A földrajzi matrjoska, ami cifrább, mint Nyugat-Berlin volt

Nahwa1
2017.08.29. 05:03

Azt a minap megtanultuk, hogy Csendes-óceánban van egy sziget, amiben van egy tó, amiben van egy sziget, amiben van egy tó, amiben van egy sziget (a Fülöp-szigetek Luzon nevű szigetén található Taal-tóról, illetve az abban létrejött kis vulkáni szigetről és annak még kisebb tavacskájáról, no meg az abban megbúvó pöttöm szigetről itt írtunk részletesebben). A természet csodálatos földrajzi játékát nem könnyű emberi szinten leutánozni, de a politikai földrajz azért ismer legalább egy hasonlóan összetett társadalmi képződményt: az Egyesült Arab Emírségekben található Madha körzet és azon belül Nahwa falu megérdemli a figyelmet.

Természetesen nem önálló országokról beszélünk, hanem enklávékról, exklávékról - olyasféle képződményekről, mint amilyen Nyugat-Berlin volt. De hogy is néz ki akkor, az arab világ e különös szeglete? Az Egyesült Arab Emírségek (EAE) területén belül található a szomszédos Ománi Szultánság egy kis darabja, a nagyobb részt el-Fudzsejira, kisebb részt Rász el-Haima és Sardzsa emírségek által határolt Madha. Az ománi exklávé területe körülbelül 75 négyzetkilométer és hivatalosan 1969-ben jött létre az ománi Muszandam kormányzóság részeként (ami négy ománi külterületi tartományból tevődik össze).

Az EAE által körülvett Madhát – pontosabban az azonos nevű várost – alig háromezren lakják, de azért van saját iskolája, rendőrörse, bankfiókja, mecsete, imaudvara, sőt kis repülőtere is, amikor belép ide az utazó, mobiltelefonja SMS-ben jelzi, hogy már az Omantel a szolgáltató. Ami a legizgalmasabb: Madha kietlen hegyvidéki területén belül létezik egy másik exklávé (avagy ellenenklávé), egy falu, a kopár hegyek közt kanyargó útra épült Nahwa. A geopolitikai csikicsukin ráadás csavar az, hogy Nahwa nem el-Fudzsejira exklávéja, ahogy azt a térkép alapján gondolnánk, hanem közigazgatásilag Sardzsa része. A kábé negyven házból álló Nahwa területe kb. 5 négyzetkilométer, a falunak saját rendőrállomása és kórháza is van.

Mindez egy évtizedekkel ezelőtt lezajlott törzsi rivalizálás eredményeképp alakult így, aminek során három madhai törzs vénei úgy döntöttek, hogy a mindenkori ománi szultánhoz lesznek lojálisak, nem a formálódó egyesült emírségekhez. Nahwa faluja viszont ragaszkodva saját autonóm döntéséhez, úgy határozott, hogy inkább Sardzsa uralkodójához csatlakozik.

Tehát ha összefoglaljuk a fentieket, akkor így néz ki az Arab-félsziget délkeleti részén, az Ománi-öböl partjainál kialakult páratlan földrajzi matrjoska baba: az Egyesült Arab Emírségeken belül, el-Fudzsejira emirátus ölelésében található Madha tartomány, ami Omán exklávéja, az ománi Muszandam kormányzóság része és egyben EAE enklávéja. Madha területén belül találjuk Nahwa falvát, ami a keletről szomszédos Sardzsa exklávéja és technikailag, fogalmilag Madha enklávéja.

Bár létezik még néhány hasonló enklávéba ékelődött exklávé a világban (körülbelül harminc hasonlóról lehet tudni), de a fentiekhez hasonló bonyolult szomszédi viszonyt nem nagyon találni, talán csak a térképészeket őrületbe kergető indiai-bangladeshi határvidéken, ahol egy ideig ellen-ellenenklávéra is akadt példa.

Források:

Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM