Natália
-3 °C
8 °C

Háromszázmilliárd forint szélessávra

2005.04.20. 15:43
Az elkövetkező években több száz milliárd forintot kell elköltenie az államnak a szélessávú közmű kiépítésére, valamint a közigazgatási, üzleti és kulturális tartalmak fejlesztésére, derül ki a Nemzeti Szélessávú Stratégia címet viselő tanulmányból, amelyet szerdán mutattak be

Az informatikai tárca szerdán bemutatta a Nemzeti Szélessávú Stratégiát, amelyet a Telkes Tanácsadó Rt által vezetett tanácsadói konzorcium készített el. A stratégia szerint a szélessávú közmű kiépítésére, illetve a közigazgatási, üzleti és kulturális tartalmak fejlesztésének a támogatására több száz milliárd forint fejlesztési forrást kell bevonni az elkövetkező években.

Pénzek forrásai

A Szélessávú Közmű program finanszírozására a 2006-os költségvetési évben tizenhét-tizennyolc milliárd forint szükséges, írja a tanulmány. Ebből az összegből tíz-tizenegy milliárd forint részben az Informatikai Minisztérium költségvetésében, részben a 2004-2006-os Nemzeti Fejlesztési Tervben található. Az adókedvezményekre szánt körülbelül ötmilliárd forint a központi költségvetést terheli. Az IHM 2006-os költségvetéséből további kétmilliárd forint a fejlesztéspolitikai eszközök finanszírozásához szükséges.

A 2007-2013-as fejlesztési periódusban a Szélessávú Közmű keretében javasolt programok forrásigénye összesen 290 milliárd forint, ami magában foglalja a várható magán, uniós és nemzeti finanszírozást is. A stratégia szerint a közoktatás emészti fel a legtöbb pénzt; az "Intelligens iskola" nevű program a Szélessávú Közmű finanszírozási igényének több mint hetven százalékát jelenti.

Sok széles sáv

A Nemzeti Szélessávú Stratégia szerint 2006 végén a háztartások negyven százalékában lesz legalább egy számítógép, egymillió háztartásban lesz internetelérés, és ezek hatvan százalékában szélessávú kapcsolat lesz. A becslés szerint az otthoni internet-ellátottság a jelenlegi tizenhét százalékról huszonhat százalékra nő.

A Telkes Tanácsadó Rt felmérése szerint a felnőtt lakosság 26 százaléka használta az elmúlt hat hónapban az internetet, ugyanez az arány a 14 évnél idősebb népességen belül 28,4 százalék. A megkérdezettek döntő többsége szerint a szélessáv gyorsabb terjedésének legfőbb korlátja a magas ár, és a szélessávú internetelérés legfőbb előnye valójában nem a sebesség, hanem az állandó, korlátlan, átalánydíjas kapcsolat.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!