Gusztáv
-11 °C
-2 °C

Globális IT-katasztrófához vezethet a Microsoft egyeduralma

2004.02.17. 14:53
Dan Geer, IT-biztonsággal foglalkozó szakember a Microsoftot vádló elmélete informatikai körökben nagy port kavart. Dan Geer biológiai analógiával élt: szerinte a cég szoftver-monokultúrává nőtte ki magát, s ezzel fenyegeti a globális IT-biztonságot. Úgy véli, a homogén rendszerek sokkal veszélyeztetettebbek a külső veszélyforrásokkal szemben, mint a heterogén konfigurációk.
Geer és követői úgy vélik, a Microsoft monopolhelyzete veszélyforrást jelent, ugyanis a vírusoknak elegendő egyetlen apró rés az operációs rendszerekben ahhoz, hogy hatalmas pusztítást végezzenek.

Geer tavaly ősszel publikálta azt a cikket, amelyben a Microsoftot az online veszélyforrások legnagyobbikának titulálta. Ezután nem sokkal elbocsátották állásából és bár az összefüggés nem egyértelmű, a Yahoo tudomása szerint a szakemberben felmerült, hogy azért váltak meg tőle, mert a szoftveróriás vezetőinek szúrta a szemét a cikk. Ráadásul munkáltatójának jelentős ügyfele volt a Microsoft.

"Bárhová fordulok, a monokultúra kifejezésbe, vagy annak valamilyen analógiájába botlom" - nyilatkozta a Yahoonak az 53 éves szakember, utalva azokra a vitákra, amelyek a Microsoft egyeduralmával kapcsolatban a Slashdot.org és más online fórumokon megjelentek.

Monokultúra a biológiában

A biológiában a génállományukban csekély eltérést mutató fajokat nevezik monokultúráknak. Ezek azok az élőlények, amelyek leginkább veszélyeztetettek a nagy járványok terjedésekor, egy egyszerű vírus az egész fajt eltörölheti a Föld színéről. Őket nem védi a genetikai sokféleség, amely növeli annak az esélyét, hogy legalább a faj néhány egyede túlélje a támadást.

"Amikor a monokultúráról gondolkodik az ember, nem kell sok ahhoz, hogy a járványig jusson a gondolatmenet, ugyanis nincs jelentős különbség a természetben előforduló járványok és aközött, amiről az internetes vírusok esetében beszélünk" - fogalmaz Geer, aki a Harvard egyetemen biostatisztikából szerzett doktori címet.

Geer nem az első, aki az élő vírusok analógiájával magyarázza, hogy miért tekinti veszélyesnek a Microsoft operációs rendszereinek és szoftvereinek dominanciáját. Most a szakember elbocsátása miatt került újra középpontba a homogén rendszerek veszélyeivel kapcsolatos figyelem.

A Microsoft visszautasította a vádakat, hogy nyomást gyakorolt volna Geer felmondásakor a munkáltatóra, és állást foglalt a számítógépek és az élő organizmusok összehasonlításával kapcsolatban is.

A Microsoft álláspontja

"Könnyű beleragadni ebbe az analógiába" - mondta Scott Charney, a redmondi cég vezető IT-biztonsági szakértője. Charney véleménye szerint a monokultúra-teóriának vannak homályos pontjai, ugyanis ennyi erővel a Microsoft és konkurenciája, a Linux az operációs rendszerek piacán "duokultúrát" alkot, amelynek így el kellene rettentenie a hackereket.

A valós sokféleség több ezer különböző operációs rendszert igényelne, amelyek lehetetlenné tennék a számítástechnikai rendszerek és hálózatok összehangolását. A szkeptikus Microsoft-szakember arra is felhívja a figyelmet, hogy míg a számítógépek lecsatlakoztathatóak a hálózatról és újra lehet őket indítani, addig az élő organizmusok esetében az ilyesmi lehetetlen.

Charney azonban nem veti el teljesen a számítógépes biztonság biológián keresztül történő megközelítését. "Bár a biodiverzitás-monokultúra kérdések bonyolultabbak lehetnek, mint a legtöbb ember gondolná, de ez nem jelenti azt, hogy nem tanulhatunk belőlük és nem találhatunk párhuzamokat".

Jóindulatú mutációk

A monokultúra-elmélet körüli vita hatással van arra is, hogy a szakértők milyen megoldásokat látnak a biztonsági problémákra. Daniel DuVarney és R. Sekar, a New York-i Stony Brook állami egyetem kutatói szerint azok a "jóindulatú mutációk", amelyek változatossá teszik a szoftvereket, védelmet jelenthetnek a vírusokkal szemben. Megőrzik a kód funkcionális szempontból lényeges részeit, de összekapcsolják azokkal a funkcionális szempontból lényegtelen részekkel, amelyek a vírusok gyakori támadási pontjai.

Dan Geer szintén úgy véli, hogy a monokultúra-elmélet megmutatja a lehetséges megoldásokat is. Szerinte többek között ki kell tiltani az olyan számítógépeket az internetről, amelyeken nincsenek telepítve a legújabb vírusvédelmi javítócsomagok, valamint a Microsoftnak izolálnia kellene az olyan szorosan integrált termékeit, mint a Microsoft Word és Outlook.

A Microsoft azonban kitart amellett, hogy ezen termékek integrált felépítése a lényege annak, amit felhasználóinak nyújt, hiszen így nekik nem kell ezerféle rendszer sajátosságával megismerkedni.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.