Emma
10 °C
19 °C

A rasszisták ostobák

2012. 02. 03. 14:55

A kanadai Brock University egyetem kutatói ellentmondásos és provokatív témát választottak tudományos vizsgálatuknak: arra keresték a választ, hogy a rasszisták, és előítéletekkel élők tényleg ostobák-e, illetve hogy a magasabb intelligenciájú emberek között valóban jellemzőbb-e a liberális gondolkodás, mint a konzervatív. A tesztjeik eredményét kielemezve arra a tanulságra jutottak, hogy a válasz mindkét kérdésre igen.

A kísérletben részt vevők gyerekkorban mért intelligenciahányadosait vetették össze a felnőtt korra kialakult gondolkodásmóddal, amit egy teszttel mértek fel. Az eredmények összefüggést mutattak ki az alacsonyabb intelligencia, illetve a konzervatív gondolkodásmód között. A kutatást vezető Dr. Gordon Dodson pszichológusprofesszor szerint a jelenség hátterében az állhat, hogy az ilyen ideológia nem túl bonyolult rendszerbe foglalja a világot, és ezzel segít annak megértésben azoknak is, akik egyébként szerényebb szellemi képességűek. Vagyis nem a konzervatívok butábbak, hanem a butább emberek között több a konzervatív.

Ugyanennek a jelenségnek a végletekig fokozott variációja a rasszizmusé, a faji alapú előítéleteké, ahol feltűnő volt az alacsonyabb intelligenciájú tesztalanyok aránya. A University of Virginia egyetem pszichológusa, Dr. Brian Nosek, aki egyébként nem vett részt a kutatásban a kanadaiakhoz hasonlóan indokolta ezt a Huffington Post kérdésére: „A valóság bonyolult és sosem tiszta. Az olyan ideológiák, amelyek meg tudnak szabadulni ezektől a jellemzőktől, és egyszerű megoldásokat adnak a kérdésekre, mindig is népszerűek lesznek a kisebb kognitív kapacitással bíró emberek között”.

A kutatás eredményével természetesen a liberális véleményformálók mélységesen egyetértenek, a konzervatívok szerint viszont teljesen félreértelmezik a tudósok a kísérlet eredményeit.

Hozzászólások (84)

 • mindenjónévfoglalt2012.02.03 15:09:21

  ebben mi a meglepő?

 • Turboanyu2012.02.03 15:33:26

  Lehet, hogy azért, mert az iskolázottabb réteg nincs olyan közel a "tűzhöz", mint a "butuska nép".

  A Rózsadombról aztán sokkal könnyebb antirasszistának és toleránsnak lenni, mint egy kis borsodi faluban élőknek, akinek a gyerekei nem tudnak tanulni az iskolában mert a kisebbség terrorizálja őket.

 • triarius2012.02.03 15:34:14

  Bizonyított tény, hogy a német náci pártnak annakidején 16 Nobel-díjas tagja volt. Ebből szintén levonható akármilyen következtetés - ennyit érnek az ilyen kutatások.

 • nemvállalom2012.02.03 15:39:31

  16 Nobel díjas, akik több millió ostoba náci agyát mosták.

 • szkeptikus vagyok2012.02.03 15:40:16

  az én kutatásaim szerint a liberálisok nemcsak sokkal okosabbak, de jobb helyeken is laknak. Ha mégis rossz helyre tévednek, akkor meg nagyon gyorsan tudnak futni. Ha nem így lenne, már régen rasszisták lennének ők is!

 • szkeptikus vagyok2012.02.03 15:45:51

  Mellesleg a liberálisok tényleg nem hülyék. Szeretik a más f@szával verni a csalánt, de maguk ritkán költöznek le, hogy "szellemi fölényük" segítségével segítsenek a felzárkóztatásban/integrációban.

 • istvankah2012.02.03 15:46:04

  Erre mondaná a bubó doki,kérem a következőt!

 • exterminator2012.02.03 15:49:04

  Érdekes, hogy a regnáló ideológia és világrend nevében a betiltott nézetek híveit ilyen fajta vizsgálatok alá vethetik. Ellenben érdekelne mi lenne az eredménye ha fekete esetleg cigány emberek intelligenciáját hasonlítanák össze fehérekével.Ja , hogy ez be van tiltva és beszélni sem szabad róla áhá értem. Ha kiszeretném a dolgot vesézni akkor pedig meg kell említeni , hogy nem áll rendelkezésünkre olyan módszer amivel az intelligenciát mérni tudnánk. A másik pedig, hogy attól ha valaki leegyszerűsíti a körülötte zajló dolgokat és nem feltétlen helyes de sokszor működő szabályszerűségeket alkot és tudatában van azzal h nem általános érvényűek akkor ezek tökéletesen működhetnek. Persze ezt vizsgálni megint nem szabad pontosabban ilyenekről beszélni. Ha például nyers intelligenciával közelítjük meg a meleg kérdést kiderülne , hog a szaporodás pár váy amit homoszexualitásnak nevezünk lényegében egy pszichólogia betegség , amilasztást kiválasztó "algoritmusát" érinti. Persze ilyenkor számít szegény melegek érzékenysége pedig ez színtiszta nyers "liberális" gondolkodás. Arról meg már nem is beszélnék ki mi ért rasszizmus alat mert legalább 40 féle van, de azért hangulatkeltésnek tökéletes a cikk.

 • exterminator2012.02.03 15:52:23

  Bocsánat véletlenül behúztam 2 mondatot az egérrel egymásba itt a javított szöveg: Ha például nyers intelligenciával közelítjük meg a meleg kérdést kiderülne , hogy amit homoszexualitásnak nevezünk lényegében egy pszichólogia betegség , ami a szaporodás pár kiválasztó "algoritmusát" érinti. Persze ilyenkor számít szegény melegek érzékenysége pedig ez színtiszta nyers "liberális" gondolkodás. Arról meg már nem is beszélnék ki mi ért rasszizmus alat mert legalább 40 féle van, de azért hangulatkeltésnek tökéletes a cikk.

 • Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és az Állatkert2012.02.03 15:56:09

  hát ez fura. merthogy gyerekbaszó és nőverő gecik minden társadalmi rétegben és iskolázottsági fokban ugyanakkora arányban fordulnak elő.

  úgy látszik a nő- és gyerekgyűlölet mélyebben gyökerezik, mint a rasszizmus.

 • mrzigi2012.02.03 15:59:02

  Szerintem pedig érdemes lenne végre végiggondolni, hogy akkor most mi is van az országban.
  Sokáig sokan azt harsogták, hogy egy TUDÁS alapú társadalmat építünk.
  Akkor tessék, tegyük végre azt. Legyen végre a TUDÁS a mérce.
  Például első lépés, hogy ne szavazhasson, akinek nincs meg a 8 általánosa se.
  Ez lenne a legeslegelső lépés egy tudás alapú, logikára és észre alapuló társadalom építésében !

  Azt pedig aligha rasszizmus kimondani, hogy a chihuahua sokak kaffog, meg hogy a Roti nagytestű erős kutya. Fajtajelleg, ez van.

 • fq2012.02.03 16:14:12

  nyilván ha más véleményre jutottak volna, beperlik őket mint rasszista náczytámogató holokauszttagadók ;)

  Egyébként a rasszizmus elég erősen fordul elő azoknál akik a legtöbbet rasszistáznak másokra, csak hát ugye az egyenlőség nevében csak fehér europid ember lehet rasszista, más embercsoport nem.

 • Kun András2012.02.03 16:14:21

  Aki eztet elhiszi, szamarabb a lónál,
  aki eztet elhiszi, szamarabb a lónál.

 • 11zuzuki2012.02.03 16:16:21

  Turboanyu és Szkeptikus vagyok szerintem össze is foglalta a lényeget.:) Ugye sok meló van abban,ha egy népcsoportnak sikerül totálisan megutáltatnia magát.Általában egy embert a tapasztalatai tesznek azzá,ami.Kimész az utcára és felülsz a kétszázezres bringádra,majd megérkezel a célállomásra.Kb. így néz ki az utazás liberális környezetben.:) Jó ez.. Persze van egy olyan verzió is,hogy kimész az utcára és...és...és "azonnyombanösszevertek".Majd szomorúan konstatálod,hogy a húszezres cangád is ment a levesbe a mobiloddal együtt.Basszus... Miután ez még néhányszor megtörténik,ki lehet jelenteni,hogy egy buta,rasszista disznó vagy.Röviden ennyi volt a történet.

 • endike2012.02.03 16:19:07

  elfogy az olaj, véget ér a jólét, a szélsőliberálisok pedig átalakulnak valami mássá...

 • Brendel Mátyás2012.02.03 16:22:00

  "Ja , hogy ez be van tiltva és beszélni sem szabad róla áhá értem."

  Nincs betiltva, szabad róla beszélni, de ahhoz hülye vagy, hogy utána nézz.


  "nem áll rendelkezésünkre olyan módszer amivel az intelligenciát mérni tudnánk."

  De. Az IQ teszt nagy korrelációt mutat az emberek egymásról alkotott intelligenciájának átlagával. Mérő László: "Az érzelmek logikája" c. könyvében van erről szó. Az IQ jó intelligenciateszt.


  " A másik pedig, hogy attól ha valaki leegyszerűsíti a körülötte zajló dolgokat és nem feltétlen helyes de sokszor működő szabályszerűségeket alkot és tudatában van azzal h nem általános érvényűek akkor ezek tökéletesen működhetnek."

  Arról van szó, amikor nincsenek tudatában. A rasszista nincs tudatában annak, hogy valójában nem igaz az, amit igaznak hisz.:)  "homoszexualitásnak nevezünk lényegében egy pszichólogia betegség , amilasztást kiválasztó "algoritmusát" érinti."


  a katolikus papi elhivatottság is ilyen, még sem tekintjük betegségnek.

 • Gerilgfx2012.02.03 16:23:36

  valóban, az utcán óbégató ,,szopdkigecim, gádzsó féreg he'' kancigány sokkal ostobább, mint az átlag.

 • Brendel Mátyás2012.02.03 16:31:55

  "gyerekbaszó és nőverő gecik minden társadalmi rétegben és iskolázottsági fokban ugyanakkora arányban fordulnak elő."

  papoknál és Jobbikosoknál gyakoribb.

 • Brendel Mátyás2012.02.03 16:33:51

  "Lehet, hogy azért, mert az iskolázottabb réteg nincs olyan közel a "tűzhöz", mint a "butuska nép".

  A Rózsadombról aztán sokkal könnyebb antirasszistának és toleránsnak lenni, mint egy kis borsodi faluban élőknek, akinek a gyerekei nem tudnak tanulni az iskolában mert a kisebbség terrorizálja őket."

  csakhogy az IQ-t nem nagyon befolyásolja a rózsadomb és az iskolázottság sem olyan nagyon. szóval ez gyenge magyarázat.

  ezzel szemben akkor azt el kell ismerned, hogy a szegények, akik iskolázatlanabbak, és sok cigány ilyen, nem egyenlő eséllyel indul az életben. tehát több megértést éredemelnének. vagy csak a szegény, rasszista nem cigányok felé vagy több megértéssel?'

 • feri aki oda veri2012.02.03 16:36:11

  Ez eddig is nyilvánvaló hogy az állatias korcs agresszív agymosott nácik szellemi képességei nem kitűnőek. Tekintsük csak a helyesírásukat. Magyarul nem tudnak a zsidó szó hangoztatásán kívül.
  Ezeket a nácikat használják intelligensebb fajtársaik a céljuk eléréséhez, példának okáért a magyar főváros felgyújtása.
  A beltenyészet nyilvánvaló iskolapéldája ezt, mivel a führer utasítására náci csak nácival szaporodhat. Kis hazánkban sem történik másképp. Degeneráltak mind.

 • Brendel Mátyás2012.02.03 16:37:48

  "Lehet, hogy azért, mert az iskolázottabb réteg nincs olyan közel a "tűzhöz", mint a "butuska nép".

  A Rózsadombról aztán sokkal könnyebb antirasszistának és toleránsnak lenni, mint egy kis borsodi faluban élőknek, akinek a gyerekei nem tudnak tanulni az iskolában mert a kisebbség terrorizálja őket."

  egyébként a felmérés ezt totálisan kizárja, ugyanis az adatokat normalizálták iskolázottságra és társadalmi státuszra. tehát azonos eloszlásban szerepelnek a csoportokban szegények és tanulatlanok. gyenge próbálkozás volt, el kellett volna olvasni a cikket, kisanyám!

 • qwertzu2012.02.03 16:41:59

  Esetleg mivel a rasszizmus Kanadában nem divatos, és az okosabb rasszisták ügyesebben felismerik a "Rasszista-e vagy?" kérdéseket, ezért a kutatás picit torzít?

 • aranypenz.blog.hu2012.02.03 16:45:34

  triarius: nem volt 16 Nobel díjas. Több helyen megjelent ez az adat, de bárki könnyen utánaszámolhat.

  Philip Lenard (Lénárd Fülöp) - 1905 fizikai
  Johannes Stark – 1919 fizikai
  Knut Hamsun - 1920 irodalmi
  Richard Kuhn - 1938 kémiai
  Adolf Butenandt - 1939 kémiai
  Hans Jensen - 1963 fizikai
  Konrad Lorenz - 1973 orvosi

  Ők az NSDAP tagjai voltak. +1 fő az SS tagja:
  Günter Grass - 1999 irodalmi

 • aranypenz.blog.hu2012.02.03 16:47:17

  qwertzu: pontosan

 • 11zuzuki2012.02.03 16:53:32

  Most éppen a kanadaiak szenvednek iq hiányban,de fogy az iq a finneknél is.Én nem értem mi folyik a világban?!Már csak jegyre osztanak iq-t?Akár hova mennek ezek a rasszisták által üldözött rasszisták,mindenki egyre rasszistább.:D Felháborító...

 • Trompf2012.02.03 16:54:45

  Az IQ teszt az OK. Van létezik.
  De milyen lehet a liberális teszt ?

  Mert ugye rasszizmus lehet mérni kérdőív kitöltésével.

  De
  nem rasszista != liberális.

 • Metálszív2012.02.03 16:55:24

  Akkor én biz' rasszista vagyok a javából!
  Tudom, hogy az öndicséret büdös, de 147-es IQ-val is azt vallom, hogy rühellem a bibsiket és a romákat. A melegekkel akkor van gond, amikor vonulgatnak. A négy fal között azt csinálnak, ami jól esik nekik.

 • Trompf2012.02.03 16:58:50

  Ez is rendkívül epés megjegyzés:
  "Vagyis nem a konzervatívok butábbak, hanem a butább emberek között több a konzervatív."

  Nagyjából az összes falun élőt, termelőket, parasztokat, butának nevezte, és konzervatívnak.

  Az ő szemszögéből igaza van, hisz ő jobb IQ tesztet ír, és jóval liberálisabb teszem azt Józsi bácsitól.

  Persze azért én inkább bízok teszem azt Józsi bácsi józan paraszti eszébe, mint az övébe.

 • mrzigi2012.02.03 17:05:04

  Rasszizmus és intelligencia összefüggésében nem tudom kihagyni, hogy a Die Hard (Drágán add az életed) 3 része eszembe ne jusson.
  Ha egy feketét kitesznek egy magyar faluban, rózsadombon, vagy bármely magyar lakótelepen, nyakában egy utálom a fehéreket táblával ... nos, max visznek neki egy kis teát hogy meg ne fagyjon szegényke a hidegben.
  Ellenben Harlemben 5 perc alatt van a túlélési esélye. Ez pedig tény.
  Megesett ugyanis, hogy valaki kitette ott pont úgy egy ellenségét.
  Tehát akkor, most a fehérek rasszisták, vagy netán épp a feketék ??

 • Lord_Valdez2012.02.03 17:06:14

  "Vagyis nem a konzervatívok butábbak, hanem a butább emberek között több a konzervatív."
  Ezt már Mill is megmondta a XIX. században...

  Egyébként pedig tényleg igaz, hogy az egyszerű válaszokkal az egyszerű emberek elégednek meg inkább. És ez nem csak a rasszizmusra igaz, hanem minden a dolgokat végletesen leegyszerűsítő válaszra.

 • mrzigi2012.02.03 17:06:20

  qwertzu:

  d. Igen, ha azért nem a magyar érzelmű kapta meg a posztot, mert az
  e. Igen, ha ezzel a színházigazgatókon belül 100% bármely kisebbség aránya

  Ezeket hova sorolnád?

 • qwertzu2012.02.03 17:06:27

  Trompf: "De milyen lehet a liberális teszt ?"

  Magyarországi teszthez például lehetne ilyen kérdés:
  Ön kimenne-e tüntetni egy Színházigazgató ellen:
  a. Nem.
  b. Igen, ha a kinevezett a jobboldalhoz kötődik.
  c. Igen, ha a kinevezett zsidó vagy homoszexuális.

  a:konzervatív.
  b:liberális.
  c:rasszista.

 • magichorse2012.02.03 17:11:54

  A hozzászólások kitűnően illusztrálják a két oldal szellemi színvonalát...
  Jobb bizonyítékra nincs is szükség. Szórakoztató :)

 • mehemed2012.02.03 17:34:15

  tehát akor a négerek, cigányok, és a zsidók rasszisták!

 • mehemed2012.02.03 17:37:56

  // 147-es IQ-val is azt vallom

  erre azért ne legyél büszke, mert tengap mérték a 12 éves fiamét és neki is pont ennyi. a rasszizmus nem fogyaték hanem túlélési stratégia.

 • Cecan Basescu2012.02.03 17:41:32

  Akkor Bokros Lajcsit hová kell sorolni? Ő tudtommal konzervatív liberálisnak vallja magát.

  Kíváncsi lennék egy ilyen "tudományos vizsgálatra" Mo-n is. Kicsit olyan ez a cím, mintha a kurucon lenne egy cikk "A liberálisok drogosok" címmel.

 • mehemed2012.02.03 17:43:35

  hát ha nem lennél ennyire ostoba tudnád, hogya náci szó a német nemzeti szocialista párt neve. namost magyar ember ennek nem lehetett a tagja. max antiszemita aki utálja a fajtátad, kb a nem szidók 90%-a. de biztosan bennük van hiba..

  nadehogy ki rasszista és ki nem:

  ha valaki utálja a cigányokat, az azsiaiakat, niggereket akkor rasszitsa, de ha a zsidókat utálja akkor antiszemita. tehát a zsidók különbnek tartják magukat a felsoroltaktól, mert kitaláltak egy saját szót ami csak az ő gyűlöletüket jelenti. vagyis valójában ők az igazi rasszisták, miközben pofátlanul náciznak.

  mondjuk én inkább venném sértésnek ha lezsidóznának, mint a nácizást.

 • Schakal2012.02.03 17:47:06

  Ehhez különösebb kutatás sem kellett. Elegendö volt csak egyszerűen megnézni a napokban az Új Színház előtt tüntetö két különböző csoportot. Az egy remek szemléltetése a tényeknek.
  ([link] )

 • qwertzu2012.02.03 17:48:20

  mrzigi: jó kérdés, de igazából nem írok kérdőíveket. :)

  Viszont az időgéped az király. Jövő heti lottószámokkal nem írnád meg emailben?

 • 11zuzuki2012.02.03 17:49:20

  Gyerekek,azért álljunk meg egy szóra. Ez a rasszista,nem rasszista dolog nem úgy kezdődött,hogy Józsibá hajnalban felült az ágyában és eldöntötte,hogy akkor ő most mától fogva rasszista lesz. Ennek a folyamatnak volt egy előzménye. Józsibá akkor formálódott rasszistává,mikor már feldarabolták a kutyáját,kitépték a veteményesét és már attól a jogától is megfosztották,hogy megfelelő hatékonysággal védekezhessen. Ez volt az a kiváltó ok,ami rasszistává formálta Józsibát. A liberálisok most persze mutogatnak Józsibára és rasszistázzák,nácizzák őt piszkosul,pedig ők a felelősek Jozsibá "elrasszistásodásáért".Így kerek a történet. Józsibá problémája nem volt mérvadó. A lényeges az volt,nehogy a rosszarcú semmirekellőt túlságosan is megbüntessék. Most a rosszarcúnak főzi a sitten(feltéve,ha éppen a helyén csücsül) egy mesterszakács a vacsorát(ez halálosan komoly),Józsibá pedig várja az ítéletet,mert fogta magát rasszista lett és megvédte életét és tulajdonát. A helyzet az,hogy egy kevésbé liberális világban ott ért volna véget a történet,mikor Józsibá kertjébe bement a rosszarcú(nem a postásra gondolok)..period

 • 11zuzuki2012.02.03 17:55:41

  Schakal

  Most ez a link mit bizonyít?Bizony,nagyon sok elmeroggyant van ebben az országban függetlenül attól,melyik oldallal szimpatizál.Régen az mszp táborról készültek hasonló videók.Semmi tanulságot nem tudok levonni .Illetve mégis. Ütődött emberből van utánpótlás.:)

 • Hunnenkoenig2012.02.03 18:10:43

  Hogy itt mennyi ostoba hozzaszolas született pillanatok alatt mindket tabor reszeröl, az hihetetlen.

  Ezt kene inkabb vizsgalni :-P

 • buddha2012.02.03 18:24:43

  -Henry Ford
  -Hugo Boss
  -csak a híresebb nácik közül,akik annyira nem lehettek ostobák.

 • kamikaze0062012.02.03 19:58:57

  milyen meglepő!
  Biztos rengeteg pénzt beleinvesztáltak ebbe a kutatásba, hogy aztán "kiderítsék", amelyet már prekoncepció szerint eldöntöttek. Most TGM és társai örülnek, mert a rásszistá mágyárt még a továbbiakban is kifoszthatják erre az eredményre hivatkozva.

 • valakitalánvagyok2012.02.03 21:06:36

  Ezért nem kell Kanadáig menni, nézzétek meg a szerdai Új Színházas ellentüntetés videóriportjait. Süt az intelligencia.

 • 11zuzuki2012.02.03 23:49:03

  valakitalánvagyok


  Megnéztem és a Gyurcsány mellett tüntetők jutottak eszembe!

 • 11zuzuki2012.02.04 00:32:21

  [link]

 • exterminator2012.02.04 00:38:38

  "Nincs betiltva, szabad róla beszélni, de ahhoz hülye vagy, hogy utána nézz." Törvényileg is be van tiltva: Lásd gyűlölet beszéd bizonyos fajtái.Ami egyébként jobban sérteni a szólásszabadságot mint az amiért mostanság tüntetgetnek . Másrészről pedig az általatok uralt közmédiában és közbeszédben is be van tiltva mint politikailag inkorekt beszéd. Ami tökéletesen megfelel az előző rendszer cenzori szisztémájának annyi kivétellel , hogy önszabályzó. Egyébként pedig a személyemet ért lehülyézésre csak annyit mondanék, hogy nem a személyemet hanem az érveimet kell kizárólag támadni. A régi rómaiak szerint is ez filipika.

 • exterminator2012.02.04 00:48:58

  "Nincs betiltva, szabad róla beszélni, de ahhoz hülye vagy, hogy utána nézz." Törvényileg is be van tiltva: Lásd gyűlölet beszéd bizonyos fajtái.Ami egyébként jobban sérteni a szólásszabadságot mint az amiért mostanság tüntetgetnek . Másrészről pedig az általatok uralt közmédiában és közbeszédben is be van tiltva mint politikailag inkorekt beszéd. Ami tökéletesen megfelel az előző rendszer cenzori szisztémájának annyi kivétellel , hogy önszabályzó. Egyébként pedig a személyemet ért lehülyézésre csak annyit mondanék, hogy nem a személyemet hanem az érveimet kell kizárólag támadni. A régi rómaiak szerint is ez filipika.

 • exterminator2012.02.04 01:01:27

  "a katolikus papi elhivatottság is ilyen, még sem tekintjük betegségnek."
  A papokat ért rágalmadra meg csak annyit , hogy személy szerint te is élsz leegyszerűsítésekkel csak más közösséget érint nem rasszt hanem vallást illetve szakmát.

 • Brendel Mátyás2012.02.04 06:14:20

  "Esetleg mivel a rasszizmus Kanadában nem divatos, és az okosabb rasszisták ügyesebben felismerik a "Rasszista-e vagy?" kérdéseket, ezért a kutatás picit torzít?"

  És ezek az "okos" rasszisták mit akartak a kérdés letagadásával?

  1) Tudom, hogy a rasszizmus hülyeség, tehát letagadom?
  2) Tudom, hogy a kutatás arra megy ki, hogy a rasszizmus és az iq közötti összefüggést mutassa ki, én okos vagyok és rasszista, tehát nem vallom be, rontom a rasszizmus esélyeit?!

  Hülye-e vagy? Felismered-e, ha hülyeséget írogatsz?!:) Felismered-e, hogy alacsony az IQ-d?:)

 • Brendel Mátyás2012.02.04 06:18:37

  ""Vagyis nem a konzervatívok butábbak, hanem a butább emberek között több a konzervatív."

  Nagyjából az összes falun élőt, termelőket, parasztokat, butának nevezte, és konzervatívnak."

  Nem nevezte a falun élőket, parasztokat butának. Ez a te saját állításod, amit hozzátettél.
  "Persze azért én inkább bízok teszem azt Józsi bácsi józan paraszti eszébe,
  mint az övébe."

  Bízni valamibeN.

  Én azért a te józan, paraszti eszedben nem bízok, ha nem haragszol. Leszerepeltél.

 • Brendel Mátyás2012.02.04 06:19:48

  ""Vagyis nem a konzervatívok butábbak, hanem a butább emberek között több a konzervatív."

  Nagyjából az összes falun élőt, termelőket, parasztokat, butának nevezte, és konzervatívnak."

  Nem nevezte a falun élőket, parasztokat butának. Ez a te saját állításod, amit hozzátettél.
  "Persze azért én inkább bízok teszem azt Józsi bácsi józan paraszti eszébe,
  mint az övébe."

  Bízni valamibeN.

  Én azért a te józan, paraszti eszedben nem bízok, ha nem haragszol. Leszerepeltél.

 • Brendel Mátyás2012.02.04 06:22:48

  Egyébként azoknak a hülyegyerekeknek mondom, akik elolvasták, hogy "kanadai kutatás", aztán a kanadaiakról kezdtek el "értekezni", mondom, hogy a kutatás brit és USA adatokra támaszkodik, nem kanadaira. Az össze ilyen hozzászóló sötét, bele se nézett az eredeti cikkbe.

 • Brendel Mátyás2012.02.04 06:28:34

  "Ez a rasszista,nem rasszista dolog nem úgy kezdődött,hogy Józsibá hajnalban felült az ágyában és eldöntötte,hogy akkor ő most mától fogva rasszista lesz. Ennek a folyamatnak volt egy előzménye. Józsibá akkor formálódott rasszistává,mikor már..."

  A faszt. A rasszizmus nagyon ősi dolog. Az állatok például mind rasszisták. A rasszizmus nem kezdődött, hanem vannak, akik nem nőtték ki. Vannak, akik még mindig állatok.

 • Brendel Mátyás2012.02.04 06:33:08

  ""Nincs betiltva, szabad róla beszélni, de ahhoz hülye vagy, hogy utána nézz." Törvényileg is be van tiltva: Lásd gyűlölet beszéd bizonyos fajtái."

  Figyusz, Józsi bácsi. A falu határán kívül jártál-e már? Ki a halál mondta, hogy magyarországi kutatások vannak erről? Én nem. Egyébként meg a tudományos kutatás nem esne a gyűlöletbeszéd kategóriája alá.


  "Másrészről pedig az általatok uralt közmédiában és közbeszédben is be van tiltva mint politikailag inkorekt beszéd."

  Nem baj, az általatok uralt médiában viszont szinte kötelező a rasszizmus, szóval van hova fordulnod, hogy állatias igényeidet kielégítsd.


  "nem a személyemet hanem az érveimet kell kizárólag támadni."

  Érveid tudatlanságon alapultak. NEM VOLTAK IGAZAK. Ennyi. Vannak olyan kutatások, amelyekről azt hitted, hogy nincsenek.

 • Brendel Mátyás2012.02.04 06:34:23

  "A papokat ért rágalmadra meg csak annyit , hogy személy szerint te is élsz leegyszerűsítésekkel csak más közösséget érint nem rasszt hanem vallást illetve szakmát."

  Szerinted az a tény, hogy a katolikus egyházban cölibátus van, rágalom, és leegyszerűsítés?

 • Brendel Mátyás2012.02.04 07:01:04

  "Ez a rasszista,nem rasszista dolog nem úgy kezdődött,hogy Józsibá hajnalban felült az ágyában és eldöntötte,hogy akkor ő most mától fogva rasszista lesz. "

  Ez a dolog nem is úgy kezdődött, hogy felébredt a Rózsadobon a cigány, és arra gondolt, hogy leköltözik már a nyóckerbe, és eladja jól profitáló Holdingját, és ezentúl besurranó tolvajként fog élni.

 • jog-ász2012.02.04 09:44:26

  amugy a homoszexualitás is ugyanolyan százalékban van jelen konzervativéknál mint libsiéknél, csak az előbbi elfojtja és abberált lesz a saját házasságában, az utobbi meg nem fojtja el és él ahogy akar meg tud.

 • Shagrath2012.02.04 09:45:53

  Ezekkel a cigányvédő szövegekkel jönni annyira szánalmas már. Nemcsak a cigánynak nem adatik meg, hogy ne szegény környezetben nőjön fel. Az meg hogy szanaszét szemetelik az utcát, amit utána más takarít, meg a saját gyerekének olyan vulgárisan beszél, hogy az a netovábbja mindennek meg tényleg nem annak a kérdése, hogy valaki szegény vagy gazdag.

 • egyjózsi2012.02.04 10:20:44

  ...milyen felháborító ennyi rasszistának olvasni a tényt: a rasszizmus mögött intelligenciahiány fedezhető fel... A "gyurcsányozás" mögött is!

 • hood562012.02.04 11:07:21

  Tisztelt index.hu Zrt! Ha elschmittelnek egy cikket a Galamusrol, akkor legalabb a forrast jelöljek meg, ezt meg allamelnök peldakepuk is megtette...

 • exterminator2012.02.04 11:19:38

  "Szerinted az a tény, hogy a katolikus egyházban cölibátus van, rágalom, és leegyszerűsítés?" Több cölibátussal élő nem beteg pap van mint beteg. Érdekes , hogy általánosítasz . Ez az érved semmiben nem válaszolt arra amit kérdeztem.Persze gondolom megint csak én vagyok hülye , te pedig nem tudod magadat lealacsonyítani hozzám.A vitánk során csak körülbelül négyszer menekültél az ellenérveléstől.Gyáva féreg!

 • exterminator2012.02.04 11:30:45

  "Figyusz, Józsi bácsi. A falu határán kívül jártál-e már? Ki a halál mondta, hogy magyarországi kutatások vannak erről? Én nem. Egyébként meg a tudományos kutatás nem esne a gyűlöletbeszéd kategóriája alá." Bocsánat ,de ki a Józsi bácsi? Én biztosan nem. Magyorországi példát is felhozhatok egy nemzetközi jelenségre, nem csak Magyarországon de jó pár országban törvényileg üldözik.Szóval teljeséggel helytelen érv. Az "általunk" uralt médiumok nagy részében is be van tiltva , legalábbis ti hozzánk kötnétek őket. A hagyományos(tv,rádió) illetve külföldi médiát meg egyértelműen ti uraljátok.

 • exterminator2012.02.04 11:36:05

  "Érveid tudatlanságon alapultak. NEM VOLTAK IGAZAK. Ennyi. Vannak olyan kutatások, amelyekről azt hitted, hogy nincsenek." Érveimet alátámasztottam. Azt a keveset amit nem megkerültél és megtámadtál megvédtem.Milyen kutatásról hittem azt , hogy nem létezik. Én emaximum egyes kutatásokat kétségbe vontam. Te vagy az élő példája , hogy miylen elcsépelt egy iylen vita vagy kutatás. Mivel olyanokra használjátok a rasszista kifejezést akik nem azok. Tulajdonképen ti ugyanolyan leegyszerűsítésekkel éltek mint azok akiket bíráltok.Lásd a papos hozzászólásod.

 • exterminator2012.02.04 11:41:10

  Ezért kértem , hogy fogalmazd meg mit értesz rasszista alatt. Illetve sokakat érdekelt , hogy mi alapján soroltak be valakit rasszistának.Egyébként meg az sem tisztázott , hogy mi a liberalizmus és a konzervativizmus, teljesen kiforgatott,elhasznált, kiüresedett szavak.
  Nagyon egyszerű primitív liberalizmus is létezik , itt a fórumon általad is láthatunk erre példát, de sajnos még számtalan van.

 • Vincenzo902012.02.04 21:03:31

  A cigányok lopnak.

  (a cím ugyan olyan)

 • sanpedroy2012.02.04 21:30:01

  A rasszizmus nem jó emberi tulajdonság ez őseinkből maradt ösztönös érzés. Vincenzo90 egyetlen gén eltérés sincs közted és a cigányok között. A feketék és a fehérek közt is csak egy két gén eltérés van. Sőt az emberszabású majmok és az emberek között pedig csak 1%. Szerintem igen is van abban igazság, hogy a rasszisták nem tanult emberek.

 • exterminator2012.02.04 21:51:49

  "A feketék és a fehérek közt is csak egy két gén eltérés van. Sőt az emberszabású majmok és az emberek között pedig csak 1%. Szerintem igen is van abban igazság, hogy a rasszisták nem tanult emberek." Ki kell , hogy ábrándítsalak. Nem egykét gén hanem géncsoport.Egyébként tényleg csak kis különbség van köztünk de az pont kódolhatja az intelligenciát.Egy nobel díjas genetikus aki az inteligenciáért felelős géncsoportot kutatta többszőr beszélt arról , hogy például a fekete kontinens támogatása hiába való erőfeszítés mert nem a szocializáció hiánya okozza a lemaradást.Mondanom se kell hogy meghurcolták pedig az intelligenciát okozó gén legnevesebb kutatója volt. Nála ki értene jobban az intelligencia genetikus háteréhez? A többit a közeg adja, mint az tudjuk.Innen jön a sok tapasztalati tény ,h anyagilag és szociálisan felzárkóztatott cigány gyerekek miért nem hajlandóak tanulni. Ha a rasszizmust akarjátok megcáfolni akkor ezeket a tapasztalati tényeket is megkellenne pedig már az elmélet sem fog menni.

 • Alf2012.02.04 22:27:23

  Az embereket intelligenciájuk alapján osztályozni, nos ez semmivel sem jobb, mint a rasszizmus.

  Konkrétan ez egy rasszista attitűd.

 • Alf2012.02.04 22:34:24

  A cím jelentése:

  "A másképp gondolkodók genetikailag - kulturálisan alulmaradottak"

  Az IQ-val való példálózás a rasszisták legelterjedtebb eszköze népcsoportok megkülönböztetésére. Az IQ-t egy csoportra általánosítani elitista - rasszista magatartás.

 • ikaljan2012.02.05 09:02:02

  Khm... az a gond,hogy a megfigyelésből: "a rasszisták között nagyobb arányban fordulnak elő alacsony IQ-val rendelkezők" levont következtetés, miszerint "a rasszisták ostobák" egészen pontosan azt a módszertant és értelmezési metódust alkalmazza, mint a ku-klux-klánosmegállapítás, miszerint a feketék között több az alacsony IQ-val rendelkező, ezért "a feketék" alacsonyabb rendűek.

  Ha a megfigyelés mindkét esetben igaz, akkor két eset lehetséges.
  a) vagy mindkét megállapításnak igaza van,
  b) egyiknek sincs igaza.

  a helyzet ugyanis az, hogy a megfigyelt alacsony IQ-ság és a fekete/rasszista lét nem determinisztikus, hanem sztochasztikus kapcsolatban áll egymással. Magyarul mind a rasszisták, mind a feketék között előfordul magas IQ-jú ember, pusztán a csoport átlaga az, ami a teljes megfigyelt népességhez képest átlag alatti.

  A feketék esetében széleskörű irodalma van annak, hogy megmagyarázza, ez az átlagtól való eltérés nem a "fekete-létből", hanem a feketék szociális/társadalmi helyzetéből fakad, a feketeség tehát abszolút nem magyarázó változója az IQ alakulásának. Ugyanez a gondolatmenet a rasszisták esetében is lakalmazható.

 • ammondó2012.02.05 09:36:48

  Amit itt többen írtak, hogy könnyű a Rózsadombról anti-rasszistának és liberálisnak lenni, ehhez azt fűzném hozzá, hogy jó pár ismerősöm van aki jobb oldali beállítottságú, sőt többségük az. Elég kevesen élnek valóban szegény, vagy komolyabb kisebbség, nemzetiséggel színesített lakókörnyezetben.
  Az én környezetemben a rasszista, előítéletes emberkék mind a legfelső rétegből kerülnek ki. Ez ellentmondhatna a kutatás eredményének, de szerintem pusztán arról van szó, hogy nem mindenki veszi a fáradságot, hogy átgondolja ezeket a dolgokat, és könnyebb ráfogni a romákra, zsidókra, románokra és a többiekre mindent, mint elfogadni, hogy például az, hogy ő meggazdagodott sok száz ember kárára nagyobb kárt okozott, mint egyes rablóbandák.

 • imperial2012.02.05 10:54:00

  A rasszisták ostobák. Pontosan. Ezért van a legtöbb rasszista a cigányok és a négerek között. Csak erről nem annyira korrekt értekezni, mint a fehérek vélt rasszizmusáról.

 • drstrnglv2012.02.05 14:45:10

  Annyira ki lett forgatva már ez a pár soros cikk szerintem. Ha elolvasod, látod, hogy NEM az írja, hogy a jobb oldaliak hülyék. Egyszerűen arról van szó, hogy az alacsonyabb szellemi kapacitás többször jár együtt egy leegyszerűsített világképpel. Ennek egy szélsőséges változata a rasszizmus, hiszen egy népcsoport bármelyik tagjához általános sztereotípiák és előfeltevések alapján hozzáállni mi más mint leegyszerűsítés? Ennyi. Senki nem mondta, hogy akkor minden jobb oldali rasszista vagy, hogy buta. Ez ugyanolyan leegyszerűsítés.

 • ]{udarauszkasz2012.02.05 20:56:16

  Szerintem pedig java reszt a szocializacio, a nevelodes miatt olyanok, amilyenek. Rakas szinesboru, akik esetleg orokbefogadottak, es civilizalt korulmenyek kozott nonek fel, maskepp viselkednek, mint azok, akik putriban nottek fel. En magyarral is talalkoztam mar, aki putri modra elt, ivott, a kek szemevel, feher borevel egyutt. Es sok ellenpelda letezik erre. Az, hogy a romulan tezsverek olyanok, amilyenek, az azert van, mert az o tarsadalmi berendezkedesuk olyan, amilyen, es ezt ok jobbnak latjak nem megvaltoztatni, az o szemukben ez egy jobb eletvitel, mint dolgozni, es nem szetlopni a szomszed kertjet. Es valahol ez is a rasszizmus 1 formaja.
  Ahol tobb nep el egyutt, ott mindegyiknek fel kell adni a sajat kulturajabol egy kisebb darabot, de ettol meg nem kell asszimilalodni. A romulanok erre sem kepesek, es ez nem feltetlenul a genetika hibaja, a genek onmagukban nem kepesek meghatarozni egy egesz szemelyiseget.

 • sanpedroy2012.02.06 20:14:04

  exterminator saját magad cáfolod meg... Einstein, például zsidó volt, bár nem tudom a rasszizmusnak mi köze a valláshoz de ez más téma. Tudnék sorolni egy két fekát, zsidót, arabot aki sokkal többet tett hozzá az emberiséghez mint az általatok ária fajnak vélt fehér ember, bár olyan nincs. Ja és még valami... Aki tisztában van az eredetünkkel az tudja, hogy mi itt Európában csak egy betelepült és elkorcsosult néhány vágott szemű vándor leszármazottai vagyunk. És ha már szerintetek létezik magasabb és alacsonyabb rendű emberi faj akkor elárulom nektek, hogy mi az utóbbit képviseljük mind számban mind tudásban... Lásd Japán, Kína, Korea, Szingapúr(ez az egyetlen ország a világon ahol nagy békében élnek együtt a különböző nemzetek, fajok és vallások) A 70 Milliárd emberből majdnem 2 milliárd Indiai... és nem is számolok tovább. Plusz még egy dolog, a természetben mindig a primitívebb életformák a túlélők!

 • sanpedroy2012.02.06 20:15:31

  7 Milliárdot akartam :) írni :D

 • sanpedroy2012.02.06 20:17:48

  7 milliárd, nem 70 Bocs :) és akkor sincsen génkülönbség a cigányok és köztünk.

 • sanpedroy2012.02.06 20:35:35

  exterminator Egyébként tényleg csak kis különbség van köztünk de az pont kódolhatja az intelligenciát... Nagyon intelligens dolog egy feltételezés alapján megbélyegezni embereket. Gratulálok a kutatódnak remélem rendesen meghurcolták! Szóval mindenkinek szíve joga rasszistának lenni... de ne azért mert csak, hanem magyarázza meg... De az már nem megy... A rasszistákról a páviánok jutnak eszembe, ahogy harcolnak a területeikért más páviánfajokkal. Ez már az utolsó gondolatom, nincs a világon még egy olyan faj aki tudatosan rombolja a saját környezetét... Nem vagyunk mi okosabbak egy utolsó kis hangyánál sem...

 • Turboanyu2012.02.06 23:36:39

  Brendel Mátyás
  "ezzel szemben akkor azt el kell ismerned, hogy a szegények, akik iskolázatlanabbak, és sok cigány ilyen, nem egyenlő eséllyel indul az életben. tehát több megértést éredemelnének."

  Volt itt 40 év kommunizmus, amikor a cigány gyerek a magyar gyerekkel együtt járt iskolába, és bár volt akkor is egy-egy kiemelkedőbb intézmény, de gyakorlatilag ugyanazt az oktatást kaptuk évtizedekig.
  Hány év kell ahhoz, hogy ne kelljen több megértést mutatni?

  Na meg miért is? ott az ingyen suli, akik szegények, sokgyerekes családból származnak, azoknak a tankönyv és az étkezés is ingyen van. Csak - minő horror! - be kellene járni és nem tanárt verni.
  És bizony van egy pont, ahol nincs több megértés - ott a határ, amikor a másik gyereket vagy a tanárt bántalmazzák, zavarják az órát és a többiek tanulását is ellehetetlenítik.

 • sanpedroy2012.02.09 10:41:18

  Turboanyu: ingyen suli? hol?

Május 1. hosszú hétvége

Hamarosan itt a 4 napos hétvége, foglaljon szállást 5 625 Ft / fő / éjtől

Bababarát szállások

Pihenjen együtt a család! Szállások 4 700 Ft / fő / éjtől