„Jó napot! Vízimentő vagyok, segíteni jöttem. Mi történt?”

KSZ 134722 ADZ 20190612 0737-150
A cikket a Zeiss támogatta
2019.06.27. 06:26 Módosítva: 2019.06.27. 09:59
Az a vízimentő, aki úszik felénk és közben folyamatosan beszél hozzánk. Már a reakciónkból, esetleges válaszunkból rengeteg minden kiderül a segítségünkre siető számára, mi pedig tudhatjuk, hogy aki érkezett, hozzáértő, aki képes segíteni. Balatoni vízimentőket kérdeztünk munkájukról, hétköznapjaikról és arról, hogy milyenek vagyunk, amikor nyaralunk.

A legtöbb magyar vízimentő egyéb tevékenység mellett, mellékállásban vigyáz a fürdőzőkre. Nincs ennél jobb nyári munka egy egyetemistának, megtanulja az elsősegélynyújtást, jó csapatba kerül, a szabad levegőn van, edzésbe jön. A sok fiatal mellett családosok is visszajárnak vízimentőnek, sokan a szabadságuk alatt. Míg a többiek kikapcsolódnak, ők szolgálatba állnak.

Ha bajba kerülünk, a legjobb, amit tehetünk, ha kiabálunk: Segítség! -amíg észre nem veszi valaki. Akár nekünk támad gondunk, akár bajt észlelünk, jó, ha a telefonunkon van a BalatonHelp alkalmazás és megvan az idén húsz éves Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának segélykérő száma: +36 30 383 8383.

Sokan kérdezősködnek a tevékenységükkel kapcsolatban, főleg a hajókon szolgálókat találják meg a nyaralók. Ezzel sem megyünk az agyukra, jó visszaigazolásnak tartják, a gyerekeken pedig látszik, hasznos, ha új információkat kapnak. Aki kicsiként tudatosabban figyel a veszélyekre, az már nagyobb biztonságban van.

Azt állítják, hogy a legtöbb bajt már azzal megelőzhetjük, ha a fürdőzést, vízisportot megtervezzük, tisztában vagyunk az időjárással, képességeinkkel, lehetőségeinkkel. A hamarosan elstartoló Balatonátúszáson a résztvevők számához mérten nem gyakori a vészhelyzet. Elsősorban a lassabban haladók között fordulnak elő rosszullétek, vagy az, hogy annyira kifárad valaki, hogy magától nem tud kijönni a vízből. Amikor nagyobb a szél, sok a hullám, akkor kerülhetnek többen bajba.

A víz mellett a nap is sok problémát okozhat a parton. Kevesen tudják, hogy az erős UV-sugárzás hatására a szemkörnyéki bőr és a látás is károsodhat. Az UV-kamerával készített portré láthatóvá teszi a napfény hatását.
A víz mellett a nap is sok problémát okozhat a parton. Kevesen tudják, hogy az erős UV-sugárzás hatására a szemkörnyéki bőr és a látás is károsodhat. Az UV-kamerával készített portré láthatóvá teszi a napfény hatását.

Az UV-szűrős szemüveg és napszemüveg és általában a fényvédelem a vízimentő és a nyaraló számára egyaránt kötelező. Bőrünk és szemünk védelmére nemcsak szikrázó napsütésben kell odafigyelnünk a parton, hiszen a közvetlen napsugárzásnál több fény juthat ránk különböző felületekről, pl. a vízről visszaverődve.

Ha kíváncsi saját vizuális szokásaira, valamint arra, hogy ez alapján milyen támogatásra lenne szüksége szemeinek, ellenőrizze ezen a linken.

Kétféle vízimentővel találkozhatunk a Balatonon, a strandon parti szolgálatot ellátókkal és a hajón szolgálatot teljesítőkkel. Őket kérdeztük arról, hogy telnek a napjaik, milyen a munkájuk.

A cikket a Brand & Content készítette a ZEISS megbízásából, nem az Index szerkesztősége. Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashat részletesebben.