Idén csak a Balatonra megyünk? - Mi lesz a turizmussal?

Out of the Box – virtuális találkozások

shutterstock 1136433458
2020.05.19. 11:56
Online beszélgetéssorozatunk epizódjában Csordás Imre, Dittel Gábor, Erdei Bálint és Flesch Tamás véleményét ismerhettük meg. Arról beszélgettünk velük, hogy hogyan érintette a turizmust a járvány és mire számíthatunk a jövőben. Mekkora lesz a visszaesés, várható-e idén a belföldi turizmuson kívül más? Az Out of the Box virtuális eseményein választ keresünk arra a rengeteg kérdésre, amit a példátlan jelenlegi helyzet felvet.

A beszélgetés témája: Hogyan élték túl a szállodák és a turisztikai célpontok, hogy egyik pillanatról a másikra minden ország bezárult? Most, hogy elindult a lazítás, lehet egyáltalán külföldi vendégekre számítani, vagy csak a belföldi turizmusra lehet építeni? Mekkora visszaeséssel számolnak idénre? Elég, ha lecseng a járvány, vagy vissza kell valahogy szerezni a bizalmat itthon és külföldön? Hungaroring és Sziget Fesztivál nélkül is van élet? 

Facebookon itt találja az eseményt, a beszélgetést itt nézheti vissza: 

 

A beszélgetés összefoglalója: 

Tudnak-e tervezni a szálláshelyek, várható-e árváltozás? Lesznek különjáratú, vírusmentes autóbuszos utak? Felállítanak-e gyorstesztelő helyek a repülőtereken? Egyáltalán számíthatunk az egységes EU-szabályozásra ezen a téren?

„A vidéki szállodák tekintetében most történt meg az újranyitás. Hangsúlyoznám, hogy senki nem volt bezárva, csak nem volt vendégük.” – mondja Flesch Tamás. „Ez a budapesti szállodákra is igaz, több már holnap tudna fogadni vendégeket.” Véleménye szerint közép- és hosszútávon a turizmus visszatér a megszokott kerékvágásba, és nem gondolja, hogy gépek és robotok helyettesítenék majd a személyzetet.

Erdei Bálint az szolgáltatások árával kapcsolatban megjegyezte, hogy nem szabad jelentősen csökkenteni az árakat, mert tartani kell az eddig megszokott magas színvonalat, viszont az áremelést sem tartja indokoltnak. A maszk- vagy fertőtlenítési felár szerinte nem fér bele.  

Csordás Imre szerint a piac fogja erősen befolyásolni az árakat. Jellemző, hogy az üzemeltetési költségek a jelenlegi helyzetben növekedtek, az élelmiszerek ára is. Így, ha a szállodák jó szolgáltatást akarnak nyújtani, akkor muszáj, hogy tartsák az árakat.  Nem hisz abban, hogy árversennyel kell megfogni a külföldi turistákat, hiszen inkább a magasabb minőséget várják el mind a szállástól, mind pedig a városoktól.

Dittel Gábor úgy látja, hogy egyelőre nem lehet reálisan látni az autóbuszos be- és kiutazás lehetőségeit. Az autóbuszok vannak, nem tűntek el – ellenben a gépkocsivezetőkkel, akiket a vállalkozások nem tudtak tovább alkalmazni. A körülbelül 10500 jármű 65-70%-át kivonták a forgalomból, hogy megspórolják a kötelező adókat és járulékokat. Alternatív működésként - mint az egyetlen engedélyezett formátum – a különjárati egynapos iskolai kirándulások és nyelvi táborok jöhetnek szóba. Azonban a szabályozásokkal kapcsolatban mind a buszos vállalkozások, mind az iskolák bizonytalanok, például hogy kell-e szociális távolságtartás, kell-e védőeszköz az autóbuszra.

„Nagyon bízunk benne, hogy előbb-utóbb lesz egy egységes szabályozás” – veti fel Erdei Bálint. „Az elmúlt héten is bíztunk abban, hogy összeülnek a tagországok miniszterei és meg fognak egyezni abban, hogy a belső uniós határokat talán július elejétől megnyitják. Ehelyett minden ország különbözőképpen szabályozza ezt, vannak országok közötti- és bilaterális megoldások is - nagyon vegyes a pillanatnyi helyzet. Nem tudjuk, ha beutazunk az egyes országokba, ott karantén vár-e ránk, vagy, ha hazajövünk, itt mi történik majd.”

A beszélgetés résztvevői:

OOB-nativ-balaton4-3-V2-B

Csordás Imre, az Accent Hotel igazgatója
Dittel Gábor, a NiT Hungary (Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete) ügyvezető főtitkára
Erdei Bálint, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének alelnöke, a Cityrama Utazási Iroda ügyvezetője
Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke, a Continental Group tulajdonos ügyvezetője

Moderátor: Kiss Róbert Richárd

 "A turizmus ma a mindennapunk része lett, és ez a járvány után is így lesz!"

Flesch Tamás

Újra kell gondolni a korábbi üzleti modelleket, hogy átvészeljék az idegenforgalmi szolgáltatók a koronavírus-járvány miatti gazdasági válságot, az utazóknak pedig fel kell készülniük arra, hogy jó ideig nem lesz olyan az utazás, nyaralás, mint amit az előző években megszoktak.
Dr. Kiss Róbert Richárd

"A koronavírus-járvány okozta helyzetre nem lehetett felkészülni. Egy biztos: az utazók ugyanúgy várják az újraindulást, mint az utazási irodák.” 
Erdei Bálint

Az Out of the Box eseményeiről Facebook oldalunkon tájékozódhat, a korábbi beszélgetéseket Youtube csatornánkon is megtekintheti. Kövessen minket és iratkozzon fel!

Mi is az az Out of the Box?

Hogyan váltsuk meg a világot, ha éppen dobozokban élünk? Reményeink szerint majd most kiderül. Az Out of the Box egy olyan virtuális rendezvénysorozat, ami a Dialogue Creatives ötlete alapján az IndaMedia felületein valósul meg. Az esemény házigazdája a Napi.hu.

BRAND & CONTENT Brand & Content

A cikket a Brand & Content készítette az OOTB megbízásából, nem az Index szerkesztősége. Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashat részletesebben.