Natália
-3 °C
8 °C

A NASA mérnökei előre sejtették a katasztrófát

2003.02.27. 11:22
A NASA által nyilvánosságra hozott belső levelezésből kiderült, hogy az űrsikló mérnökeik már napokkal a Columbia katasztrófája előtt aggódtak amiatt, hogy a bal szárnya leéghet és elveszíthetik az űrsiklót. A NASA illetékesei szerint a mérnökök csupán elméletileg vitatták meg a szituációt, nem sejtették, hogy az valóban bekövetkezik.
A több tucat levélben a NASA és a vele kapcsolatban álló cégek alkalmazottainak vitája bontakozik ki, miszerint kérdéses, hogy a Columbia fellövésekor a hordozórakéta üzemanyagtartályáról leszakadó szigetelésdarab mekkora sérülést okozhatott az űrsikló hőpajzsán, és ez mennyire veszélyeztetheti az űrsikló biztonságát. A mérnökök az aggodalmaik ellenére nem küldték el levelezésüket a NASA felsővezetőinek.

Megkésett vita

"Miért egy nappal a landolás előtt beszélünk erről, és nem a fellövés utáni napon?" - tette fel a kérdést William C. Anderson, a United Space Alliance LLC alkalmazottja, mintegy 24 órával az űrsikló katasztrófája előtt - írta a CNN. Miközben a csoport nagy része arra összpontosított, hogy a futómű meghibásodása esetén miként kellene kivitelezni a kényszerleszállást, Anderson arra figyelmeztette őket, hogy sokkal nagyobb problémákra is számítani lehet. Ha például a szárny leválik, vagy egy méretes lyuk tátong rajta, akkor már nem kerül sor a leszállásra, fejtette ki véleményét.

Elméleti kérdés

A NASA elmondása szerint ezek az üzenetek - beleértve a valós eseményekre kísértetien hasonlító jóslatokat is - csupán egy "mi lenne, ha..." elmélkedés részét képezték, miközben a mérnökök egyértelműen meg voltak győződve arról, hogy az űrsikló a sérülés ellenére rendben le fog szállni.

"Meglepetés volt számunkra, amikor ez a "mi lenne, ha" szituáció végigjátszódott. Erre nem számítottunk." - mondta Robert Doremus, a küldetésirányító központ mechanikai rendszerekkel foglalkozó csoportjának vezetője az AP-nek. Az elemzések is arról tanúskodtak, hogy a leszakadt szigetelés által okozott sérülés minimális lehetett.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.