Előd
5 °C
11 °C

Jan Mulder a Pantel új vezérigazgatója

2003.02.17. 16:19
A magyar távközlés egyik legsikeresebb menedzsere, Törő Csaba lemondott a PanTel vezérigazgatói posztjáról. Helyét mától Jan Mulder veszi át, aki 2002 szeptembere óta a vállalat operatív vezérigazgatója. Ezentúl Mulderhez tartoznak majd a stratégiai, vállalati szintű ügyfelek, ő képviseli majd a társaságot a tulajdonosok felé, és ő irányítja az éves terv és az üzletfejlesztés megvalósítását. Törő az Euroweb International-t fogja irányítani - jelentették be a hétfői sajtótájékoztatón.
Törő Csaba elmondta, hogy a PanTel 2002-ben a piac jelentős szereplőjévé nőtte ki magát. A Magyarországon országos lefedettséggel bíró vállalat 2002-ben húszmilliárd forintos konszolidált árbevételt ért el, üzemi nyeresége körülbelül félmilliárd forint volt. Az összes alternatív szolgáltató piaci részesedéséből a PanTel része meghaladja a 60 százalékot.

A PanTel teljesen kiépítette hálózatrendszerét Magyarországon és a szomszédos országokban, tulajdonosai 30 milliárd forintot fektettek a cégbe. Jan Mulder szerint ebből világosan látszik, hogy a cég nem csupán a bevételekből akar mazsolázgatni, hanem meg akarja vetni a lábát ebben a régióban. A PanTel ugyanis nemcsak Magyarországon, a régióban is meghatározó szereplő: hét jelenléti ponttal rendelkezik a szomszédos országokban, közel 50 hang- és adatcélú hálózat-összekapcsolással Magyarországon és a szomszédos országokban.

Teljes körű szolgáltatást terveznek

Az új vezérigazgató már nem a múltról, hanem a jövőről beszélt: a PanTel idén 15 százalékot meghaladó mértékű bevétel-növekedést tervez és nyereségességét is fokozni kívánja. A vállalat folytatni kívánja a teljes portfólió fejlesztését, hogy ügyfeleik számára ne csupán egy választható szolgáltatók legyenek, hanem a szolgáltató, amely minden igényüket képes kielégíteni. Az IP alapú virtuális magánhálózatok képességeit például ADSL és GPRS hozzáféréssel akarják bővíteni, a hang szolgáltatás területén színes számokat (zöld és kék számok) akarnak bevezetni, valamint fokozni kívánják a vidéki értékesítést.

Hídország

A nemzetközi terjeszkedés is kiemelt szerepet kap a cég életében, Mulder szavai szerint egyfajta hídszerepet akarnak betölteni a Közép- és Kelet-Európa és Nyugat-Európa között. Magyarország, földrajzi helyzetéből adódóan és a PanTel révén, a régió távközlési központjává válhat. A PanTel 2002-es árbevételén 42 százaléka nem Magyarországról származik, ami jól mutatja a nemzetközi terjeszkedés súlyát a cég életében.

Várják a számhordozhatóságot

Mulder szót ejtett a távközlési piaci szabályozás hiányosságairól is. A PanTel szeretné kiharcolni a számhordozhatóság mielőbbi bevezetését (melynek 2003. január 1-től működnie kellene), mert sok ügyfél emiatt nem vált szolgáltatót. Emellett fontosnak tartják az árprés tilalmát, hogy az új piaci szereplők haszonrése biztosítva legyen. Jelenleg ugyanis a Matáv nagykereskedelmi árai magasabbak a kiskereskedelmi árainál, ami lehetetlenné teszi az alternatív szolgáltatók számára, hogy a Matávnál alacsonyabb árat kínáljanak ügyfeleiknek. Mindezek mellett szeretnék elérni, hogy a vezetékes összekapcsolási díjak költségalapúak legyenek, az alternatívoknak ne kelljen igazságtalan terhek (egyetemes szolgáltatási alap, hozzáférési díj) alatt roskadozniuk. Arra kérdésre, hogy a PanTel - számos más alternatív telkóhoz hasonlóan - kíván-e az Alkotmánybírósághoz fordulni az áldatlan helyzet rendezésének előremozdításához, Mulder azt válaszolta, hogy a PanTel egy tisztességes vállalkozás, fizetnek adót, és megteszik azokat a lépéseket, amelyeket szükségesnek látnak.

Jan Mulder
Mulder (39) Arnhemben, a Műszaki Egyetemen végzett. Szakmai karrierjét 1986-ban a PTT Telecomnál, Hollandia piacvezető távközlési szolgáltatójánál kezdte. 1986 és 1997 között különféle pozíciókban dolgozott: projektvezetőként, majd projektmenedzserként, majd különböző területeken - hálózatépítés, hálózattervezés és termelésellenőrzés, szolgáltatás-létesítés és hálózatvezérlés - irányított osztályvezetői beosztásban.

1997-ben kinevezték a piacvezető ír távközlési szolgáltató, az Eircom észak-dublini körzetigazgatójává. E beosztásában az elérési hálózattal kapcsolatos minden feladata hozzá tartozott, mint például a kivitelezés, karbantartás, és szolgáltatásnyújtás. 1998-tól az üzemeltetési vezérigazgató-helyettes közvetlen beosztottjaként szolgáltatási és hibaelhárítási programigazgatóként végezte tevékenységét. A szolgáltatási és hibaelhárítási folyamatok tervezésével és kivitelezésével összefüggő minden feladat az ő hatáskörébe tartozott.

Mulder 2000. augusztus 1-jén csatlakozott a PanTel menedzsmentjéhez műszaki vezérigazgató-helyettesi beosztásban. Feladatkörébe a hálózatépítés, a hálózatvezérlés valamint a PanTel hálózatirányító központja irányítása tartozott. 2002 májusában üzemeltetési vezérigazgató-helyettesnek, 2002 szeptemberében operatív vezérigazgatónak nevezték ki. Mulder folyékonyan beszél angolul és németül, ezenkívül valamennyi francia és magyar nyelvtudással is büszkélkedhet. A magyarországi távközlési liberalizáció lelkes híve és elkötelezett támogatója. Jan Mulder négy gyermek édesapja, szabadidejében fallabdázik és golfozik, szeret utazni.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.