Natália
-3 °C
7 °C

Csak az XP lesz biztonságos

2004.09.24. 11:13
Több százmillió ember használja a Windows régebbi változatait, nekik azonban nem készít átfogó biztonsági javítócsomagot a Microsoft. A nemrég kiadott Service Pack 2 újításait csak azok használhatják, akik megvásárolják a Windows XP operációs rendszert.
A Microsoft a napokban ismét bejelentette, hogy az Internet Explorer böngészőt nem különálló termékként, hanem a Windows XP operációs rendszer részeként kezeli, ezért a javítások is csak az XP frissítéseként elérhetőek. Ilyen például a nemrégiben kiadott Service Pack 2, melynek újításairól és hibáiról több alkalommal beszámoltunk.

Magyarországon a Windows XP Home Edition 18-22 ezer forintba, a Windows XP Professional 30-35 ezer forintba kerül, és a Cnetnek nyilatkozó elemzők szerint igen nagy árat kell fizetnünk azért, hogy biztonságos legyen a böngészőnk, amely eredetileg különálló és ingyenes termékként jelent meg a piacon. A redmondi Directions on Microsoft cég elemzője, Michael Cherry szerint a szoftvergyártó óriáscég célja az, hogy Windows XP vásárlására ösztönözze az embereket.

Biztonságos üzleti modell

A Microsoft korábban bejelentette, hogy elsősorban biztonsági kérdésekre koncentrál, és most azt is elismerte, hogy a nemrégiben kiadott biztonsági javításokat csak az XP-felhasználói érhetik el.

"Nem tervezzük, hogy a Windows XP SP2 bővítményeit Windows 2000 vagy más régebbi rendszerekre is elkészítsük. A legbiztonságosabb Windows-változat jelenleg az SP2-vel felszerelt XP, és azt javasoljuk ügyfeleinknek, hogy minél előbb váltsanak XP-re." - írta a vállalat közleménye.

Ki használja a hibákat?

A Cnet szerint a Microsoft a böngésző hibáit kihasználva akarja növelni az operációs rendszerek eladását, amire egyébként igen nagy szüksége van, hiszen a Windows-felhasználóknak csak a fele futtatja a három évvel ezelőtt bemutatott XP-t, és a következő változat, a Longhorn megjelenése 2006-ban várható. A Wall Street idegesen várja egy új operációs rendszer megjelenését, a Microsoft azonban inkább a Windows 2000, ME, 98 és 95 felhasználóit akarja rávenni a bővítésre.

A Microsoft tagadja, hogy az internet biztonsági hibáit kihasználva próbálja fellendíteni az XP iránti igényt, szerinte ugyanakkor tényként kezelendő, hogy mindig a legújabb termékek a legbiztonságosabbak. Egyébként a vállalat tavaly már bejelentette, hogy az Internet Explorer böngészőt nem kezeli különálló termékként, és most lényegében ismét megerősítette az elhatározását.

Uralkodó rendszerek

A Microsoft az operációs rendszerek piacának 94 százalékát uralja, de érdemes figyelembe venni, hogy az IDC számításai csak a dobozos termékként értékesített Linuxot veszik figyelembe, az ingyen letöltött változatokat nem. A világ gépein körülbelül 390 millió Microsoft operációs rendszer fut, melynek 26.1 százaléka Windows XP Pro, 24,7 százaléka XP Home. A maradék 49,2 százalékon a Windows 2000 Professional (17,5 százalék), Windows 98 (14,9 százalék), Windows ME (6,5 százalék), Windows 95 (5,4 százalék) és Windows NT Workstation (4,9) osztozkodik.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.