszavakra keresett: dead drop - az angol kémnyelvben azok a kódnévvel is ellátott helyek, ahol személyes találkozás nélkül lehet kisebb nagyobb csomagok cseréjét lebonyolítani; GRU - Glavnoje Razvegyvatejnoje Upravlenie, vagyis az orosz katonai hírszerzés; FISA és mobil - a FISA az amerikai igazságügyminisztériumon belül működő titkos bírói testület, amelynek feladata a lehallgatások engedélyezése.

A hatóságok nem árulták el, hogy kitől érkezett a Hanssent lebuktató füles, annyi azonban a nyilvánosságra került iratokból kiderült, hogy a nyomozás az amerikai FÁK-nagykövetség diplomatája, Szergej Tretyakov visszahívásának napjaiban indult.

A fekete csomag
Klasszikus pénzcsere
Az FBI engedélyt kapott, hogy titokban átkutassa Hanssen irodáját, lakását, és kocsiját - így került a hatóság látókörébe a titkosító programmal ellátott Palm VII.

A kéziszámítógépből nyert adatok alapján beazonosították azokat a helyeket, ahol a kötegelt pénzek és néha a dokumentumok cseréje megtörtént. Az egyik helyszínen megtalálták az egyik küldeményt, amely ötvenezer dollárt volt egy fekete szemeteszsákban, használt százasokban. A nyomozóknak sikerült Hanssen háztartási hulladékai közül elemelni a fekete műanyag zsákot, amelyen azonosíthatóan ott voltak kémelhárító kém ujjlenyomatai.

Az ügynök értéke

Robert Hanssent, az ,,Ellis" nevű találkahelynél tartóztatták le február 18-án, vasárnap.

A USA Today információi szerint Hanssen az oroszoknak küldött egyik levelében úgy fogalmazott: ,,Önök általában véve túlbecsülik az FBI lehetőségeit a tevékenységük megakadályozására." Ezt a GlobalSecurity.org szakértője, John Pike sem cáfolta. ,,Ha elolvassuk az FBI nyomozati jelentését teljesen nyilvánvaló, hogy valaki tavaly november 17-e körül besétált hozzájuk, és kezükbe nyomta a 'Ramon' aktát."

'Ellis'
Az FBI igazgatója, Louis Freeh által kiadott közlemény ugyan nem említi ezt a részletet. Kiderül viszont, hogy Hanssen titkosszolgálati szakemberként 1995-től 2000-ig az amerikai külügyminisztérium nagykövetségeket felügyelő osztályán dolgozott. A nyomozás által felderített adatok szerint az ügynök nem szolgáltatott ki közvetlenül a munkájával (vagyis a nagykövetségeken folyó tevékenységeken folyó kémtevékenységgel) kapcsolatos adatokat az oroszoknak - pont ellenkezőleg: panaszos hangú levelet írt beszervezőinek, amikor azok tudta nélkül lehallgató-berendezéseket helyeztek el a minisztériumban, majd lebuktak, és kitört a botrány.

Freeh kitért arra is, hogy az amerikaiak által beszervezett oroszok közül többet is Hanssen tevékenysége nyomán tettek el láb alól - az Aldrich Ames nevű ügynök által korában említett tíz kivégzett főt idővel kettőre csökkentették. A szövetségi nyomozóhatóság rámutatott, hogy a 'Ramonnak' juttatott több mint tízmillió dolláros jutalom mutatja, hogy mennyire értékes volt az ügynök az orosz hírszerzésnek, és kifejezte szomorúságát, hogy egy államtitkokkal dolgozó ügynök képes elárulni esküjét és hazáját.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.