Tartozz a kiváltságos 8%-ba!

boxv5
A cikket a Scitec Nutrition támogatta.
2017.01.13. 07:54 Módosítva: 2017.01.13. 16:27
Elsején megfogadod, január közepén feladod, az év további részében gyötör a lelkiismeret, majd jövőre kezdődik újra minden elölről? Egy kis önismeret és pontos megfogalmazás az újévi fogadalmaknál is csodát tehet, akár a testeden, az életmódodon, vagy a kapcsolataidon szeretnél változtatni. Nagy László kézilabdázó és Toldi Zsuzsa fitness forma versenyző mellett pszichológusoktól kértünk tanácsot, hogy segítsenek a fogadalmak betartásában.

Szakértőink

Toldi Zsuzsanna fitness forma versenyző, sokszoros magyar bajnok és 2-szeres világbajnok. Egész életében sportolt valamit, kézilabdával és futással kezdte. Sport nélkül nem lenne teljes az élete, fontos számára a folyamatos kihívás. A hétköznapokban személyi edzőként dolgozik.

4822024 5695e48b2d6a44532499357f23603f22 o

Nagy László, a kosárlabdázónak induló kézis 2000 és 2012 között az FC Barcelona kézilabdacsapatában játszott, most a Telecom Veszprém KC játékosa. Többször volt „Az év magyar kézilabdázója.” A magyar válogatottba a 2012-es londoni olimpián tért vissza csapatkapitányként.

Nagy Laci 1944 1200px (1)

Bánfai Károly,  az Avomed Pszichológiai Központ sport szakpszichológusa, klinikai szakpszichológus jelölt. 16 éves koráig versenyszerűen gózott. 21 évesen döntötte el, hogy sportpszichológus lesz. Szereti a sportolók felkészítését és a klinikai munkát is. Más célban és más időtávokon segíti a hozzá fordulókat, így a munkája változatos marad. Jelenleg pszichodrámát, családterápiát és integratív hipnoterápiát tanul, és valószínűleg sosem fogja abbahagyni a tanulást.

Turner Andrea pszichológus 20 évig versenysportolt, jelenleg a Szent Imre Egyetemi Oktatókórház felnőtt pszichiátriai osztályán dolgozik mint osztályos pszichológus. Kutatási szakterülete az együttérzés és mindfulness a klinikai gyakorlatban.

Minden január egy új kezdet. Ilyenkor az elmúlt évvel együtt a sikertelenségnek, a boldogtalanságnak is szívesen búcsút intenénk. Legszívesebben megnyomnánk a „reset” gombot, hogy tiszta lappal kezdjük azt, amit elrontottnak érzünk az életünkben – mondja Turner Andrea pszichológus. De mi kell ahhoz, hogy az év vége ne a kudarcról és a feladott álmokról szóljon? Hogyan tegyünk betartható (sport)fogadalmakat? Megmondjuk.

Akár tettél fogadalmat, akár nem, de szeretnéd tudni, mit kell tenned, ha most kezdenél sportolni? Hogyan léphetsz tovább, ha már rendszeresen sportolsz? Vagy te is kocasportoló vagy, az örök újrakezdő, aki eddig mindig feladta? Kattints, ha tudni szeretnéd, mit javasol neked a pszichológus és két élsportoló: Toldi Zsuzsanna fitness forma versenyző  és Nagy László kézilabdázó az újévre.

Kattints személyre szabott tanácsainkért

01 (1)
02ferfi (1)
03-no
04

Kell vagy nem, vágytól a célig: mindent a fogadalmakról

Persze vannak, akik fogadalmak nélkül is képesek változtatásra és kimagasló teljesítményre. A Telekom Veszprém játékosa, a többször „Az év magyar kézilabdázójának” választott Nagy László kézilabdázó azt mondja: „Nincsenek újévi fogadalmak. Talán fiatalabb koromban voltak, de egyébként sem hittem nagyon bennük.”

Sokan azonban úgy érezzük, a naptári forduló jó alkalom a múlttal való leszámolásra és egy új életmód kezdetére, amit ilyenkor meg is pecsételünk egy fogadalommal. De nem mindegy, hogy milyennel. Bánfai Károlysport szakpszichológus szerint jó ötlet lehet az újévi fogadalom – akkor, ha nem csak a vágyak megfogalmazásáról van szó, hanem a vágyakhoz konkrét terveket is kapcsolunk. Szerinte tudatosítani kell magunkban, miért fontos nekünk a fogadalomba foglalt vágy. Például sokkal könnyebb úgy megfogadni egy diétát, ha tudom, hogy miért szeretnék lefogyni: fel akarom venni az öt évvel ezelőtti bikinim, vagy arról van szó, hogy nem engednek elindulni az olimpián a súlycsoportomban, ha feleslegem van? Nyilván egyik sem lebecsülendő szempont. De a szakértő azt állítja, más lesz a fogyás hatékonysága és időtartama is, mivel más a két mögöttes cél.

A vágytól a célba érkezésig hosszú út vezet, amelynek az első és legfontosabb eldöntendő kérdése, hogy vajon reális-e megfogalmazott célkitűzés. Ha igen, akkor jöhet az úttervező: lépésről lépésre lebontva, számolva a felmerülő nehézségekkel és az arra adott válaszokkal. Például, ha azt fogadtad meg az újév első napján még tartó szilveszteri bódulatban, hogy ezentúl hetente háromszor futsz, kint meg röpködnek a mínuszok, akkor már fel is adtad? Vagy a korábbi évek tapasztalatain okulva már van b-terved és kitaláltál valamilyen helyettesítő edzésformát?

A szakpszichológus szerint az akadályok leküzdésében sokat segíthet egy jó edző tapasztalata, aki előre jelezni tudja, hogy a fogadalom teljesítésének melyik szakaszában milyen nehézség várható. Emellett motivál és támogat a nehéz periódusokban, egyszerűen csak tudja, hogy mit, miért kell úgy csinálni és mennyi időn belül várható eredmény. Bánfai felhívja a figyelmet arra a gyakran elfeledett tényre, hogy a változások nem véletlenül, hanem az adott sportág törvényszerűségeinek megfelelően zajlanak. Az újévi sportfogadalom végigvitelétől nagyon sokszor épp az tántorít el, hogy úgy érezzük, a változás nehezebben indul be, vagy a fejlődés lassul, esetleg egyenesen visszaesést tapasztalunk. De ha tudjuk, hogy ez így van a rendjén és ez a fejlődés része, akkor nem veszik el a befektetett munka. Ráadásul kudarc helyett végre sikert könyvelhetünk el annyi év újrakezdése után.

Mert tudnunk kell, hogy kutatások szerint

az újévi fogadalmak 92%-a január közepére a feledés homályába vész
Egy friss felmérés szerint az idei év toplistás fogadalmai:
  • "Jobb ember leszek",
  • "Többet sportolok", 
  • "Lefogyok",
  • "Leszokom a dohányzásról" 


 – hívja fel a figyelmet Turner Andrea pszichológus. De legyél te is az a büszke 8%, aki folytatja és az a százalékban alig mérhető ember, aki a végsőkig kitart a fogadalma mellett.

Ehhez az kell, hogy a fogadalom fontos, pontos és reális legyen, meg azt is át kellene látnunk, hogy mivel is jár a teljesítéséhez vezető út. Különben kódolt a kudarc. Gyakran csak legyintünk: „á, nem is volt fontos! Ha az lett volna, akkor meg tudtam volna csinálni.” Bánfai szerint így védjük magunkat a fogadalom nem teljesítésével járó negatív önértékeléstől. A baj ezzel csupán annyi, hogy nem derül ki, hogy miért nem teljesítettük a fogadalmat. Így aztán nem tudunk belőle tanulni. Pedig, ha legközelebb olyan célt állítanánk, ami fontos, képesek vagyunk teljesíteni, és tudjuk az oda vezető út hosszát és nehézségeit, akkor nagyobb esélyünk volna, hogy elérjük a célunkat és teljesül a fogadalom. Annak pedig tényleg jó hatása van az önértékelésünkre.

A szakértő fogadalmai, avagy amikor akasztják a hóhért

Megkérdeztük Turner Andrea pszichológust is, hogyan áll az újévi fogadalmakkal: „A szakértő is ember, ezért ő is fogadkozik minden évben, ugyanakkor fogadalmainak 92%-a nem hosszúéletű és nehezen küzd meg problémás élethelyzetekkel- mondja nevetve.

Mit csinál a szakértő, ha elakadásai vannak? Szakértőhöz fordul. Mi, pszichológusok a kötelező önismereti képzéseken felül rendszeres szupervízión veszünk részt és tartjuk karban a mentális egészségünket. Így azt is mondhatnám, hogy egy pszichológus kérlelhetetlenül és rendszeresen összetalálkozik önmagával. Ebben a folyamatban óhatatlanul felmerülnek célok és vágyak, és ezek óhatatlanul ütköznek néha.

Nagyon fontos (és ezt mindenkinek javaslom), hogy legalább évente egyszer üljön le és gondolkodjon el azon, hogy honnan indult és hová jutott. A mérföldkövek nagyon fontosak, nélkülük nehéz lenne az életünket, a fejlődésünket, sikereinket vagy megrekedéseinket folyamatukban látni, illetve a jövőre vonatkozó elképzeléseinket, rövid- és hosszútávú céljainkat megfogalmazni. Ilyenkor válunk képessé arra, hogy életünket egyfajta perspektívából, távolságtartó attitűddel, kívülről szemléljük, hogy erőt és ihletet merítsünk saját magunkból, múltbéli küzdelmeinkből, bátorságunkból a jövő tudatos alakítására.”

Bánfai Károly sport szakpszichológus megfogadta, hogy többet fog sportolni 2017-ben és ebben egy Excel-táblázat segíti: „Az utóbbi években túlsúlyban volt a munka és a tanulás, ezen szeretnék változtatni. Arra gondoltam, hogy átlagban heti háromszor másfél óra időm legyen a mozgásra. Van egy kispályás focibajnokság, amiben játszom. Amennyire vonz a labda lelki szinten, annyira messzire pattan, amikor konkrétan hozzá kell nyúlni, úgyhogy nekem a csapatban az egyetlen hasznavehető tulajdonságom a lelkesedésem és az ezzel járó futómennyiség. A csapattársaim szerint sokat futok feleslegesen, de nekem ez az, amim van ebben a játékban. Ezt tudom adni a csapatnak: a felesleges rohangálást. És ez nagyon fontos nekem, hogy én legyek az, aki feleslegesen rohangál.

Kifejezetten élvezem, amikor sportolok, ezért is szeretném, hogy több idő jusson rá és ehhez változtatni kell a munkarendemen. Az, hogy egy Excel-táblázatban vezetem a heti teendőimet elég kocka megoldás, de máshogy nem vagyok képes betartani a tervet.”

Brand & Content Brand & Content
A cikket a Brand & Content készítette a Scitec Nutrition megbízásából, nem az Index szerkesztősége. Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashat részletesebben.