Nem csak régi parasztházon lehet nádfedés

10 eladó nádtetős épület, amelyek alig néhány éve épültek

2016.03.20. 08:05
nádtetős sali.png

Amikor nekiálltam nádtetős házakat keresni a legutóbbi tematikus ingatlansalátához, meglepve tapasztaltam, hogy a többségük egyáltalán nem régi parasztporta, tanya, vagy épp présház, hanem az elmúlt néhány évtizedben épült épület. Most ezekből csináltam egy válogatást nektek.

Minden különösebb szakmai megfontolás nélkül nagyjából három csoportba oszthatók ezek a házak:

  1. hagyományos nádtetős parasztházak formáit követők,
  2. átlagos kortárs családi vagy épp társas házak, amelyekre valahogy nádtető került, 
  3. olyan épületek, ahol valami nagyon eredeti született a nádtetővel.

Na és akkor most lássuk őket a gyakorlatban.

Nyaraló Gyódon, 7M

1 kör

A kör alakú házból csak egy cikkely van kihasítva. Gerendáinak egészen jurta hangulata van, de akár annak is tetszhet, aki nem különösebben szereti az organikus építészetet.

Családi ház Badacsonytomajon, 28M

2 fogado

Különös családi ház, mely külsejében egy kétszáz évvel ezelőtti fogadó hangulatát tükrözi, de a belső elrendezése már mai.

Étterem Balatonkenesén, 29M

3 balatonkenese

Egészen furcsa épületegyüttes. Van benne egy hagyományos vörös kőből épült ház, egy csupa üveg színféleség, meg egy harangláb is.

Vadászlak Érden, 30M

4 érd

A hirdetés szerint már elkelt, de nagyon kedves, egyszobás kicsi házikó ez, mely a hirdetés szövege szerint eredetileg vadászlaknak épült.

Társasházi lakás Cserszegtomajon, 34M

5 cserszegtomaj

Igen, jól olvassátok, lakás! Ráadásul egy 16 lakásos, nádtetős társasházban. Azt hiszem nem sok ilyen hirdetés kering a neten.

Családi ház Makón, 39M

6 makó

Nagyon tetszik ez a ház! Hagyománykövető, de mai méretűek az ablakai, szép a “téglakemence”, a fürdőszoba és a korlátnak beillesztett kocsikerék is belefér.

Családi ház Balatonkenesén, 52M

6 plusz zsoci

Ugyanez nagyobb kivitelben: ekkora tetőablakokat nádtetőn ritkán látni.

Családi ház Hegymagason (Kisapátiban?), 60M

7 hegymagas

A hirdetés szerint “tájházjellegű” ez a 2008-ban épült ház, ami ez év eddigi legjobb ingatlanos poénja. Ugyanez fenn van egy másik hirdetésben is. Hogy egy ilyen szép és fotogén házról miért nem lehet normális fényképeket készíteni, azt mondjuk nem tudom.

Lovas tanya Felsőlajoson, 104M

8 elado-tanya-felsolajos-lajosmizse-40626092-k0

Egy ikerház, két istálló, borospince, egy kis ez, egy kis az. Kifejezetten jól néz ki némelyik képen, nekem az istálló asszimmetriája tetszik a legjobban.

Vadászkastély Sukorón, 500M

10 kastély

Nem tudom van-e ennél nagyobb nádtetős épület az országban. Vagy drágább. Az Urbanistán már többször is szerepelt, legutóbb itt, a rendszerváltás után épült kastélyokat bemutató listánkban. Igaz, kicsit kilóg a sorból, hiszen már legalább 25 éves, de mindenképpen idekívánkozott. Mára kifejezetten megszerettem.

Még több izgalmas régi épületért kövesd az Urbanistát a Facebookon!