Szabina
5 °C
11 °C

A magyarok harmada szed rendszeresen gyógyszert

2003.08.05. 09:27
A Központi Statisztikai Hivatal felmérése szerint a nők 42 százaléka, a férfiaknak pedig 27 százaléka rendszeres gyógyszerfogyasztó. Több gyógyszert szednek az alacsonyabb iskolai végzettségűek, a munkanélküliek és az idősebbek.
Az ezredfordulón a lakosság mintegy harmada szedett rendszeresen valamilyen gyógyszert, áll a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kiadványában. Az adatok szerint a 15 és 84 évesek között legmagasabb arányban - 87 százalékban - a 70 év feletti nők fogyasztottak gyógyszereket, míg a legkisebb arányban - 8 százalékban - a 39 év alatti férfiak.

A vizsgált kör egészét tekintve az adatok azt mutatják: a nők 42 százaléka, a férfiaknak pedig mintegy 27 százaléka rendszeres gyógyszerfogyasztó.

Vissza kell szorítani

A Társadalmi helyzetkép 2002 című kötet szerint ez a szám nyolc éve még lényegesen alacsonyabb volt: akkor a nők 30 százaléka, a férfiak 21 százaléka szedett különböző medicinákat rendszeresen.

A statisztikai kiadvány szerint a gyógyszerfogyasztást több társadalmi-gazdasági tényező is befolyásolja. Az alacsonyabb iskolai végzettségű és idősebb korú emberek körében ugyanis gyakoribb a gyógyszerszedés.

Az aktív keresők között kisebb, 19 százalékos az arányuk, mint a munkanélküliek között, ahol 24 százalék ez az adat.

Matejka Zsuzsanna, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatója korábban az MTI-nek azt mondta: kulcskérdés az indokolatlan gyógyszerfogyasztás visszaszorítása. Az OEP ezért ösztönzésképpen informálni fogja a háziorvosokat a saját praxisukba tartozó betegek gyógyszerfelhasználásáról.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!