A popcorn egy külön illat

2013.09.19. 19:46
1 hozzászólás

A Pittsburgh Egyetem professzora, Jason Castro egy számítógépes eljárással elérte, hogy minden szagot lebonthasson a legalapvetőbb illatig. A PLOS One szaklapban megjelent tanulmányban Castro leírta, hogy 144 illatmintát tesztelt, amik összesen 10 kategóriába sorolhatók. Ezek a következők:

  • illatos
  • fás-gyantás
  • gyümölcsös (nem citrusos)
  • vegyszeres
  • mentás-borsmentás
  • édes
  • pattogatott kukoricás
  • citromos
  • csípős
  • bomló

Castro azért hozta létre pont ezt a tíz kategóriát, mert szerinte ezek a fontos jelenségekre, például a veszélyre vagy az ételre utalnak. „Ha ismered ezeket az alapkategóriákat, utána elkezdhetsz gondolkodni a szagok felépítésén. Egyelőre nem oldottuk meg azt a problémát, hogy a szag alapján következtethessünk annak a kémiai összetételére, de remélhetőleg ez is sikerülni fog” – mondta Castro a BBC-nek.