Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Elárul a nyomtató

2004.10.19. 14:45
Amerikai tudósok szerint minden egyes nyomtató rendelkezik rá jellemző ismertetőjeggyel, egy láthatatlan nyommal, amelyet a kinyomtatott dokumentumon hagy, és aminek segítségével visszakereshető.
A kutatócsoport felfedezése azért nagy jelentőségű, mert ezzel a módszerrel ki lehet nyomozni, milyen típusú nyomtatókon készülnek például a hamis bankjegyek, vagy a hamis útlevelek.

Eddig azt hitték, nem lehet

Egészen idáig a nyomtatókkal kapcsolatban az volt az álláspont, hogy az olcsóbb, tömeggyártású printerek között olyan csekély a különbség, hogy nincs lehetőség egyéni azonosításukra.

Azonban az indianai Purdue egyetem Edward Delp vezette kutatócsoportja által felfedezett - a lézernyomtatókra alkalmazható - technika szerint ki lehet nyomozni, hogy pontosan milyen printerrel nyomtattak egy adott dokumentumot.

Tizenkét tesztből tizenegy esetben sikeresen azonosították milyen típusú lézerprinterrel nyomtattak egy adott dokumentumot. "Hiszünk abban, hogy egy idő után nem csak azt tudjuk majd azonosítani, hogy milyen típusú nyomtatót használtak egy bizonyos dokumentumnál, hanem azt is, hogy pontosan melyik darabról van szó" - mondta Delp professzor.

Nyomoz a szoftver

A Delp professzor által kidolgozott képfeldolgozó szoftver az úgynevezett "belső aláírásnyomot" keres a kinyomtatott dokumentumon, a printelt betűk mintázatát, geometriai elhelyezkedését, matematikai jellemzőit és méretét vizsgálja.

A kutatócsoport tervei szerint a lézernyomtatók mellett hamarosan a tintasugaras termékekre is kidolgozzák a technikát.