Virgil
-1 °C
4 °C

Hivatalos rádióamatőr-műhold lett a Masat–1

2012.02.21. 11:33

Múlt hétfőn, az Európai Űrügynökség Vega hordozórakétáján felbocsátott első magyar műhold, a Masat–1 február 16-án hivatalosan is rádióamatőr-műhold lett. Ez azt jelenti, hogy William "Bill" Tynantől, a radióamatőrök által használt eszközök hivatalos adminisztorátorától megkapta az úgynevezett OSCAR számot. A magyar műhold az MO-72 nevet kapta, amelynek feloldása Magyar Orbiting, a szám pedig azért ennyi, mert ez 72. rádióamatőr-műhold. A Masat–1 kifogástalan működésnek köszönhetően gyorsan lezajlott a besorolás.

A Masat–1 projekt egyébként a kezdetektől kapcsolatban van a rádióamatőrökkel. A két földi vevőállomás mellett lelkes megfigyelők is rengeteg, a műholdtól elfogott csomagot továbbítanak a földi személyzetnek. Ennek köszönhetően a projekt nagyon gyorsan halad, az eredetileg három hónaposra tervezett küldetés nagy részét már teljesítették is. Az egyik legérdekesebb dolog, a mágneses stabilizáló rendszer kipróbálása azonban még hátra van.

Nyaralni megy? Kötött már utasbiztosítást?

Elég egy gyomorrontás, vagy egy fogfájás ahhoz, hogy a nyaralás rémálommá változzon. Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Értékeljen és nyerjen!

Repülős utazáson vett részt idén? Kiemelkedően emlékezetes szolgáltatást nyújtott a légitársaság? Esetleg elégedetlen volt utazásával?