Ahol az egész falu egyetlen házban él

2016.12.08. 07:07

Whittier megérdemelten kapta meg a Legfurcsább Alaszkai Település címet tizenöt évvel ezelőtt. Festői szépségű helyen található, ahol a fenyvesekkel beborított hegyek a felhőkig érnek, de a látványt igencsak elcsúfítja egy hatalmas épület, a 14 emeletes Begich torony. Enélkül azonban Whittier se létezne, hiszen a település összes lakosa – mind a 220-an – ebben a házban élnek.

Képernyőfotó 2016-12-07 - 10.45.29.png
Fotó: Forrás: Google Street View
A környéken  elviselhetetlen az időjárás, hat hónap esőzést hat hónap havazás követ, és gyakoriak a 130 kilométer per órás szelek.

Ennek ellenére a lakosok úgy élhetnek, mintha pár ezer kilométerrel délebbre lennének – akár papucsban és köntösben is lecsoszoghatnak a boltba. Az épületben mindent megtalálnak, lifttel mehetnek az orvosi rendelőbe, az önkormányzati hivatalba vagy az iskolába. Még a külön épületben található intézményeket is elérhetik száraz lábbal, a szerteágazó alagútrendszeren át.

Csak a hideg maradt meg a hidegháborúból

Ne maradjon le semmiről!

A Begich torony és a közeli Buckner épület azután jött létre, hogy a japánok Pearl Harbornál megtámadták az Egyesült Államokat, és eredetileg katonai bázisként funkcionált. A hidegháborúban szántak neki fontos szerepet, de a nyugati partot őrző monstrumok az 1950-es években fölöslegessé váltak az interkontinentális ballisztikus rakéták megjelenése miatt.

Ezután vált Whittier településsé. A két épületből csak az egyiket tudták megtartani, mert a Buckner tele volt azbeszttel, és senki se vállalta volna a méregtelenítés és helyreállítás több millió dolláros költségét, ezért az épület azóta elhagyatottan omladozik.

Most éppen tilos az átjárás
Most éppen tilos az átjárás

 

Whittier évtizedeken át annyira el volt vágva a külvilágtól, hogy csak vonaton vagy hajón lehetett megközelíteni, és így is csak akkor, ha megfelelő volt az időjárás. Most már egy autóval járható alagút is vezet a városba, ezen mindkét irányban óránként csak egyszer eresztenek át forgalmat. Aki pedig nem ér oda este 10:30-ra, az autójában kénytelen aludni.

Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM