Milyen a tökéletes emberi hang?

2017.09.18. 09:04

Tökéletes hang, mi? Jó, hogy nem a világ legjobb lemeze! Hogy egy hang mennyire kellemes vagy szerethető, azt csak az esztétika eszközeivel lehet meghatározni, az esztétika pedig nem egzakt tudomány. Hogy lehetne hát megmondani, hogy milyen a tökéletes emberi hang?

Persze, vannak emlékezetes, karakteres hangszínek és hanglejtések, amik örökre beleéghetnek az agyunkba. Csak egy példa: Stanley Kubrick a 2001: Űrodüsszeia forgatásán a HAL-9000 nevű mesterséges intelligenciát alakító Douglas Raint egy kényelmes fotelbe ültette, és párnát tett a mezítelen talpa alá, hogy így segítsen neki ellazulni. HAL hangja ezért annyira nyugodt és bársonyos. Sir Anthony Hopkins, A bárányok hallgatnak pszichopata bérgyilkosa szerint Rain hanghordozása komoly inspirációt jelentett neki Hannibal Lecter karakterének megformálásához. Sem a HAL-9000-et, sem Lectert nem fogjuk elfelejteni.

De ezek még mindig szubjektív kategóriák – pedig van egy normatív eszköz, amivel meghatározható A Tökéletes Emberi Hang.

Két brit kutató – a Post Office Telecoms támogatásával – különböző hangmintákat elemezve próbált választ találni a kérdésre. A kutatást Andrew Linn, a Sheffieldi Egyetem nyelvésze, valamint Shannon Harris hangmérnök végezték. Vizsgálták a beszédhangok tónusát, sebességét, frekvenciáját, információtartalmát, intonációját és a percenként kiejtett szavak számát.

A kontrollcsoporttal végzett kutatási eredmények azt mutatták, hogy a legkellemesebb hangja annak van, aki percenként 164 szót ejt ki, és a mondatok között 0,48 másodpercnyi szünetet tart. Az is fontos szempont, hogy a hanglejtés inkább ereszkedő, mint emelkedő legyen. Az alanyok a magabiztosságot és a megbízhatóságot is igen magasra értékelték.

A kutatók végül megállapították, hogy

a tökéletes női hang Mariella Frostrup, Dame Judi Dench és Honor Blackman hangjának keverékéből állna, a tökéletes férfihang pedig Alan Rickmanéből és Jeremy Ironséból állna össze.

A kísérletben részt vevő férfiak szerint Mariella Frostrup hangja azért annyira megbabonázó, mert mély, lassú és magabiztos. Jeremy Irons nagyon közel áll az ideális hangmodellhez, mivel percenként 200 szót ejt ki, és 1,2 másodperces szünetet tart a mondatok között.

Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM