Piroska
-11 °C
-2 °C

Matáv-konkurenciát épít a Vivendi vevője?

2003.01.09. 16:37
A monopol távközlési piac megtörése érdekében tett első lépésnek nevezte Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter a Vivendi Telecom Hungary (VTH) megvásárlását. Bár az Index kérdésére cáfolta, hogy a kormányzat közvetlenül befolyásolta volna az üzletet, azt elismerte, hogy bátorította a vevőket, a GMT Communications Partnerst és az American International Groupot (AIG). Lapunk úgy értesült, hogy a befektetői csoport a Pantel Rt.-re is ajánlatot tett. Ha mindkét üzlet létrejön, a Matávval is konkurálni képes szereplő jelenne meg a távközlési piacon.
Csütörtök délben Budapesten hivatalosan bejelentették, hogy a GMT és az AIG alkotta pénzügyi befektetői konzorcium megvásárolta a Vivendi százszázalékos tulajdonrészét. A csoport nevében nyilatkozó Craig Butcher és Timothy Green nem árulta el a tranzakció értékét. (Sajtóértesülések szerint a Vivendi 450 millió dollárra tartotta magyarországi leányvállalatát, de e a cég ennél alacsonyabb áron kelhetett el.) Azt azonban elmondták, hogy pénzügyi befektető lévén körülbelül ötéves megtérülésben gondolkodnak.

Előzetesen egyeztettek

Kovács Kálmán informatikai miniszter a "duális távközlési piac" kialakítása érdekében tett első lépésként értékelte az ügyletet. A miniszter már korábbi nyilatkozatiban is szükségesnek tartotta, hogy a távközlési piacon megjelenjen egy, a Matávval versenyképes szereplő. Az Index kérdésére az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) vezetője ugyan cáfolta a közvetlen állami ráhatás tényét, ám azt elismerte, hogy egyéb módszerekkel bátorították a vevőket. Az is tény, hogy az amerikai konzorcium képviselői tavaly ősszel Budapesten jártak, és tárgyaltak miniszterrel.

A kormány többször deklarálta, hogy a távközlési törvény módosításával meg akarja törni a Matáv Rt. piaci fölényét - a lakossági távbeszélő piacon a Matávnak közel 80 százalékos részesedése van. Ugyancsak e törekvések közé tartozik, hogy az összekapcsolási díjak csökkentésével növelni szeretné az internet elterjedtségét. A szakminiszter azt sem cáfolta, hogy a GMT-AIG konzorcium előzetesen egyeztetett a várható jogalkalmazói, versenyfelügyeleti hozzáállásról. A két cégvezető egyébként arról is szólt, hogy más akvizíciókban is gondolkodnak.

Látókörben a Pantel

Korábban sajtóértesülések láttak napvilágot arról, hogy a duó esetleg a Pantel Rt.-ben is részesedést is vásárolna. Ezt a két cégvezető cáfolta. Ugyanakkor az Index úgy értesült, hogy bár nem hivatalosan, de megkeresték a Pantelt. Ugyanakkor a piac más szereplői arra figyelmeztettek, hogy a Pantel több tízmillió dolláros adósságállománya megfontolásra késztethet bármely vevőt.

A lakossági távközlési piacon 12 százalékos részesedéssel bíró, nyereséges Vivendi mellé a Pantel Rt. megvásárlása azért lenne célszerű, mert utóbbi viszont az üzleti kommunikációs piacon erős.

Már régebben fölmerült, hogy egy Matáv-konkurens nagy távközlési vállalat létrehozásában érdekelt lenne az Antenna Hungária Rt. (AH) is, ezek a talalgatások most feléledhetnek, hiszen az AH privatizációját a hetekben készíti elő a kormány.