Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Műemberbőrt nyomtat a printer

2004.12.03. 16:00
Újra feladathoz jutottak a kiszolgált, sarokba tolt tintasugaras nyomtatók egy amerikai egyetem laboratóriumában: feljegyzések és leiratok helyett ezentúl emberbőrt gyártanak. Az intézet kutatói szerint printerrel jobb minőségű bőrt lehet előállítani, mint az eddigi módszerekkel, a kidobásra ítélt nyomtatók újrahasznosításának hallatán pedig a környezetvédői szívek is megdobbannak.
Hewlett Packard és Canon márkájú, tízéves tintasugaras printerekkel gyártja a műemberbőrt Vladimir Mironov, a South Carolina-i Orvostudományi Egyetem Megosztott Emberiszövet-készítő Laboratóriumának igazgatója és lelkes kis csapata. A kezdeti szakaszban lévő projekt során a nyomtatók patronjait tinta helyett különböző fehérjékkel töltik fel; az alapanyagot a szerkezet nem papírra, hanem egy speciális, zselés anyagra fecskendezi, amiről a kinyomtatott műbőr leválasztható. A kutatók szerint az eljáráshoz kifejezetten a régi modellek válnak be, mert a tízéves nyomtatókba való patronokon lévő nyílás átmérője nagyobb, mint a később gyártottakon, így a fröcskölés során kevésbé roncsolják a kényes fehérjéket.

Jobb, mint az eredeti?

A mai gyakorlatban a hiányzó bőrfelület pótlására vagy az emberi test ép részeiről származó bőrszövetet, vagy laboratóriumi körülmények között előállított mesterséges bőrt használnak. Csakhogy az átültetett bőr idővel összezsugorodhat, ami kellemetlen, viszkető érzéssel jár, a mesterségesen kitenyésztett bőrrel pedig megeshet, hogy a szervezet kiveti magából. A printeres eljárással viszont a kutatók szerint a korábbinál jobb minőségű és nagyobb területet befedni képes bőrt lehet előállítani.

Printeljen szervet, testrészt

Az eljárást egyébként egy a projektben dolgozó tanársegéd fedezte fel, aki egy hagyományos módszerekkel végzett bőrgyártási gyakorlat során megsajnálta frusztrált tanítványait, és a megoldás keresése közben egy tintasugaras nyomtatóba botlott. A kutatócsoport tagjai azt állítják, hogy a kényszerűségből felfedezett módszer nemcsak bőrgyártásra alkalmas: szerintük eljön majd az idő, amikor emberi szerveket, sőt testrészeket is lehet majd printelni.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.