Gedeon, Johanna
2 °C
21 °C

Sulinet Expressz III: drágábban, kevesebbet?

2005.04.21. 11:30
A Sulinet Expressz harmadik felvonása keményebb feltételeket szab, amit csak néhány beszállító tud teljesíteni. Piaci szereplők szerint ez csökkentheti a versenyt, ami tovább drágíthatja az amúgy sem olcsó hazai számítástechnikai eszközöket.
Az Oktatási Minisztérium kihirdette a harmadik sulinetes pályázatot. Az új feltételek szerint a minisztérium elvárja, hogy a tíz kilogrammnál súlyosabb termékek javítása a vásárló otthonában történjen, vagy a bolt gondoskodjon az ingyenes el- és visszaszállításról. A pályázóknak országszerte legalább száz értékesítési ponttal kell rendelkezniük, minden megyeszékhelyen legalább eggyel, a fővárosban pedig legalább hárommal.

Korlátozza a versenyt?

Lapunkat több beszállító és értékesítő is megkereste. Nevüket egyikük sem vállalta, mint azt elmondták, tartanak attól, hogy az Oktatási Minisztérium teljesen kizárná őket a Sulinetből, ha kiderülne, hogy terhelően nyilatkoztak a harmadik felvonással kapcsolatban. A budapesti boltokkal is rendelkező cégek szerint az új döntés egyértelműen drágulással járhat, több okból is. Az új Sulinet szerintük erősen korlátozza a versenyt, mert a programban eddig résztvevők kilencven százalékát kizárja a pályázatból, a megmaradt pár cég pedig könnyedén játszhat majd az árakkal.

A legnagyobb drágulást a boltok szerint egyértelműen a beszállítók korlátozása okozza. A pályázóknak ugyanis országszerte legalább száz értékesítési ponttal kell rendelkezniük. A cégek szerint csak pár nagy importőr felel majd meg a feltételeknek, így az összes végpontnak ezektől kell majd vásárolniuk. A verseny tehát erősen sérülhet, hiszen hiába tudna valamelyik beszállító olcsóbban importálni, nem teheti meg a végpontok nélkül, míg az alkalmas cégek nem lesznek rákényszerítve a komoly árharcra. Így az eddig előforduló, azonos sulinetes termékeknél akár húsz százalékos árkülönbségek eltűnhetnek.

Kiszállási költséget mindenkinek

Aggályos továbbá, hogy a legkevésbé sem veszik figyelembe a végpontok forgalmát, így megeshet, hogy az óriási üzletekben áruló elektronikai óriásláncok nem importálhatnak többé számítástechnikai eszközöket, hiszen csak pár nagy értékesítési ponttal rendelkeznek, míg a több száz, de garázsokban berendezett bolttal szerződésben álló vállalatok megfelelnek majd a feltételeknek. Így aztán a nagy láncok is kénytelenek lesznek ezektől a beszállítóktól vásárolni, ha nem akarnak lemaradni a Sulinetről. Márpedig a program komoly bevételt jelent, a teljes forgalom közel egyharmadát, ezért aztán mindenki részt szeretne venni benne – vagy így, vagy úgy.

Tovább növelhetik a sulinetes termékek árait a szigorított minőségi követelmények. Az új szabályok életbe lépése után a tíz kilogrammnál súlyosabb termékek javítását vagy a vásárló otthonában kell vállalni, vagy a boltnak be kell az szállítania, majd vissza kell vinnie. Ez pedig extra költséget jelent, amit a vásárlónak kell megfizetnie: egy 30-40 ezer forintos termék (például monitor) esetében a négy-ötezer forintos kiskereskedelmi haszon nem fedné az ilyen szállításokat, ezért annak várható költségeit be kell majd építeni az árba.

Kettős kizárás

A minisztérum sajtóosztálya szerint nem történhet meg, hogy az új intézkedések miatt emelkednének az árak, elsősorban a kettős árazás tilalma miatt. Ennek értelmében a beszállítók nem adhatják drágábban a Sulinet Expresszben résztvevő termékeket. Mivel az új szabályok értelmében csak azok a cégek vehetnek részt a programban, melyeknek számos értékesítési pontja van országszerte, a tárca szerint csökkent az esély a visszaélésekre.

Ezeknek a beszállítóknak ugyanis nem éri meg a Sulinet kedvéért drágábban adni a termékeket, hiszen a programon kívül is komoly értékesítést folytatnak, az egységesen magas árképzés pedig rontaná a versenyképességüket. Ráadásul ezek az országos hálózattal rendelkező cégek bonyolítják a forgalom döntő hányadát, így komoly ráhatásuk van a hazai árszintre.

Párhuzamos különbség

Megkérdeztük, hogy ha úgyis ezek a cégek adják a forgalom nagy részét, s mint ilyenek, alapvetően meghatározzák az árképzést, nem fordulhat-e elő, hogy ugyan egységes áron, de egységesen drágán adják a sulinetes, és a programon kívüli termékeket is? A mostani elképzelésnek köszönhetően ugyanis tovább erősíthetik monopol helyzetüket a vezető beszállítók, hiszen a garantált nyereséget hozó Sulinet programban még kevesebb lesz a versenytársuk. A minisztérum szerint ugyanakkor erre nincs esély, a piaci trendek inkább lefelé szorítják az árakat.

Felvetettük azt is, hogy a számítástechnikában ugyanazt a teljesítményt hozó, ugyanarra az alapra épülő hardver több különböző gyártótól is a piacra kerülhet (például legalább tíz cég készít videokártyát a Geforce 6800-as magot használva, lényegi különbség nincs köztük, de teljesen más néven kerülnek forgalomba). Ilyenkor elvileg az importőr megteheti, hogy az egyik kártyát Sulinetben lényegesen drágábban árulja, mint a másikat, Sulineten kívül. De jure nem sérül ugyan a kettős árazás tilalma, valójában azonban ugyanaz a termék kerülhet több áron piacra. A minisztérium illetékesei elmondták, hogy ők az azonos termékek programon belüli és kívüli összehasonlítását tudják elvégezni, ezáltal az azonos termékek kettős árazását tudják megakadályozni.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.