Jenő
9 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Végre egy Rubik-kocka gazdag bányászoknak

2010.05.04. 14:29
Magyarországra érkezett a Rubik-kocka érintőkijelzős változata, a TouchCube. Bár a játék segítséget is ad a játékosnak, nem cserélnénk el az eredeti kockáért.

Az okostelefonok szoftverboltjaiból számtalan példát lehetne hozni arra, hogy érintőkijelzőn nem mindig működnek a hagyományos játékok. Az iPhone-os Street Fighter IV például játszhatatlanul szörnyű, és nem ritka, hogy hasonlóan rosszul sül el a sikeres brandek telefonra erőltetése (persze ettől még egy rossz játék is lehet üzletileg sikeres).

Ugyan nem videojáték, hanem hagyományos gyerekjáték érintőkijelzős mutációja a Rubik’s TouchCube, de erényei ellenére ez is inkább a negatív példákat gyarapítja. Rubik-kockából már létezik mindenféle mutáció a 2x2x2-estől a 7x7x7-esig, a tükröstől a négydimenziósig, de egy amerikai cég, a Techno Source szükségét érezte, hogy érintőkijelzős is legyen. A TouchCube-ot tavaly februárban mutatták be a New York-i játékvásáron, és októberben kezdték árulni Amerikában. Hozzánk most érkezett el.

A TouchCube minden lapján 3x3 színes négyzet világít, a kockát mindig azon az oldalon lehet forgatni, amelyik felfelé néz (különben folyton elforogna, ahogy a játékos a kezében tartva fogja a kocka oldalait). Három négyzeten kell végighúzni egy ujjunkat egyenesen vagy L-alakban, hogy egy réteg elforogjon, viszont mivel csak a felső rétegen lehet dolgozni, nehézkes a forgatás. Jól begyakorolt mozdulatok nem működnek, kicsit körülményes a játék használata.

Ráadásul a színek erős fényben nem látszanak jól, könnyű összetéveszteni a piros és a narancssárga, illetve a kék és a fehér lapokat. Sötétben viszont nagyon jól látszik minden, végre a bányászoknak is lehet Rubik-kockájuk. Persze csak a gazdag bányászoknak, a játék ugyanis nem olcsó, 32500 forint.

Ennyi pénzért a TouchCube-nak illik többet tudnia az eredetinél, és tud is. A legelső elforgatástól kezdve megjegyzi a forgatásokat, így összekevert állapotból vissza lehet léptetni akár a kezdetekig. Ezen kívül gombnyomásra megsúgja, melyik legyen a következő forgatás, ha pedig minden kötél szakad, egy másik gomb megnyomására kirakja magát. Kirakott állapotban egyébként asztaldísznek nem rossz, ahogy a töltőjén pihen (merthogy töltője is van).

rubiks-touchcube-7

Főleg olyan kezdőknek lehet érdekes a TouchCube, akik most ismerkednek a játék kirakásával. A profi kockaforgatók viszont biztosan nem cserélik le a TouchCube-ra a hagyományos Rubik-kockát, az eredetit ugyanis sokkal gyorsabban ki lehet rakni. Arról nem is beszélve, hogy a Rubik-kocka forgatásakor az élmény része, hogy az ember érzi a tenyere alatt elforduló rétegeket. Ezt pedig semmilyen érintőkijelző nem tudja szimulálni.

(A TouchCube-ot a Játék Makett Centrumtól kaptuk tesztelésre.)