Ambrus
-7 °C
3 °C

Uncyclopedia, a hülyék Wikipediája

2006.08.07. 15:30
Lassan 18 000 szócikknél tart a világ legnagyobb enciklopédiájának paródiája, és Unciklopédia néven már magyar nyelvű mutációja is van. Az eredeti, másfél évvel ezelőtt indult Uncyclopediát már tavaly bekebelezte a Wikipedia alapítója, Jimmy Wales. Pedig tudhatta volna, hogy a közösségi humor csak néhol vicces, általában inkább ijesztő.

"Finnish On silmässäni paskaa - Hungarian Szar van a szememben". Ezzel a fergetegesen vicces példával illusztrálja a finn és a magyar nyelv rokonságát az Uncyclopedia, a világ legnagyobb viccwikije, amely másfél éves története alatt 18 000 angol és mutációi révén további sok ezer nem angol nyelvű bejegyzést termelt. A szembeszarnál telik jobb poénokra is az Uncyclopediát szerkesztő önkéntesektől, de telik sokkal rosszabbakra is. A szócikkek minősége ugyanúgy változik, mint a Wikipedián, igaz, a mennyiség meggyőző: a hivatalosan 2001-ben indított anyaszájt egy év alatt 20 000 szócikkel bővült, így az Unyclopedia növekedési üteme nem sokkal marad el mögötte.

Bekebelezte a saját anyja

Az Uncyclopediát 2005 januárjában hozta létre Jonathan Huang és egy anonimitásba burkolózó társa, azzal a bevallott céllal, hogy helyet adjon a saját magát túl komolyan vevő, mostanra az Enyclopedia Britannicával versengő Wikipedia paródiájának.

Az Uncyclopedia gyakorlatilag a Wikipedia egyik legnépszerűbb szócikkéből, a rossz viccek és egyéb törölt nonszensz-folyamból nőtt önálló projektté. Logója a Wikipedia földgömbjéhez képest egy krumplinak mondott tojás lett, különböző nyelvek betűi helyett kerekesszék-piktogrammal és dollárjellel. Jelmondata a "Free enyclopedia" (szabad, ingyenes enciklopédia) helyett a "content-free encyclopedia" (a tartalommentes enciklopédia), leggyakrabban idézett személyisége Oscar Wilde, akit a szerzők nyakra-főre előhoznak a lehető legváratlanabb helyzetekben. A magyar nyelvről írt szócikk például Oscar Wilde-nak tulajdonítja többek között azt a mondást, miszerint "A magyarok furcsa népség", és azt is, hogy "A tarka szarka farka tarka". Ez talán a legviccesebb.

Az Uncyclopedia nem sokáig maradt önálló; a Wikipedia alapítója, Jimmy Wales messze földön híres humorérzékéről tanúskodik, hogy az indulás után nem sokkal bekebelezte, és a Wiki-birodalom részévé tette a paródiaszájtot. Mikor tavaly májusban az Uncyclopedia kinőtte eredeti szerverét, a Wales tulajdonában álló, profitorientált, sok száz közösségi tartalomszájt fölött atyáskodó Wiki Inc. adott neki helyet, és Wales cége nem sokkal később az uncyclopedia.org domaint is megvásárolta.

A közösségi humor nagyjai

Minden közösség annyira humoros, amennyire a tagjai azok: az Uncyclopedia Magyarországot leíró szócikkből például kiderül, hogy az ország hivatalos nyelve az ógörög, vagy valami hasonló, talán Fortran vagy C; fővárosa Bukarest, királya "valaki, a hangulattól függ"; nemzeti sportja a pornográfia, a differenciálegyenletek megoldása és a háborúk elvesztése. A magyar zászló piros-fehér-zöld, és rá van írva nagybetűkkel, hogy FAK THE POLICE. Ez nemcsak vicces, hanem nagyon találó is.

A nagy Wikipediához hasonlóan az Uncyclopediának is rengeteg mutációját alkották meg a világ önjelölt humoristái, így a francia Désencylopédie, az orosz Abszurdopegyija és a cseh Necyclopedie mellett természetesen létezik direkt magyar változat is. Az Unciklopedia.hu most, augusztus elején 101 szócikknél tart, a poénparádéban szerepel Eger városa, Mucsa község, a kutyagumi-fényképészet és egy rekeszizmot próbára tévő szócikk Kolumbusz Kristófról. Hahotázzunk együtt!

"Kolumbusz Kristóf spanyol hajós, kereskedő, utazó. Ja, meg tévedésből felfedezte Amerikát. Kolumbusz 1492-ben indult útnak Sánta Mária nevű hajóján, hogy megkerülje a Földet és eljusson Indiába. Kortársai döbbenten fogadták az ötletet, azt gondolták ugyanis, hogy majd le fog esni a Földnek a másik oldalán ami lefelé néz. (...) Amikor eljutott Amerikába, azt hitte, Indiában van, mert még sosem volt Indiában, és nem vette észre a különbséget. (...) Amerikát így nem Kolumbuszról nevezték el, hanem egy Amerigo Vespucci nevű olaszról, aki elég híres, többek közt arról, hogy elnevezték róla Amerikát."

A Monty Pythonnak is voltak rossz pillanatai.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.