Sokkal kevesebbet ér a Facebook?

2009.02.12. 15:56 Módosítva: 2009.02.13. 08:25
2007-ben, miután a Microsoft Facebook részvényekbe fektette a pénzét, tizenötmilliárd dollárra becsülték a közösségi oldal értékét. Kiderült, hogy a valós érték ennek harmadánál is jóval kevesebb lehet.

A Facebook még a múlt nyáron kezdte meg jogi harcát a rivális ConnectU nevű közösségi oldallal. A konkurens oldal vezetői szerint Mark Zuckerberg, a Facebook főnöke, ellopta ötleteiket saját oldalának létrehozásához. Az ügy lezárásaként 65 millió dollárt fizetett a Facebook, 20 millió dollárt készpénzben, míg az összeg nagyobbik hányadát részvényekben (pontosan 1,253,326 részvényt)- adta hírül a The Washington Post. Azonban egyre gyakrabban merül fel a kérdés, tényleg érnek ennyit ezek az értékpapírok?

A válasz: nem. Amikor 2007-ben a Microsoft 240 millióért vett Facebook részvényeket, akkor ez alapján egy ára 36 dollár körül mozgott (ez akkor 1,6%-os részesedést jelentett a Microsoftnak), ám ez - ahogy az alkalmazottak részvényopcióinak értékeléséből kiderült - mostanra 9 dollárra redukálódott. Ez egyben azt is jelenti, hogy a ConnectU-nak adott részvények értéke csupán 11 millió dollár.

A rossz befektetéseket felvásárló Wall Street-i keselyűk pedig 2,5 dollárt adnának egy részvényért. Ezen az áron az egész cég mindössze 1,3 milliárdot ér. Azonban a Facebook folyamatosan termeli is a pénzt, hiszen állításuk szerint minden új egymillió felhasználó ugyanennyi dollárt hoz. Az elemzők szerint a közösségi oldal bevétele a múlt évben 250 és 300 millió dollár között mozgott.

Barry Schnitt, a Facebook szóvivője nem nyilatkozott az adatokkal kapcsolatban.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM