Kölni vagy parfüm? Mi a különbség?

2016.07.01. 07:07

Illatszervásárlásnál feltűnhet, hogy az egyes termékek más kiszerelésben, más néven, és más áron kaphatók. A sajátmárkás, negyed literes golyós dezodor nyilván olcsóbb lesz, mint a hüvelykujjnyi ampullában árult Givenchy, és az illata is más – de mi ennek az oka?

A parfümök illatának intenzitása elsősorban az illóolaj-koncentrátumtól függ . A klasszikus parfüm, az Eau de Parfum például 15 százaléknyi illóolajat tartalmaz, míg az Eau de Toilette nagyjából 10 százaléknyit. A kölni (Cologne) illóolaj-tartalma 5 százalék. A parfümöket úgy tervezték, hogy csak keveset kelljen használni belőlük – így is elég átható lesz az illatuk –, míg a kölniket, a borotválkozás utáni arcszeszeket és testspray-ket gátlástalanabbul fröcskölhetjük magunkra.

Kölnik és parfümök változatos illatokban kaphatók. A parfüm készítésekor inkább nőies illatokat használnak, például gyümölcsökből vagy virágokból sajtolt olajat. A kölnik tervezői inkább a férfiakat célozzák az erős fűszer- és pézsmaillatokkal. Ennek ellenére nem mondhatjuk, hogy a parfüm a nőknek, a kölni a férfiaknak való; mindkét nem nyugodtan használhatja mindkettőt, ha úgy tetszik.

Az illatszereket többféle illatanyagból állítják össze. A parfümök általában több illóolajból készülnek; ezek egy réteget képeznek, és ahogy párolognak, a nap végére megváltozik az illatuk. Egy jobb parfümnek akár három rétege is lehet. A kölnik szintén több komponensű illatszerek, de jellemzően egyféle aroma jellemzi őket.

A kiszerelés bármilyen lehet: mind kölnit, mind parfümöt árulnak illatszeres üvegben, spray formájában, vagy akár bőrre kenhető szilárd anyagként. A sötét vagy színezett üvegben tárolt minőségi illatszerek általában azért ilyenek, hogy hosszabb ideig megőrizzék az illatukat, így vásárláskor ezt is vegyük figyelembe, hacsak nem egy sötétkamrában fogjuk tárolni őket.

Általános igazság: minél magasabb egy illatszer illóolaj-tartalma, annál drágább; ez a komponens sokkal drágább, mint a parfümök és kölnik más összetevői (jellemzően alkohol és víz). Ez az oka, hogy a kölnik többnyire olcsóbbak egyes parfümöknél. Persze, ez alól is vannak kivételek: a nagyobb illatszergyártók márkás termékei mindig többe fognak kerülni.

Ne maradjon le semmiről!

Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM