Mit tett Rubik a karácsonyfa alá?

2012.12.30. 09:59

A Rubik-kocka minden idők egyik legsikeresebb játéka, nem meglepő, hogy feltalálója vezetéknevét azóta is több játék viseli – olyanok is, amiket nem Rubik Ernő talált fel. A kockából is készült néhány ilyen mutáció, korábban kipróbálhattunk elektronikus változatot, tükrös kockát (aminek forgatásakor maga a kockaforma bomlott meg), és lebutított Rubik-kocka is létezik. Sőt, volt dolgunk Rubik-gömbbel is, ami már nem is logikai, hanem ügyességi játék. Most karácsonyra két újabb, a tavalyi játékvásárokon bemutatott Rubik-termék jutott el hozzánk. Mindkettőnél olyan műanyag lapokat kell ragadni, amelyek a kocka hat színében pompáznak, de az asszociáció a nagy klasszikusra itt véget is ér.

Nehézkes kitalálósdi

A kettő közül kétségtelenül a Rubik's Code a gyengébb, az ötperces flashjátékok korában nem is igen érthető, miért kellett ezt műanyagba fröccsönteni. A játék a mastermind egy kicsit bonyolultabb változata, vagyis az egyik játékos kiötöl egy feladványt, amit a másiknak ki kell találnia.

A feladvány ebben az esetben egy 3*3-as színmintázat, a feladat pedig annyival lett nehezítve, hogy egyszerre csak egy sorra vagy oszlopra lehet rákérdezni. Ez úgy történik, hogy a találgató játékos kirak három színes lapocskát az általa kiválasztott sor vagy oszlop helyére, a kódot őrző játékos pedig lesöpri azokat a lapocskákat, amelyek nem szerepelnek az adott sorban vagy oszlopban. A helyes színeket fennhagyja, de azok pontos helyét nem árulja el. Ha a találgató játékos elég színt ismer már, egy idő után kikövetkeztetheti azok pontos helyét, vagy legalábbis jó eséllyel találgathat. Minden egyes kérdezés, találgatás egy pontba kerül, a cél persze minél kevesebb pontból kitalálni a mintázatot – ha ez megtörténik, a játékosok cserélnek, és aki addig a beavatottak fölényességével söpörte le a másik lapocskáit, nekiállhat találgatni.

A játék egyszerű, világos, mégsem szórakoztató. A mastermind eleve kicsit unalmas játék, nem köt le hosszabb időre, főleg az Angry Birdsök és a Cut the Rope-ok korában. Nagyobb gond, hogy a szöszmötölés a színes lapocskákkal reménytelenül múlt századi megoldás, mire az egyik játékos összerakja a kérdező sort vagy oszlopot, a másik meg lepöcköli a felesleget az – egyébként ergonómiailag sem jól átgondolt – tábláról, addigra egy mobilos alkalmazással le lehetne játszani egy egész meccset.

1983-ban létezett egy hasonló Rubik-játék, a Rubik's Brain Game, és akkor működött is, de ez a koncepció nem állta ki az idő próbáját. A nagyjából 3600-4000 forintba kerülő Rubik's Code ebben a formában drága és felesleges mulatságnak tűnik.

Lecsapással nyer

Jóval viccesebb a Rubik's Race, pedig az is igen egyszerű alapokra épül, de sokat dob rajta, hogy a két játékos nem felváltva, hanem egyszerre versenghet vele. Itt is központi szerepet játszik egy 3*3-as mintázat, amit kilenc kicsi, műanyagbörtönbe zárt kocka megrázásával lehet előcsalogatni. A két játékos a játéktábla két végén helyezkedik el, mindkettő előtt 6*4 színes lapocska található egy 5*5-ös mátrixban, minden színből négy.

Ami azt jelenti, hogy 24 lapocska nyomorog 25-nek elegendő helyen, vagyis mindig van egy üres hely – ezt kihasználva lehet tologatni a négyzeteket, változtatni a négyzetek alkotta mintázatot.

Játék kezdetekor az egyik játékos megrázza a kis kockákat, így előáll egy véletlenszerű 3*3-as mintázat. Ezután mindkét játékos veszett tologatásba kezd a saját térfelén, a játék célja ugyanis az, hogy lapocskák tologatásával a saját 5*5-ös térfelünk közepén létrehozzuk a 3*3-as mintázatot. Akinek ez előbb sikerül, az megfogja a két térfelet elválasztó lyukas keretet, és a saját térfelére csapja – a lyuk így éppen a középső 3*3 négyzetet, tehát a kirakott mintázatot fogja megmutatni. Ez a megalázó gesztus az, amire egy flashjáték se lesz képes: ha látjuk, hogy a másik még sehol sem tart, szép ráérősen csapjuk le a keretet, és a műanyag csattanásához dukál egy „Ennyit tudsz, Richárd!”, esetleg „Owned!” (wowosoknak: pwned) csatakiáltás is.

Azonban a Rubik's Code sem tökéletes. A műanyagkeret nem tűnik elég strapabírónak (pedig állnia kell a sarat, ha például két játékos egyszerre készül el a mintázattal), de nagyobb probléma, hogy kirakhatatlan mintázat is előállítható. A kis műanyagbörtönben ugyanis kilenc kocka zörög, mindegyik 6 különböző színű lappal. Egy-egy rázással tehát olyan mintázatot is össze lehet hozni, amiben van 5 piros vagy akár 7 sárga, a játékosok térfelein viszont minden színből csak 4 található – úgy tűnik, a játék készítői erre nem gondoltak, legalábbis a játékszabály sehol nem tér ki erre a helyzetre. A kirakandó mintázat előállításakor tehát figyelni kell arra, hogy ha egy színből 4-nél több található, újra meg kell rázni a kockákat.

Ezzel együtt a Rubik's Race mindenképpen jobban használható és tartósabb szórakozást nyújtó játék, mint a Rubik's Code, annak ellenére, hogy kicsit drágább annál (valamivel több mint ötezer forintba kerül). Persze nem ér a zseniális Rubik-kocka nyomába, de azért jelzi azt is, hogy Rubik Ernő neve elbír még pár játékot.

(A Rubik játékokat a Játék Makett Centrumtól kaptuk tesztelésre.)