Aki gyorsabban gyalogol, tovább él

2011.01.06. 10:26
30 hozzászólás
Összesen 34500 emberrel végzett kilenc kísérletsorozat adatait elemezte ki a University of Pittsburgh egyetem orvosainak csoportja, és azt a tanulságot vonták le, hogy az emberek természetes járási sebessége megbízhatóan jelzi az életkilátásaikat.

Az eredmények szerint akinek a normál járási sebessége 1 m/s (3,6 km/óra) felett van, azok tovább élnek, mint akik átlagos (ami 0,8 m/s), vagy az alatti sebességgel sétálnak.

A kutatók nem győzik hangsúlyozni, hogy az ok-okozati összefüggés egyirányú, tehát hiába erőlteti valaki, hogy gyorsabban gyalogoljon, attól még nem fog tovább élni. A természetes tempójú gyaloglás sebessége egyszerűen egy hatékony és aránylag pontos kijelzője az ember általános egészségi állapotának, ami pedig szoros összefüggésben áll a várható élettartammal – magyarázta az MSNBC-nek a kutatás vezetője, Dr. Stephanie Studenski.

Érdekes, hogy az átlagos járási sebesség (amit egy négy méteres távon mértek a kísérletekben) a 75 év feletti korosztály kivételével minden korcsoportban és mindkét nemnél ugyanúgy 0,8 m/s körüli értéknek adódott. A kutatásról szóló tanulmány a Journal of the American Medical Association szaklapban jelent meg.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!