Barbara, Borbála
-5 °C
3 °C

Bulgáriában terjeszkedne a Matáv?

2004.07.15. 09:28
A vezető bolgár mobilszolgáltató, a 2,7 millió előfizetővel rendelkező MobilTel iránt érdeklődik a Matáv, írta a Bloomberg a bolgár Dnevnik című napilapra hivatkozva. A Matáv sajtóosztálya a Napi Gazdaság érdeklődésére nem kommentálta a hírt, a lap bolgár forrásai ugyanakkor nem tartják elképzelhetetlennek a kapcsolatfelvételt a Matáv és a MobilTel tulajdonosai között.
Montenegro után vagy mellett Bulgária is a Matáv és a mögötte álló Deutsche Telekom célkeresztjébe került, legalábbis ha igaz a szófiai Dnevnik című napilap értesülése a magyar távközlési cég vételi érdeklődéséről. A célpont a 8,5 milliós Bulgária nemrég még monopolhelyzetben lévő, de ma is 70 százalékos piaci részesedésű mobilszolgáltatója, a 2,7 millió ügyfelet kiszolgáló MobilTel lenne.

Alig egy hónapja erősítette meg Brüsszelben Straub Elek Matáv-vezér, hogy a magyar cég fontolgatja, hogy ajánlatot nyújtson be a Telekom Montenegróra, amelynek a privatizálása még idén várható. A másik lehetséges célpont, a bolgár MobilTel lényegesen nagyobb, így biztosra vehető, hogy a Matáv csak a DT-től vagy nemzetközi pénzpiacon felveendő hitellel szállhat versenybe a több mint 1 milliárd euróra becsülhető cégért. A Matáv eladósodási lehetőségét megfigyelők - a délkelet-európai terjeszkedést láthatóan leányára bízó DT-vel a háttérben - ennél is többre becsülik a megfigyelők, így forrásoldalról elvileg nem lenne akadálya az üzletnek. (Augusztusban egyébként lejár egy a DT felé fennálló nagyhitel.)

Növekvő penetráció

Bulgáriában a mobilpenetráció talán már az év végére eléri az ötven százalékot. A MobilTel 2,7 millió előfizetője mellett a két éve indult, görög tulajdonban lévő második GSM-szolgáltató kevesebb mint egymillió ügyféllel rendelkezik, a harmadik alig több mint százezerrel. Utóbbi tulajdonosa a nemrég privatizált távközlési óriáscég, a BulTelekom még bőven beleszólhat a mobilpiac felosztásába, ugyanis bár jelenleg csak a 450 megahertzes sávon nyújt szolgáltatást, a harmadik GSM-licenc tulajdonosaként márciusban elindítja új szolgáltatását. A BulTelekom viszont a korábbi monopolhelyzetnek köszönhetően igen jó pénzügyi mutatókkal rendelkezik.

Jó vétel lenne

Az investor.bg bolgár internetes portál adatai szerint tavalyi árbevétele 850 millió, EBITDA-ja 530 millió leva volt (a leva a régi német márkával egyenértékű, 0,515 euró). A 62 százalékos EBITDA-arány minden telekomcég számára vonzó célponttá teszi a bolgár mobilcéget. (Összehasonlításul: a MakTel híresen jó EBITDA-aránya az első negyedévben 52,5 százalékos volt.) A MobilTel korábban egy orosz származású izraeli milliárdos, Michael Csornij ellenőrzése alatt állt, de nemrég az ABN Amro és a Citigroup vezetésével nemzetközi pénzügyi befektetők is jelentős részt szereztek benne. A részvényeket szófiai hírek szerint a régi és új tulajdonosokból álló konzorcium árulja, de nem kizárólag a száz százalék eladó.

A Matáv sajtóosztálya a Napi Gazdaság kérdésére - arra hivatkozva, hogy sajtóértesüléseket soha nem szoktak kommentálni - nem kívánt reagálni a bulgáriai hírekre. Két hónappal ezelőtt a montenegrói érdeklődést is csak az első "no comment" után két héttel erősítette meg a Matáv első embere.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!