Natália
-3 °C
7 °C

A pusztító kód leszámol a szoftverkalózokkal

2003.10.11. 16:15
Az illegálisan lemásolt játékok felhasználóinak szokatlan jelenséggel kell majd szembenézniük: az autós szimulátorok járművei elromlanak, a lövöldözős játékok fegyverei nem találnak célba, a focilabdák elszállnak a stadionon kívülre. A Fade névre keresztelt technológia olyan okosan lett kitalálva, hogy a program csak akkor válik használhatatlanná, amikor a felhasználó már teljesen megkedvelte a játékot.
A Fade névre keresztelt másolásvédelmi rendszert a kaliforniai Macrovision fejlesztette ki, és elsőként egy brit játékfejlesztő csoport, a Codemasters alkalmazta.

Hamis a hiba

A Fade a számítógépek CD és DVD lejátszójának hibajavító mechanizmusát használja ki. A másolásvédelemmel ellátott korongok olyan "pusztító" kódrészleteket tartalmaznak, amelyek a lejátszó számára valódi lemezhibának, karcolásnak tűnnek. Ezek a hamis karcolások egy meghatározott mintát alkotnak, amelyet a játékprogram felismer, és ha megtalálja azokat, akkor rendben lejátssza a programot.

Amikor valaki másolatot készít a lemezről, a beépített hibafelismerő mechanizmus megpróbálja kijavítani a hamis karcolásokat, és azok nem kerülnek rá a másolatra. A szoftver felismeri a jogtalanul lemásolt korongokat, ugyanis lejátszásakor nem találja meg a mintát.

Vásárlásra ösztönöz

A program azonban nem állítja le a játékot, hanem elkezdi rontani a játékélményt. Az Operation Flashpoint játékban például egy idő után lepattannak a golyók az ellenségről, és kifogy a játékos fegyveréből a muníció. A Codemasters egy biliárdjátékban is használja a technológiát: a játékterületen fokozatosan csökken a gravitáció, és az utolsó fázisban már az asztal fölött lebegnek a golyók.

"A romló másolatnak az a szépsége, hogy növeli az eladásokat, az emberek elmennek megvenni az eredetit" - mondta a New Scientistnek Bruce Everiss, a Codemasters munkatársa.

Talán beválik

Alistair Kelman független másolásvédelmi szakértő szerint a könyvek esetében az elhasználódás akadályozza meg azt, hogy a használtpiac versenyezni tudjon az új könyvek piacával, és ugyanez a hatás a szoftverek esetében is érvényesülhet.

Ehhez hasonló a módszerrel korábban lemezkiadók is próbálkoztak, de a zenei CD-k esetében nem vált be, ugyanis néhány lejátszó egyáltalán nem olvasta be a védett lemezeket. Az adathordozó korongoknál hasonló probléma nem fordulhat elő, hiszen ezeket kizárólag számítógépen lehet futtatni.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Egzotikus élmények!

Amiről eddig álmodni sem mert. Luxus nyaralás, a világ legcsodálatosabb tengerpartjain.