Legalább 13 embert ölt meg a lavina az Everesten

2014.04.18. 08:23

A Mount Everest déli oldalán, a kettes tábor környékén legalább 13 embert ölt meg a lavina, valószínűleg még három másik áldozat is van, egyelőre keresik a tetemeket. Soha ennyi halott nem volt még lavinaomlásban a Mount Everesten. A lavina a Spar Everest Expedícióra is hatással lehet.

Tizenegy holttestet láttam lehozni az alaptáborba, és még hármat várunk

– mondta Lakpa Serpa a himalájai mentőszövetségtől telefonon az AFP hírügynökségnek. Az említett három embert jelenleg eltűntként tartják nyilván.

A CNN tizenkét halottról, három sérültről és további eltűntekről tud. A Kumbu-gleccsernél ötven fő tartózkodott, mikor megindult a lavina. A Guardian szerint viszont már 13 a halálos áldozatok száma, és heten tűntek el.

A világ legmagasabb csúcsánál ez volt eddig a legtöbb halálos áldozatot követelő baleset – mondta Elizabeth Hawley, a nepáli hegymászás szakértője. Tizennyolc évvel ezelőtt, 1996-ban két különböző csoport nyolc embere halt meg csúcshódítás közben – tette hozzá.

A lavina helyi idő szerint 6 óra 45 perckor zúdult le mintegy 5800 méteres magasságban a Mount Everest nepáli oldalán, azon a területen, amelyet „pattogatottkukorica-földnek” (popcorn field) becéznek, a Kumbu-gleccserhez vezető részen.

Nem volt esélyük

A lavinának szemtanúja volt Margaret Watroba, aki éppen akklimatizációs túrát tett. Az Everestet már két oldalról is megmászó ausztrál nő szerint a gleccser tetejéről indult meg a hóomlás. „A jégfal aljánál voltunk, amikor megláttuk a lavinát. Óriási volt, balról jobbra söpört, tudtuk, hogy ott voltak a serpák. Teljesen pusztító volt. Nem volt esélyük, hogy bárhová elbújjanak előle, mert a köteleken voltak” – nyilatkozta az ABC Newsnak. 

Köteleket rögzítettek

Krisna Lamszal, a nepáli idegenforgalmi minisztérium egyik tisztségviselője, aki a mentést felügyeli, elmondta: nepáli hegyi vezetők indultak el kora reggel, hogy rögzítsék a köteleket a később őket követő hegymászók számára. A lavina ekkor söpörte el őket, nem sokkal a 2-es számú tábor alatt.  Az Everestre körülbelül egy hónap múlva van a legtöbb esély feljutni, akkor a legalkalmasabbak az időjárási körülmények, de a nepáliak már most előkészítik az útvonalat. A köteleket minden szezonban újra ki kell feszíteni, mert a gleccser jégfala állandóan darabolódik, töredezik, így a mászóutat is változtatni kell rajta.

Miután a lavina lezúdult, mentőcsapat és hegymászók indultak segítséget nyújtani. A művelethez Katmanduból, a fővárosból három helikoptert küldtek.  A holttesteket már levittek az alaptáborba, három súlyosabban sérült serpát pedig a katmandui kórházba szállítottak, a hat könnyebb sérültet a helyszínen látták el.

photo2
Fotó: Fiantok Dániel / Index

Klein Dávidék expedíciója nincs veszélyben

Életét vesztette a Spar Everest Expedíció szirdárjanak (a serpák főnöke), Mingmának az édesapja is. „Egy órával ezelőtt még vidám hangulatban forgattam vele, most azonban magába roskadt a rossz hírtől" – írta Fiantok Dániel kollégánk, aki a Spar Everest Expedícióval az alaptáborban tartózkodott. Tudósítónk úgy tudja, a velük tartózkodó serpák közül többeknek is hozzátartozója veszett oda a lavinában.

Mingma elhagyta az alaptábort, valószínűleg Nepálba, Katmanduba távozott, úgy tudni, május elsején fog visszatérni, addig átveszik feladatait. A serpák másik vezetője, Kalu főszakács is otthagyta az expedíciót, mert cukorbetegsége miatt nincs túl jó állapotban. Szombaton új szakácsot kap az expedíció. Az Asian Trekking Agency több expedíciótagot, köztük kollégánkat is, levitte az alaptáborból, mert csak most tudta ezt megszervezni a vis maior helyzetben. A leszállítás már korábban is tervben volt, de a baleset miatt gyorsan kellett cselekedni. Az alaptáborba a fel- és leutazások szigorú szabályok szerint történnek. Ezeket a szirdár tartja a kezében, de mivel ő is a lemenetel mellett döntött, szétesett a tábor, és csak most volt esélyük lejönniük az újságíróknak is az alaptáborból.

A baleset ellenére az expedíció természetesen folytatódik. Pénteken Klein Dávid visszatért az alaptáborba. Csütörtökön rosszul levő expedícióvezetőjét kísérte le ezer méterrel lentebb. Elmondta, Török Edinának jót tett az oxigéndúsabb környezet, gyógyszer és pluszoxigén nélkül is regenerálódott, már jobban van, és szombaton ő is visszamegy Tingriből az alaptáborba.

Klein tudósítónknak elmondta, őt csak lelkileg érintette meg a halálos áldozatokkal járó baleset, de úgy érzi, az ő mászására nem lesz hatással. A teherszállító jakok már péntek este felérnek az alaptáborba, és szombaton vagy vasárnap a szükséges felszerelést felviszik a 6400 méteren található alaptáborba. Klein onnantól már a nemzetzközi expedíciótól függetlenül fog mozogni, máshogy szervezi akklimatizációs túráit.