Piroska
-11 °C
-2 °C

Szocialista bírálat Demszky Gábornak

2003.01.19. 19:32
Gy. Németh Erzsébet úgy véli: politikailag hibás az a felfogás, amit Demszky Gábor főpolgármester jelenített meg a napokban, amikor erőteljesen bírálta a kormányt, amiért az szerinte nem szüntette meg elődjének fővárosellenes intézkedéseit.
Nem erősíti a pozíciókat

A szocialista politikus a távirati irodának adott vasárnapi nyilatkozatában leszögezte, az ilyen politikai magatartás nem erősíti a fővárosi önkormányzat pozícióit a kormánnyal várható tárgyalásokon. Gy. Német Erzsébet hangsúlyozta: nem kellene Demszky Gábornak azt várnia a mai kormánytól, hogy egy év alatt visszaadja azt, amit az Orbán-éra négy év alatt elvett a fővárostól. "Ennek ellenére a Medgyessy-kormány már sok konkrét intézkedéssel segítette a fővárost, illetve számos módon jelezte jó szándékát, erősítette a főváros működőképességét" - jegyezte meg.

Garancia

Gy. Németh Erzsébet emlékeztetett arra, hogy a mai kormány - szemben az elődjével - már százmilliárd forint körüli fővárosi hitelfelvételhez nyújtott garanciát, s ezáltal a fővárosnak nem kellet súlyos százmilliókat kifizetnie kereskedelmi bankoknak. Mint mondta, Demszky Gábor kijelentésétől eltérően ez a kormány nem 35, hanem 38 milliárd forintos hiteltartozását vállalta át tavaly a BKV-nak. Ezzel az idén is mintegy 4 milliárd forinttal könnyített a cég helyzetén, mivel a korábbi hitelek után ennyi pénzt kellett volna törlesztenie a BKV-nak. Utalt arra is, hogy várhatóan márciusban kerül a kormány elé az a csomag, amellyel rendezik a nagyvárosok tömegközlekedésének támogatását. Egyebek mellett ekkor változtatnak a mai szabályokon, s a BKV kedvezőbb helyzetbe kerül az üzemanyag jövedéki adójának elszámolásakor.

Bírálat Demszkynek és Atkárinak

Gy. Németh Erzsébet úgy véli, Demszky Gábor és legközvetlenebb munkatársa, Atkári János hibásan gondolkodik akkor is, amikor a tények egy részét figyelmen kívül hagyva, csupán azt kommunikálja, hogy a főváros idei költségvetése reálértéken 5 százalékkal kevesebb mint tavaly. A szocialista politikus felhívta a figyelmet arra: a főpolgármester és pénzügyi helyettese nagyvonalúan eltekint attól, hogy a közalkalmazottak bérét 50 százalékkal megemelte az állam. Korábban a több száz önkormányzati intézmény dolgozójának béremelését a fővárosnak saját forrásaiból kellett biztosítania - jegyezte meg.