Így szerezz több pénzt a biztosítótól

39995199 de189753e506e155a71fd49d97c50bbf wm
2021.09.27. 00:01
Ha összetörik a személyautódat, utána hiába javítják meg, már nem ér annyit, mint balesetmentesen. Ez az értékcsökkenési kártérítés, amit a károkozó biztosítója köteles fedezni, és akár több százezer forint is lehet. Ráadásul ezt a pénzt akár 5 évre visszamenőleg is lehet igényelni!

A TotálKártérítés kalkulátor abban segít, hogy kiszámold, mekkora értékcsökkenési kártérítésre vagy jogosult. A továbbiakban azt tudhatod meg cikkünkből, hogy milyen feltételek esetén jár az értékcsökkenési kártérítés, illetve mit kell tudni az érvényesítés folyamatáról. A kalkulátort ide kattintva érheted el, a kalkuláció díja bruttó 4990 forint.

Screen Shot on 2021-09-24 at 16-27-26.png

A TotálKártérítés a Totalcar.hu és a karteritesed.hu közös szolgáltatása.

Ki és milyen feltételekkel jogosult az értékcsökkenési kártérítésre?

Bár a jogszabályban nincs megkötés a korra és a futott kilométerrel kapcsolatban, a biztosítók gyakorlata szerint igen, ezért a TotálKártérítés kalkulátora is úgy számol, hogy az autó a töréskár napján maximum hatéves lehet. Egyes biztosítók esetében további 60 ezer kilométeres futás is társul feltételként.

Idősebb, többet futott, értékesebb (például veterán) autó esetében sem veszett az ügy, ezekben az esetekben egyedi hitelesített szakvéleményre van szükség, ami ide kattintva kérhető.

Minden biztosítónál igényelhető?

Igen, minden hazai biztosítótársaságnál lehet igényelni az értékcsökkenési kártérítést. A folyamat és az igénylés módja minden biztosítónál más és más. Általánosságban az a tapasztalat, hogy a biztosító által megadott e-mail címre kell elküldeni a kárigényre vonatkozó kérvényt. Ezeknek listája ide kattintva érhető el.

Meddig igényelhető ez a kártérítés és milyen káreseményekre kérhető?

Amennyiben a károkozó elismeri a felelősségét, úgy a hatályos jogszabályok értelmében a károkozó biztosítója a keletkezett kártérítési követeléseket öt évig köteles kifizetni. Tehát 5 évig lehet visszamenőleg igényelni az értékcsökkenési kártérítést. Nem csak közúti balesetekre kell gondolni, hanem akár egy kidőlt fa okozta kárra is.

fotó 7 autó+fa

Honnan lehet tudni, mennyit ért az autóm a baleset előtt?

Három lehetőség van arra, hogy megtudhassuk, mennyit ért pontosan az autónk a balesetkor.

  • Káresemény után a biztosítótól lehet elkérni az ügyintézés részeként.
  • Az EuroTax adatbázisból megvásárolható.
  • Ismertebb használtautó kereskedő portálon található hasonló gépjárművek értékét +/- 5% eltéréssel lehet kiszámolni.

A biztosító miért fogadja el a TotálKártérítés kalkulációját?

A TotálKártérítés a dr. Melegh Gábor igazságügyi műszaki szakértő által kidolgozott képleten alapuló számítást használja. Dr. Melegh Gábor hosszú évtizedek óta a magyarországi igazságügyi szakértői módszertanok oktatója, valamint az ő nevéhez fűződik a kifejlesztett számítási módszer is. A biztosítók legtöbbje és a bíróságok is ezt a számítási módszert veszik alapul a vitás kérdések rendezésénél. Emellett a Magyar Biztosítók Szövetsége saját számítási módszertant használ.

Mi a különbség a MABISZ és a TotálKártérítés számítása között?

A MABISZ (Magyar Biztosítók Szövetsége) értékcsökkenés-számítása alapvetően a tömeges kárrendezés igényére készült, és az értékcsökkentés maximumát a károsodás előtti és utáni átlagos forgalmi érték különbözete adja, melyet a futásteljesítmény és a jármű károsodásának mértéke alapján csökkentenek.

Az értékcsökkenési kártérítés térítésének feltételei a MABISZ Elkülönített Szervezeti Egységénél:

  • a károsult gépjármű kora nem haladhatja meg az 5 évet,
  • futásteljesítménye szintén nem haladhatja meg a kategóriára érvényes 5 éves átlagos futásteljesítményt,
  • valamint a sérült elemre korábban nem történt értékcsökkenés kifizetés egyik biztosítónál sem.

A TotálKártérítés kalkulációja során használt módszer differenciáltabb, a számításban hasonló ugrások nincsenek, és a károsodást nem csak a főbb elemekre, hanem a jármű javítással érintett részeire vonatkoztatja, a javítás teljes költségét értékelve.

Mindig figyelembe kell venni, hogy az egyes biztosítók a kárrendezési gyakorlatukat maguk alakítják ki, ezért az értékcsökkenés térítésének feltételei társaságonként eltérőek lehetnek.

IMG 0038

Mi a menete a kártérítés igénylésének?

Miután a sérült járművet szakszervízben megjavíttattuk, a TotálKártérítés kalkulátorának segítségével pontos összeget kaphatunk az értékcsökkenési kártérítés nagyságát illetően. Ezután a károsult e-mailben kéri az értékcsökkenési kártérítés megállapítását a biztosítótól, csatolva a kalkulációja eredményét és jelezve a teljes összegre való igényét.

A hatályos jogszabály értelmében a károsult benyújthatja a TotálKártérítés szolgáltatás díját igazoló számlát is a károkozó biztosítója felé, és visszaigényelheti a szolgáltatás díját az értékcsökkenési kártérítés összegével együtt.

Mindig győződjünk meg az e-mail cím helyességéről, ahová küldjük a kárigény megállapítását! A biztosítók listáját és elérhetőségeit ide kattintva találja.

Mit tegyek, ha a kalkuláció bemutatása ellenére sem ajánlják fel az értékcsökkenési kártérítés teljes összegét?

A gyakorlat azt mutatja, hogy a biztosítók elsősorban a hitelesített műszaki szakértői vélemény alapján fizethetik meg kalkulátor által kiszámolt teljes összeget, ezért magasabb összeg esetén javasoljuk, hogy már első körben készíttessen a kalkuláció mellé hiteles szakértői véleményt is a TotálKártérítés rendszerÉn keresztül. Így az ügymenet várható idejét is lerövidítheti.

Amennyiben a biztosító elutasítja az igénylést vagy alacsonyabb összeget ajánl, akkor az elutasítás okáról mindenképpen kérni kell a pontos tájékoztatást (írásban) a károkozó biztosítójától.

Természetesen ezt nem köteles elfogadni az igénylő, és továbbra is kérhető a kalkuláció során kapott teljes összeg. Ennek további alátámasztására szolgálhat a hitelesített szakértői vélemény. A szakértői vélemény elkészítésének költségét szintén lehet érvényesíteni a biztosítóknál. Az erre vonatkozó törvény így szól (2009. évi LXII törvény 13. § (1) bekezdés):

„káresemény kapcsán bármilyen jogcímen érvényesíthető követeléseket, az igényérvényesítés költségeit (beleértve a jogi képviseleti költségeket is), valamint a teljesítés időpontjáig eltelt időszakra járó kamatokat.”

Be kell nyújtani a szolgáltatás díját igazoló számlát a károkozó biztosítója felé vagy a MABISZ felé. Így visszaigényelhető a szolgáltatási díj és a szakértői vélemény elkészítésének összege az értékcsökkenési kártérítés összegével együtt.

A hitelesített műszaki szakértői vélemény birtokában a károsultnak e-mailben kell kérje az értékcsökkenési kártérítés megfizetését. Hitelesített szakértői véleményt a TotálKártérítés oldalán keresztül igényelhet partnerünktől, a karteritesed.hu-tól.

Mennyibe kerül a hitelesített szakértői vélemény?

A hitelesített szakértői vélemény összege sávosan van meghatározva:

  1. 1. Sáv: Hitelesített szakértői vélemény díja bruttó 50 000 Ft, amennyiben az értékcsökkenési kártérítés kalkulált összege 500 000 Ft. vagy alatta van.
  2. 2. Sáv: Hitelesített szakértői vélemény díja bruttó 75 000 Ft, amennyiben az értékcsökkenési kártérítés kalkulált összege 1 000 000 Ft vagy alatta van.
  3. 3. Sáv: Hitelesített szakértői vélemény díja bruttó 100 000 Ft, amennyiben az értékcsökkenési kártérítés kalkulált összege 1 000 000 Ft felett van

A szakértői vélemény a TotálKártérítés kalkuláció elvégzése után igényelhető, a szakértői vélemény bruttó ára ilyenkor a a kalkuláció összegével csökken.

hszv.PNG

Mit tegyen a károsult, ha megkapta a hitelesített szakértői véleményt?

A hitelesített műszaki szakértői véleményt egy formalevél kíséretében a károkozó biztosítójának e-mail címére kell elküldeni, és egyben kérni a kalkulációban szereplő összeg megfizetését is. Formanyomtatványok elérhetőek az alábbi linken.

Nem kell mindig, minden esetben 48 órát várni a hitelesítésre, mert a cég igyekszik a lehető leghamarabb hitelesíteni a dokumentumokat.

Nézzünk egy példát, hogyan működik ez a gyakorlatban:

Egy ráfutásos balesetben vétlen fél voltam, az autómban több mint kétmillió forintos kár keletkezett.

  • Az értékcsökkenési kártérítés összege: 865 000 Ft
  • A TotálKártérítés kalkuláció ára: 4990Ft
  • A hitelesített szakvélemény ára: 75 000 Ft- 2. sáv
    A megrendelt szakvélemény árából levonásra került a TotálKártérítés kalkuláció ára
  • Összes költség: 75 000 Ft
  • Biztosító által kifizetett összeg: 940 000 Ft

További információért látogasson el a TotálKártérítés oldalára.

A megjelenést a TotálKártérítés  támogatta.