Szoboszlai betalált, a Liverpool hátrányból nyert Milánóban a Bajnokok Ligája nyitányán

GettyImages-2172690822
2024.09.17. 20:43
A Szoboszlai Dominikkel a kezdőcsapatban felálló Liverpool már a negyedik percben hátrányba került az AC Milan ellen, de még az első félidőben összejött a fordítás, majd többek között a magyar középpályás góljával a győzelem is az angol csapaté lett. Ezzel egyidőben Kylian Mbappé megszerezte első BL-gólját újdonsült csapatában, a Bayern München pedig igazi gólfesztivált tartott a Dinamo Zagreb ellen. Napi összefoglaló a Bajnokok Ligája keddi eseményeiről.

Kedd kora este elkezdődött, majd 21 órától folytatódott az európai csúcsfutball legértékesebb nemzetközi kupasorozata, a Bajnokok Ligája új – megreformált – idénye. Az immár 36 csapatos, alapszakasz rendszerben zajló kupasorozat első két mérkőzését a Juventus a PSV Eindhoven ellen, valamint a Young Boys az Aston Villát fogadva játszották. Az angol csapat legutóbb még 1983-ban szerepelt – az akkor még más néven futó – elitsorozatban, és egészen a nyolcaddöntőig jutott. A Juventus, a PSV Eindhoven és még a Young Boys is ennél jóval rutinosabb rókáknak számítanak a legmagasabb szinten. 

Remek iramban kezdődött a Juventus mérkőzése, mindkét oldalon vezettek támadást a csapatok az első percekben, de kaput a PSV talált hamarabb: közepes távolságból Joey Veerman próbálkozott, és ugyan remekül csavart és célozta meg a jobb alsó sarkot, Michele Di Gregorio könnyedén hárított.

Kicsivel később újra a holland csapat veszélyeztetett, de Guus Til a jobb szélről érkező ígéretes beadást rosszul találta el. Nem úgy, mint Kenan Yildiz, aki a 21. percben remekül cselezett a bal szélről befelé, majd a büntetőterületen belülről lőtte ki a bal felső sarkot – a labda a kapufáról pattant be. 

Kenan Yildiz
Kenan Yildiz
Fotó: Getty Images

Ezzel megszületett a Bajnokok Ligája új kiírásának első gólja. És ha egy üzlet beindul! Néhány perccel később megduplázta előnyét a torinói csapat, most a jobb szélen futott a támadás, Nicolas González hagyta le védőjét, Vlahovicsnak passzolt, ő továbbengedte a labdát McKennie-nek, akinek csak annyi dolga volt, hogy szemben a kapussal, hatalmas ziccerben a hálóba passzoljon – ezt pedig meg is tette, 2–0.

A második félidő elején újabb gól született, az előbb még előkészítő szerepkörben tündöklő González is feliratkozott a gólszerzők listájára, az argentin támadó Vlahovics passzát váltotta gólra, remek mozdulattal lőtte ki a bal alsó sarkot, 3–0. A találkozó hátralévő része viszonylag eseménytelenül telt, de azért a PSV-nek az utolsó pillanatokban összejött a szépítő gól, Bakayoko labdája odakerült a tizenhatoson belül őrizetlenül hagyott Saibari elé, aki azonnal kilőtte a jobb alsó sarkot. A lényegi kérdéseken ez nem változtatott, a Juventus 3–1-re, magabiztosan nyert.

A másik korai mérkőzésen a Young Boys fogadta az Aston Villát, de a svájci csapat viszonylag hamar hátrányba került: a 27. percben Youri Tielemans kapott remek beadást McGinntől, a belga középpályás lekezelte a labdát, és gyorsan a bal alsó sarokba lőtt. Néhány perccel később megduplázta előnyét a birminghami csapat, Jacob Ramsey lőtte ki laposan a kapu jobb oldalát, ezen a mérkőzésen is kétgólos volt a különbség a szünetben.

A svájci csapat a folytatásban sem tudott komolyabb helyzetet kialakítani, sokáig még kaput eltaláló lövése sem volt a Young Boysnak, nem forgott veszélyben az Aston Villa győzelme. A kegyelemdöfést Amadou Onana lőtte be a 86. percben, a vége 0–3

Szoboszlai Dominik a kezdőben 50. liverpooli meccsén

A magyar válogatott csapatkapitánya a kezdőcsapatban kapott helyet az AC Milan ellen, de szinte azonnal hátrányba is került a Liverpool. Remek iramban kezdett a Milan, a negyedik percben Christian Pulisic futott el a jobb szélén, a villámléptű támadóról lemaradtak a védők, és kissé kiszorított helyzetből remek gólt rúgott a jobb alsó sarokba, 1–0! Hidegzuhany a Liverpoolnak. 

GettyImages-2171602823
Fotó: Getty Images

Az olasz csapat feltolt védekezéssel kezdett, a Liverpool játékosai már a támadásépítés korai szakaszában nehézségbe ütköztek. Az első negyed órához érve jegyezhettük fel az első komolyabb Liverpool lehetőségét, remek sokpasszos játék után Szalah ugrott ki a jobb szélen, megtolta a labdát, és jobbal lőtt, de csak a felső lécet találta el. Maignan kapus földbemeredt lábakkal nézte az eseményeket, de nem faragott rá.

Néhány pillanattal később viszont kapitulált az olasz csapat védelme, a bal szélső, közel a kapuhoz végezhetett el szabadrúgást Trent Alexander-Arnold, lágyan középre ívelte a labdát, Maignan borzasztó ütemben mozdult ki, Konaté pedig mindenkit megelőzött, és gyakorlatilag közelről az üres kapuba bólintott, 1–1! Nagyon gyorsan jött a válasz a Liverpooltól. Sőt, néhány pillanaton belül majdnem megszerezte a vezetést az angol csapat, mivel Szalah megint a felső lécet találta el közvetlen közelről – eddig nem volt szerencséje az egyiptominak.

Az első félidő utolsó perceiben inkább a Liverpool előtt adódott lehetőség a gólszerzésre, Szalah lövését még szögletre tolta Maignan, de a sarokrúgást Van Dijk játszi könnyedséggel bólintotta a hálóba, 1–2! Elképesztő volt, mit művelt a Milan védelme az ötösön belül. Így a korai bekapott gól ellenére a Liverpool vonulhatott előnnyel szünetre.

Virgil van Dijk gólja
Virgil van Dijk gólja
Fotó: Getty Images

Alig telt el néhány perc a második félidőből, újabb csapás érte a Milant, mivel kapusa, Maignan szerencsétlenül ütközött Diogo Jotával illetve saját védőjével, fájdalmas arccal a combjához kapott, és nem is tudta folytatni a játékot – a 19 éves Lorenzo Torriani váltotta a gólvonalon. Éppen Szoboszlai avatta fel a fiatal olasz kapust, mivel az 56. percben büntetőterületen belül, félfordulatból lőtt, és ugyan kaput talált, de nem okozott gondot Torrianinak. 

Kicsivel később viszont már megszületett Szoboszlai gólja, éppen ő indította a jobb szélen Gakpót, aki jó ütemben, félmagasan játszotta vissza Szoboszlainak a labdát, a magyar középpályás pedig az üres kapuba passzolt, 1–3! 

A hátralévő időben több gól már nem esett, összességében a Liverpool magabiztosan győzte le olasz riválisát, és gyűjtötte be a három pontot az elitsorozat nyitányán. Ami pedig a magyar szurkolók számára külön öröm, hogy a sikerből Szoboszlai góllal vette ki a részét. 

Mbappé első meccse Real-mezben a Bajnokok Ligájában 

Eljött a várva várt nap a címvédő Real Madrid sztárigazolása, Kylian Mbappé számára, mivel első alkalommal lépett pályára Bajnokok Ligája-mérkőzésen a Santiago Bernabéu Stadionban. Az ellenfél a Stuttgart volt. Az első félidő eseménydúsan telt, mindkét oldalon voltak lehetőségek, jó iramú volt a találkozó, de gól nem esett. 

Kylian Mbappé
Kylian Mbappé
Fotó: Getty Images

A második félidőben aztán ami korábban nem sikerült, most 22 másodperc alatt összejött, tehát a várva várt Mbappé-gól. Rodrygo ugrott ki azonnal a jobb szélen Mittelstadt hibája után, cipelte egy ideig a labdát, aztán tökéletes ütemben centerezett a középen érkező Mbappénak, akinek csak annyi dolga volt, hogy az üres kapuba passzoljon, 1–0! Némileg meglepő módon viszont nem tartott sokáig a madridiak előnye, mivel Undav jókor volt jó helyen, Leweling szinte fejbe rúgta a labdával őt, onnan pedig a hálóba pattant a labda, 1–1! Szerencsés gól volt ugyan, de mindenképpen megérdemelt.

A győzelem viszont ennek ellenére is a Real Madridé lett, mivel a 82. percben Luka Modric egészen szenzációsan csavarta be a szögletet, Rüdiger jó ütemben érkezett, és könnyedén a hálóba fejelt, 2–1! Azt meg kell hagyni, ebben Nübel is kapus is vastagon benne volt...

Sőt, a csereként beálló Endrick a ráadás perceiben hatalmas gólt ragasztott a Stuttgart kapujába, amellyel a klub történetének legfiatalabb BL-gólszerzője lett, 3–1!

 Ezzel a címvédő spanyol csapat győzelemmel kezdett a Bajnokok Ligájában. 

A játéknap további mérkőzésein a Bayern München már az első félidőben három góllal vezetett, és eldöntötte a győzelem sorsát a Dinamo Zagreb ellen – Harry Kane egyébként négyszer is beköszönt –, a Sporting Lisszabon pedig 2–0-ra győzte le a Lille-t. 

A Bajnokok Ligája „premier hete” három napon át tart, szerdán és még csütörtökön is rendeznek további hat-hat találkozót. Szerdán bemutatkozik a Manchester City, ellenfele a 2023-as döntőben legyőzött Internazionale lesz, majd csütörtökön az RB Leipzig az Atlético Madrid vendége lesz. A teljes menetrendet, magyarországi közvetítéseket ide kattintva böngészheti. Amennyiben pedig az Index erősorrendjére kiváncsi, azt itt találja. 

Bajnokok Ligája, alapszakasz, 1. forduló, kedd

  • Juventus –PSV Eindhoven 3–1 (2–0)
  • Young Boys – Aston Villa 0–3 (0–2)
  • Bayern München (német) – Dinamo Zagreb (horvát) 9–2 (3–0)
  • Milan (olasz) – Liverpool (angol) 1–3 (1–2)
  • Real Madrid (spanyol) – VfB Stuttgart (német) 3–1 (0–0)
  • Sporting Lisszabon (portugál) – Lille (francia) 2–0 (1–0)

(Borítókép: Getty Images)