Túlélőlecke 8 éves kortól

2011.12.18. 08:46
Kipróbáltunk jó pár társasjátékot tesztgyerekekkel a karácsonyi vásárlás előtt. Mamutokra jobb vadászni kőbaltával vagy hős orkokat vezetni? Melyikben tartjuk leginkább rettegésben a többi játékost?

Kockával a korokon át – Bronzkor

„A saját államodat építheted meg, és minden katasztrófa ellen védekezhetsz, ha előre bebiztosítod magad -, indokolta a 9 éves Domonkos, miért ez a komplex stratégiai játék lett a teszteléskor a legújabb kedvence. - Ha mondjuk vettél már 30 terményért vallást, még akkor is megoldódik a helyzet, hogyha hat halálfejet dobsz az egyik kockával, és lázadás következik be az államodban” - fejtegette. A nagyobbik unokaöcsém szeret egyszerre több dologgal foglalkozni, és itt az a cél, hogy minél gyorsabban és körültekintőbben kiépítsünk egy bronzkori civilizációt.

A játékban leegyszerűsítve láthatjuk az ókori keletet: munkásokat kell gyűjteni, akik emlékműveket (monumentum) építenek, és városokat alkotnak. Fontos, hogy előre biztosítsd be az államodat: a társadalmat ellátni és élelmezni kell, az egyes közösségeket pedig különböző civilizációs újításokkal védelmezni. A szabályzat magyar fordítása (németről) kicsit nehézkes volt, de aztán hamar belelendültünk, és kiismertük a bővülő stratégiai lehetőségeket. Vigyázat, nem alibi játék, folyamatosan koncentrálni kell. (2011-ben jelölt volt a németországi év játéka-versenyen.)

Kockával a korokon át – Bronzkor

Bölcs vezetőként gondoskodhatsz államodról, a válságokat kivédheted, fejleszthetsz, növekedési programokat indíthatsz. Ha ügyes vagy, nem minősíthetnek le. (Az ókori Kelet keretei között játszódik)
Játékosok száma: 1-4
Hány éves kortól: 8
Játékidő: minimum 50 perc (először két óra)
Nehézség: 4/5
Dizájn: 5/5 - Igényes, tartós játékelemekkel
Újrajátszhatóság: akár hetente
Magyar szabálykönyv: van
 

Ára: 5500-8600 forint | Az eredeti kiadás honlapja

Small World

A területfoglalós fantasyjátékban minden attól függ, milyen fajjal és tulajdonsággal rendelkező karaktert kapunk, és hogy mennyire védjük a térképen a birodalmat, miközben a másokét próbáljuk elfoglalni. Változatossá teszi, hogy 14 fajjal játszhatunk, ezeket 20 tulajdonság színezi: az elf, a törpe vagy a patkányember is lehet rettenthetetlen, kísértő, hegyi vagy épp barlangi.

Nincs kitanulható taktika a játékban: mindig változik, hogy honnan, merre támadunk, így akár az is elfordulhat, hogy tengeri fajjal próbálunk hegyet elfoglalni. Minél több a játékos, annál több diplomáciai érzék kell a győzelemhez. Ugyanakkor interaktív: egymástól foglaljuk el a lapkákkal védett területeket, így akkor is figyelni kell, ha a másik támad. Amit kiemelnénk, az a játék zseniális grafikája, sokadik menetre is találhatunk vicces részletet benne. Novemberben adták ki magyarul, vagy négy angol szó maradt a feliratok között, köztük a játék címe.

Small World

A játék nem egy szabvány területfoglalós-leigázós játék: jól időzítve népet válthatunk, újabb és újabb helyen rettegésben tartva a többi játékost.
Játékosok száma: 1-4
Hány éves kortól: 8 fölött érdemes a feliratok miatt
Játékidő: két játékosnak 30 perc kipakolással együtt, 5-nek már minimum másfél óra
Nehézség: 5/5
Dizájn: 5/5
Újrajátszhatóság: akár ipaden is
Magyar szabálykönyv: van
 

Ára: 9990 forint | A magyar kiadás honlapja

Mamutvadász

Kell egy kőbalta a mamut legyőzéséhez, és egy ember nem elég hozzá - így foglalta össze a tanulságokat Domonkos, akinek a játékban az tetszett, hogy a két évszak miatt kétszer olyan hosszú a menetidő, és hogy rengeteg pontot lehet szerezni. Nem sajnálod a mamutot?, kérdeztem. Amire azonnal nemmel válaszolt. A Mamutvadász alapvetése ugyanis – a Carcassonne-hoz hasonlóan – a gyűjtögető, halász, vadász-életmód mellett a túlélési stratégia. A játékosoknak fel kell készülniük a kemény télre, és olyan mennyiségű élelmet, szerszámot kell összegyűjteniük, amivel átvészelhetik a kemény évszakot. A játékmezőn lépdelve tárgyakat, élelmiszereket szerezhetnek, amivel pontot gyűjthetnek.

A Mamutvadász végtelenül egyszerű és logikus játék, ez a legfőbb erénye. A pálya egyedi kialakítása, a tárgyak véletlenszerű kiosztása miatt változatosak a menetek. Igen nagy szerepe van a taktikának: egyszerre lehet a saját pozíciót erősíteni, a másikét gyengíteni. A gyerekek egy hét alatt rákaptak: a 40-50 perc helyett 1-2 órát is képesek eljátszani vele úgy, hogy közben ki sem jönnek a szobából. A bátyámék családjában idén a Mamutvadász tudott egyedül versengeni az abszolút kedvenc Zooloretto-val. Találkoztunk a neten a pontszámítást érintő kritikákkal, de ebben sem múlja alul társait, a kisebbik, 7 éves Bálint is max. öt perc alatt összeadja négy játékos teljesítményét.

Mamutvadász

Fel kell készülni a nehéz időszakokra – őskori keretek között. Megtanulhatja a 8 éves is: gyűjtön össze és vadásszon le mindent, ami kell a túléléshez. Tanulság: volt élet a nyugati jóléti társadalom előtt is, és nem a boldog ősközösség.
Játékosok száma: 2-4
Hány éves kortól: 8
Játékidő: 45 perc (de két órára is elhúzhatják)
Nehézség: 3/5
Dizájn: 4/5
Újrajátszhatóság: naponta
Magyar szabálykönyv: van
 

Ára: 5490 forint | Az magyar kiadás honlapja

Kezes-lábas Újszövetség

Karácsonyra kerestünk egy bibliai társasjátékot is, amit már általános iskolákban is teszteltek. Ez az óvodás korú gyerekeknek kockadobós, quartett-gyűjtős játékot kínál, az iskolásoknak egy moderátor vezetésével működő, játszva oktató változatot. A magyar fejlesztésű játék húsz újszövetségi alak képeiből áll, minden kép négy részre van vágva: az egymáshoz illő testrészeket kell összegyűjteni és összerakni a játék során, a cél az, hogy minél több karakter legyen teljes képben.

A társas érdeme, hogy a játékosok megismerkednek az Újszövetség jelentősebb alakjaival, történeteivel. Vallásos családoknak jó ajándék lehet, nemcsak hittanórákra-jeligére.

Kezes-lábas Újszövetség

Szórakoztatva tanít. A Biblia tartalmi elemeire épülő játék az Újszövetség fontosabb szereplőivel.
Játékosok száma: 2-8
Hány éves kortól: 5-től 10 éves korig
Játékidő: 25 perc
Nehézség: 3/5
Dizájn: 3/5
Újrajátszhatóság: kedv szerint
Magyar szabálykönyv: van
 

Ára: 3900 forint | A magyar kiadás honlapja