Jól gondold meg, hogy mire kattintasz!

2014.10.22. 07:31

Olyan ütemben dübörög itt a rezsiháború, hogy még pár roham, és Rogán Antal végérvényesen visszabombáz minket az áram, csatorna és internet nélküli középkorba. De legalábbis 2002-be, amikor még annak is örültünk, ha ISDN-vonalon a nap végére megérkezett a délben kiválasztott, tizenöt perces pornóklip. És miközben remegő kézzel csomagoltuk ki a zip-fájlt, csak abban reménykedhettünk, hogy ezúttal nem a teljes film első, párbeszédekkel telezsúfolt öt percét sikerült letöltenünk.

Olyan ez mint a Mad Max 3: az első pár jelenetben úgy tűnik, hogy ez a múlt, de aztán kiderül, hogy a jövő, csak annak kicsit elcseszett. Ha bevezetik a tegnap belóbált internetadót, kétszer is meggondoljuk, hogy megéri-e azt a pár száz forintot, hogy kiscicás videókat nézegessünk a Youtube-on. Vagy, hogy letöltsük, amint Lexi Belle full hd-ban indul munkába.

Olyan ez mint a Mad Max 3: az első pár jelenetben úgy tűnik, hogy ez a múlt, de aztán kiderül, hogy a jövő, csak annak kicsit elcseszett.

És akkor a kereszténydemokraták kedvéért hagyjuk a pornó kínálta sekélyes és erkölcstelen szórakozást: havonta több száz forintba kerül majd, hogy kedvenc barokk zenéinket hallgathassuk a neten, és ha nem lesz határa az adónak, akár ezreket is fizethetünk majd azért, hogy időnként videóchateljünk a külföldre szakadt rokonokkal.

És akkor még arról nem is beszéltünk, hogy egy reklámcég, vagy egy építésziroda hány százezret fizethet majd csak azért, mert nagy fájlokat küldözget ide-oda.

Most egy pillanatra felejtsük el, hogy ez az egész olyan, mint gázspray-vel szembefújni egy pitbullt: eltereli ugyan a figyelmet, de iszonyatosan nagy balhé lesz belőle. Igen, jó eséllyel a Fidesz csak azért dobta be az új adót, hogy addig se azon gondolkodjunk,hogy igaz-e, amit az Egyesült Államok terjeszt rólunk: hogy nálunk kormányközeli maffiózók szednek védelmi pénz a multiktól, és ha valaki nem fizet, hát ráeresztik az adóhatóságot.

Vegyük fel a narancs alufóliából hajtogatott kis csákót, húzzuk jól a fejünkbe, hogy megvédjen a valóság káros kisugárzásától, az igazságtól, meg egyéb zavaró interferenciáktól. Képzeljük el, hogy az internet megadóztatásának van értelme.

De ha ez így van, és tényleg ez a pár tucat milliárd forint hiányzik a költségvetésből, és kizárólag az internetszolgáltatóktól lehet beszedni, mert az Audi Q7 és Mercedes G-Klasse tulajdonosokon már így is aránytalanul nagy a teher, akkor is biztos így kell ezt? De komolyan, melyik volt az az idióta, akit annyira szorított a nyakkendő, hogy az oxigénhiányos állapotában megálmodta az adatforgalom-arányos adóztatást?

Mert úgy gondolta, hogy ez olyan mint a telefon, ha nem nyafog a nagyi minden este másfél órát interurbán, hogy megint sajog valamije, akkor nem olyan nagy összeg az?

Mert úgy gondolta, hogy ez olyan mint a telefon, ha nem nyafog a nagyi minden este másfél órát interurbán, hogy megint sajog valamije, akkor nem olyan nagy összeg az? A telefon amúgy sem csevegésre való, beköszönsz, mondod, jól vagy, találkozzunk kedden, aztán jóéjszakát?

Hát tényleg nem volt senki a minisztériumban, aki valaha látott volna már internetet, de nem azt, amelyik csipog, meg recseg, hanem szélessávút, amivel nem csak emailezni, meg adóbevallást beküldeni lehet? 

És ha nem volt senki a minisztériumban, hát tényleg nem tudtak valakit felhozni valamelyik háttérintézmény pincéjéből, hogy elmondja, az internet már rég a korlátlan adatforgalomról szól?

Elárulok valamit, hátha a Habony Árpi még nem szólt: az internet adatforgalma meredeken nő. És nem csak a pornó dagasztja, de a rádió és a tévé is már egy ideje odaköltözött, sőt neten vannak az ipari kamerák, az ébresztőórák, sőt néhol már a mikrohullámú sütők is. A net már lassan full hd, és 120 frame per secundum, ha jövőre csak 5000 forintnyi adó jut havonta egy átlagos júzerre, akkor három év múlva az bizony 25 ezer forint lesz. És akkor még nem is kötötte a frigót a netre, csak nagy felbontásban nézi majd a Tumblren az elefántbébis animgifeket.

Persze azt is lehet, hogy Orbán Viktor ezentúl pendrive-on postázza ki az üzemavatásról készült képeit, én meg kis flopin visszaküldöm, hogy lájk, de ez azért mégsem olyan mint az Százmillióan a Nemzeti Együttműködés Rendszeréért Facebook-oldala.

ezúttal nem jön be a "beijesztünk, aztán annak is örülsz, hogy ha csak a felét csináljuk meg, annak amivel fenyegettünk"-taktika

Az interneten még Kína sem vezetett be jegyrendszert, mivel tudják, hogy net nélkül csak egy rohadt nagy fröccsöntőüzem lenne az egész ország. Értem én, hogy a Fideszben még mindig vannak olyan politikusok, akik azon röhögcsélnek, hogy kukacponthú, mert a netet eddig csak nyomtatási nézetben látták, de azért valaki szólhatna nekik, hogy a szélessáv ugyanolyan közszolgáltatás, mint az áram, vagy a csatorna. Ha nincs, akkor Kazincbarcikát nem sok minden választja el Kalkutta Alsótól.

Hiába finomítja ezt a tervezetet a Fidesz majd nagyon hamar, hiába ígérik majd meg, hogy plafont építenek a törvénybe, és legfeljebb 700 forint lehet havonta az adó, ezúttal nem jön be a "beijesztünk, aztán annak is örülsz, hogy ha csak a felét csináljuk meg, annak amivel fenyegettünk"-taktika. Most ugyanis nem egy iparágat, egy szakmát vagy egy szűk érdekcsoportot fenyegetett meg a Fidesz, hanem az egész társadalmat. És ami a legrosszabb, hogy közben kiderült, hogy baloldali lejáratókampány és liberális világösszeesküvés sem kell ide: ezek tényleg maguktól ilyen inkompetens idióták.